Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. DINA says:

  Postovani, sin je rodjen sa 3300 gr., visok 52. Sada ima 12,5 mjeseci i ima 7.800 gr i visok je 72 cm. Jede svu hranu i mlijecne proizvode. Doji jednom u toku noci, danju odbija (od pocetka moje nove trudnoce). Drugo mlijeko ne pije. Ima 3-4 stolice dnevno. Vesela i zdrava beba, ali kilaza nikako gore. Imam li razloga za brigu?

  • MojPedijatar says:

   Treba uraditi krvnu sliku, a onda pregled kod Vašeg pedijatra uz dogovor o korekciji ishrane – beba bi trebalo bolje da napreduje.

 2. Marija says:

  Postovani, moja beba ima 4 meseca i 7.900. Hranim je Hipp Combiotik dohranom ima 5 obroka dnevno na 3 sata po 180ml, spava celu noc. Inace, rodjena je sa 2.900. Na dohrani je od 3.meseca, a napreduje mesecno po 1.100 otprilike.
  Da li je takvo napredovanje u redu? I da li treba nesto promeniti?
  Hvala unaprd.

 3. Dragana says:

  Super tema,i ima dosta korisnih savjeta.

 4. Milica says:

  Postovani, moja beba danas puni 7 meseci, i ima 8200gr, nosili smo je pre tri nedelje na kontroli imala je 7950, ugojila se samo 250 gr za mesece dana, mnogo me brine, da li je to normalno? inace beba lepo jede, ujutru u 9h mleko, 12 pola 1,kasica slana, 3, pola 4 mleko,oko 6 ,7h slatka kasica i oko pola 22 opet mleko, mleko po 210 ujutru u podne 180 i uvece opet 210 sve to lepo jede, da napomenem da svakog dana pravim sveze i domace kasice, od povrca,mesa, voca, zitarica…

  • MojPedijatar says:

   Ovo NIJE za brigu!

   Očigledno je beba do sada ODLIČNO napredovala, pa ovak blagi “zastoj” NE treba da Vas brine. Sve je to ok.

 5. Ava says:

  Moja cura se rodila 2 tjedna prije termina sa 2780g i 49″cm a otpusteni smo kuci sa 2550g. Za tjedan dana ce 6 mj a ima 5700 g. Iskljuceno dojena,poceli polako s kasicama zadnjih par tjedana al nije znacajnije dobila na tezini…krvna slika ok,i dokt kaze da ne brinem jer je beba zdrava (sad ima 64 cm)..sta da ucinim i s cime da ju hranim da dobije malo na tezini?

 6. Danica says:

  Moja beba je na rodjenu imala 2750, na izlasku je imala 2650.. Sada sa punih 5meseci ima 7100.. Pije novalac.. Da napomenem da vec sa mesec dana spava celu noc.. Da li je to velika kilaza.? Poceli smo od skoro sa nemlecnon hranom, povrcem ( tikvica, krompir, sargarepa).. Ima 4 mlecna obroka po 150 ml i jedan nemlecni..

 7. Saska says:

  Postovani ,
  beba je rodjena u 36 nedelji trudnoce sa 48cm i 2430 g , na otpustu iz bolnice je imala 2280 . Posle 13 dana na merenju je imala 2400 g. Beba sisa po pola sata , dohranu nece da uzme . Bljucka je i ne zeli da je proguta . Inace beba se sama budi na 2.5 – 3 sata da ruca cak i nocu . Da li je ovo malo napredovanje za bebu ?

  • MojPedijatar says:

   NIJE malo!

   Nastavite dojenje (bez dohrane) i budite strpljivi – treba da prođe bar 4 do 6 nedelja da bi se adekvatno procenilo napredovanje bebe.

Strana 7 od 28<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA