Grami, centimetri – napredovanje bebe

Koliko ste puta čuli : “ Mislim da je moja beba mala . “ Ili „ Mislim da je mršava . “ Za ove strepnje postoje odgovori, a često malo ne znači i nedovoljno…
Koji su to pokazatelji dobrog napredovanja bebe?

napredovanje

Foto: Pixabay

Grami, centimetri…

Laički posmatrano, najbitniji pokazatelji napredovanja bebe iskazuju se upravo u ovim mernim jedinicama. Stručno su ovo takođe bitni pokazatelji, ali isključivo posmatrani u kontekstu celokupnog rasta i razvoja svakog deteta ponaosob, ne zanemarujući ni period pre rođenja, dok je beba u maminom stomaku. Obzirom da je taj, tzv. prenatalni period, vrlo specifičan, priču o njemu ostavićemo za neki drugi put i ovog puta ćemo se baviti bebama rođenim u terminu, nakon urednih trudnoća.

U trenutku rođenja prosečan dečak u Srbiji težak je 3626±410g i dugačak 51,4±1,6cm, a prosečna devojčica teška je 3474±360g i dugačka 50,7±1,6cm. Tako kaže statistika, a u ovim podacima snalaze se samo stručnjaci i roditelji koji već imaju decu čije se mere uklapaju negde u ovu gomilu cifara. Ko se baš i ne uklapa, ima problem, jer će, prirodno, zaključiti da sa njegovim detetom nešto nije u redu. Međutim, reč prosečan u ovom kontekstu nije sinonim za zdrav. To je samo presek stanja na rođenju, pri čemu se ne razmatraju brojni faktori koji utiču na rast, a pre svega nasledni činioci ( ukoliko su oba roditelja nižeg rasta i sitnije građe, prirodno je i da njihovo potomstvo bude sličnih karakteristika).

Jednostavan uvid u cifre, npr. težinu i dužinu na rođenju, nije dovoljan da bi se definisalo zdravstveno stanje bebe. Beba težine 2600g može biti „konstitucionalno sitna“ ( što bi značilo da je genetski sitno, zdravo novorođenče ) ili „hipotrofična“ ( novorođenče koje usled nekih faktora u trudnoći ( visok pritisak majke, pušenje, težak oblik šećerne bolesti kod majke… ) ili prevremenog rođenja nije dostiglo svoju optimalnu težinu ). Ni težina bebe veća od proseka nije uvek dobra, pa je tako jedna beba „krupna“, a druga može biti „hipertrofična“ ( najčešće kod beba majki sa šećernom bolesti u trudnoći; beba deluje otečeno, i često joj je potrebno više vremena i pomoć lekara i pedijatrijskih sestara da se prilagodi vanmateričnim uslovima ).

Prvi mesec

Najduži i za roditelje često najstresniji mesec po mnogo čemu je specifičan. Beba najčešće još u porodilištu izgubi na težini, zbog eliminacije viška tečnosti i evakuacije stolice s jedne, i malog unosa s druge strane. Gubitak i do 10% telesne mase je očekivan i normalan. Ovo se naročito odnosi na bebe rođene u tzv. baby friendly porodilištima, koje su isključivo dojene, jer je prvo mleko, tj. kolostrum, iako neprocenjive biološke, ipak niže kalorijske vrednosti i stvara se u vrlo malim količinama. To nikako ne znači da bebi treba formula, naprotiv, potreba novorođenčeta i jesu češći, a manji obroci ( u uzrastu od nedelju dana bebin želudac je tek veličine golf loptice! ). Dakle, gubitak težine u prvim danima života pokazatelj je uspostavljanja funkcije bubrega i creva, tako da neonatologe može vrlo da se zabrine ako do ovog gubitka ne dođe.

Kada dođete kući, gubitak se može nastaviti još nekoliko dana, a zatim je očekivano da beba polako počne da dobija u težini, i da početni gubitak nadoknadi do petnaestog dana života. Lično nisam pobornik merenja deteta u kućnim uslovima, niti prečestog merenja ( nikako nekada savetovano merenje pre i posle podoja, zato što: dojene bebe ne uzimaju uvek iste količine mleka, one nekada imaju stolicu 10 puta dnevno, a nekada nemaju po 7 i više dana, nekada je stolica u toku obroka itd ). Ukoliko vam je beba već izgubila svojih 10%, i zabrinuti ste da ne izgubi još, možete odvesti bebu na prvi pregled u vaš dom zdravlja sa 15 dana, kada ćete bebu izmeriti ( ako je beba teška kao na rođenju ili teža – odlično! ), i istovremeno će je pregledati pedijatar, pa ćete dobiti pravi i kompletan uvid u trenutno stanje. Ono na šta treba obratiti pažnju je činjenica da se merenje obavlja na prvi put toj vagi, pa da su manja odstupanja moguća i očekivana.

Kako da znam da beba dovoljno sisa, ako je ne merim? Ovo pitanje mori novopečene roditelje, naročito ako mama isključivo doji, jer dojka nažalost nije providna i graduirana kao flašica. Ova dilema, srećom, retko se ponavlja kod drugog, trećeg i svakog sledećeg deteta. Ukratko, ukoliko je beba mirna najmanje sat i po vremena od početka prethodnog podoja, iako vrlo naporno, to je dovoljno u prvim danima života ( beba je nedovoljno snažna, kolostruma se stvara po malo, i češći podoji su normalni za taj period ).  Nepravilan razmak između podoja je takođe očekivan. Najbitnije je pratiti da li beba redovno mokri – suve pelene pri presvlačenju novorođenčeta razlog su za sumnju u dovoljnost ishrane i raniji odlazak na merenje ( ukoliko niste sigurni da li je pelena suva, predlažem da beležite vreme kada menjate pelenu i izmerite nju na vagici, razlika u težini lako će vam dati odgovor ).

Podeli:

Komentari

 1. Gordana says:

  Moja beba je rodjena sa 3500g i 51cm duzine. Za tri dana ce napuniti 4 meseca. Sada ima 6860g i 65cm. Dojim se i pije Aptamil Pre po preporuci pedijatra. Da li je ova težina uredu za njen uzrast? Hvala na odgovoru

  • MojPedijatar says:

   Ako ima noćnih obroka – da se polako ukidaju! Oni su višak, pa beba ima veću težinu od optimalne.

 2. Ana says:

  Postovani, moja beba ima 3 meseca, rodjen sa 2960gr/49cm. Sada ima 7100gr/65cm iskljucivo dojena beba. Ne izgleda bucmasto, ni debelo, ali citajuci komentare i gledajuci tabele i statistike on ima previse. U bolnici izgubio samo 60gr, dobio ocenu 10. Da li treba da sam zabrinuta? Oba roditelja visoki i vitki. Hvala, unapred.

 3. Miloš says:

  Poštovani,

  Bebac je rođen 15 dana pre termina sa 3450 i 51cm dužine. Prva poseta savetovalištu posle sedam dana i kažu da je izgubila 15 grama. Inače ima redovnu stolicu i gasove. U savetovalištu kada ga je sestra stavila na stomak on se sam prevrnuo na leđa i veoma je pokretan , sam izbaci lažu rukom pre nego što zaspi i posle podoja spava 2-3 sata (sisa oko 20-45min sa pauzama). Molio bih Vas za mišljenje da li treba da budemo zabrinuti zbog kilaže.

 4. Jelena says:

  Poštovani,
  Moj dečak je rođen sa 3650 i 53 cm. Sada, sa punih pet meseci ima 73 cm i 10 kg. Isključivo je dojena beba. Ima li razlogaza zabrinutost kada je reč o odnosu kilaže i dužine?

  • MojPedijatar says:

   Težina je prevelika – praktično je ovo težina bebe od 1 do 12 meseci.

   Ako ih ima, treba OBAVEZNO izbaciti noćne podoje!

 5. Milica says:

  Postovani,moja beba je rodjena sa 3650,na kontroli sa dva meseca je imala 6200,a sad na kontroli sa 4 meseca 7130. Da li je beba dovoljno napredovala? Cini mi se da je malo 900gr za 2 meseca,a moj pedijatar kaze da je to u redu. Ona siki samo 5min,i to je to,nece vise…

 6. savica says:

  moj sin rodjen sa 3200 g I 51 cm, izasao iz bolnice sa 3060 g, sada ima 3 puna meseca I ima 6300g jer to u redu? inace iskljucivo dojen.

 7. Maja says:

  Poštovani,
  Moja beba je rođena u 37.nedelji, sa 2700 kg i 47 cm. U prvom mesecu je isključivo dojena ali je dobila samo 150 gr. Tada sam, po preporuci pedijatra, uvela kombinovanu ishranu – prvo podoj pa flašica. Za nedelju dana puni 3 meseca, teška je 5 kg i dugačka 59 cm. Količina dohrane posle podoja varira – nekad ne želi nimalo, a nekad popije do 75ml.
  Šta mislite o takvom napredovanju? Da li bih mogla da se vratim na isključivo dojenje ili ne?
  Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ovo je odličan napredak u težini! Nastavite ovako, a trudite se da dojite što duže.

Strana 6 od 28<<<45678>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA