Foto: Pixabay
Koliko je česta ova bolest?
Njena učestalost varira od jedan prema 100 (u skandinavskim zemljama, na primer), do jedan prema 3.000 (podaci iz SAD). Smatra se da je učestalost u evropskim zemljama oko jedan prema 300.
Kako i zašto nastaje?
Mehanizam nastanka je relativno složen. Da bismo ga razjasnili, u najkraćim crtama ćemo objasniti ulogu tankog creva u varenju belančevina. Naime, belančevine mogu da se zamisle kao dugi lanci, čije su pojedinačne karike manji molekuli – aminokiseline. Kada belančevina nakon boravka u želucu dospe u tanko crevo, lokalni enzimi razlažu dugačak lanac do pojedinačnih aminokiselina, ili malih lanaca od najviše tri do četiri aminokiseline. One se preko ćelija tankog creva sprovode ka krvotoku i čitavom telu.
Kod pacijenata sa glutenskom enteropatijom postoji neka vrsta nasledne osnove: enzim koji bi opisanim mehanizmom trebalo da razlaže protein žitarica (ima ga u pšenici, ječmu, ovsu i raži), po imenu GLUTEN ili, tačnije rečeno, deo njegovog lanca koji se zove glijadin – jeste defektan, dakle nefunkcionalan. Tako se dešava da čitavi molekuli glijadina prodiru u ćelije tankog creva, gde se spajaju sa lokalnim enzimom pod nazivom tkivna transglutaminaza (tTG).
Potom započinje imunološka – automuna reakcija (može da se nazove i alergijskom), u kojoj organizam stvara antitela protiv kompleksa glijadin – tkivna transglutaminaza. To za posledicu ima destrukciju ćelija tankog creva i teško oštećenje sluzokože tankog creva u strukturalnom i funkcionalnom smislu.
Simptomi bolesti
Što se tiče simptoma bolesti, osnovni funkcionalni poremećaj oštećene sluzokože tankog creva je malapsorpcija, odnosno nemogućnost transporta neophodnih i korisnih sastojaka hrane kroz zid creva u krvotok. Posledica toga je malnutricija – opšta pothranjenost i kombinovani nedostatak pojedinih važnih sastojaka hrane, sa pratećim simptomima.
Najvažniji klinički simptomi su:
◘ Hronični proliv
Usled nesposobnosti creva da obrade osnovne sastojke hrane (ugljene hidrate, masti, belančevine), javlja se uporan i dugotrajan proliv. Stolice su obilne, svetle, vodene, kiselkaste, sa značajno većom količinom masti (steatorea – lučenje masti kroz izmet), neprijatnog mirisa. Zbog fermentacije ugljenih hidrata dolazi do učestalog pražnjenja gasova. Sve je praćeno bolovima u trbuhu.
◘ Malnutricija
Simptomi su: nenapredovanje ili gubitak telesne težine, smanjena količina belančevina u krvi (posebno albumina), sa generalizovanim otocima, anemija (zbog smanjene resorpcije gvožđa i vitamina B 12), osteoporoza (nedostatak vitamina D i kalcijuma), slabost mišića (deficit kalijuma), laka pojava modrica po telu (deficit vitamina K).
Slika bolesti
Kako su se saznanja o ovoj bolesti tokom godina menjala i dopunjavala, tako se u izvesnoj meri promenilo i shvatanje o «tipičnoj» slici bolesti. Evo nekoliko primera:
● Slika, način ispoljavanja i uzrast pacijenta u kome će se bolest pojaviti zavise od «jačine» lokalne reakcije u tankom crevu. U slučaju pacijenata kod kojih je veći deo tankog creva oštećen, simptomi će se pojaviti relativno brzo po uvođenju glutena u ishranu – dakle u ranom detinjstvu i to kao tipična, razvijena klinička slika. Ukoliko proces zahvata manji segment creva, simptomi će biti manje tipični, a bolest može da se ispolji i znatno kasnije. To je razlog zbog čega se prosečan uzrast u kome se bolest otkriva u poslednjih nekoliko godina prilično promenio, pa je sada bliži odraslom dobu nego ranom detinjstvu.
● Utvrđeno je da postoje bar dva oblika bolesti u kojima simptomi mogu da budu vrlo blagi, pa čak i da izostanu. Tada govorimo o «latentnom» obliku bolesti: pacijent ima pozitivne serološke testove, ali bez strukturalnog oštećenja creva, ili o «tihom» (silent) obliku, u kome postoje i histološke promene same sluzokože creva, ali bez kliničkih simptoma. Kod obe kategorije postoji rizik da će bolest kad-tad da se ispolji u razvijenoj formi.
● Postoje brojne «pridružene» bolesti i simptomi koji se pojavljuju uporedo sa glutenskom enteropatijom (GE). Neke od njih su:
– herpetiformni dermatitis (kožna celijakija): hronični dermatitis koji svrbi, karakterističan na gluteusu (zadnjici), nogama, vratu i trupu
– insulin zavisni dijabetes (diabetes mellitus)
– reumatoidni artritis
– sistemski lupus
Kada pomisliti na glutensku enteropatiju? Kako doći do dijagnoze?
Svaki hronični proliv, koji bez jasnog uzroka traje duže od tri nedelje, treba bar da pobudi sumnju u ovom pravcu. Sumnju pojačavaju simptomi malapsorpcije i malnutricije. Međutim, slični simptomi mogu da se jave i kod oboljenja pankreasa ili drugih zapaljenskih bolesti tankog creva: Kronove bolesti ili disbakterioze (manjak mikroflore creva).
1. Prvi dijagnostički korak je utvrđivanje postojanja nekih antitela u krvi koja su u vezi sa ovom bolešću. Takva su anti-glijadinska antitela (protiv «stranog» proteina), koja su manje specifična za postavljanje dijagnoze, ali korisna za praćenje efikasnosti terapijsko-dijetetskog režima. Takođe i antitela protiv tkivne transglutaminaze (zapravo, ranije opisanog kompleksa), čija je specifičnost i senzitivnost velika, preko 95 odsto. Dakle, velika je verovatnoća da osoba sa povišenim vrednostima ovih antitela boluje od glutenske enteropatije.
2. Biopsija tankog creva je metoda kojom se dijagnoza definitivno potvrđuje ili odbacuje. Preporučena je u svim slučajevima graničnih vrednosti antitela na sopstveni enzim, ili kada klinička slika nije u skladu sa serološkim vrednostima. Mikroskopska slika «zbrisane» sluzokože tankog creva je validan dokaz glutenske enteropatije, mada slična slika (ali različita klinička slika!) postoji kod težih virusnih upala tankog creva ili alergije na proteine kravljeg mleka.
3. U cilju procene nutritivnog statusa, rade se i druge dijagnostičke pretrage: krvna slika, vrednosti kalcijuma, kalijuma, ukupnih proteina i albumina u krvi, protrombinsko vreme. Određivanje ukupne količine masti u stolici takođe može da bude od koristi.
Kako izgleda lečenje?
Jedino moguće lečenje je potpuno izbacivanje glutena iz ishrane. Pacijent ne sme (nikad!) da konzumira pšenicu, ječam, ovas i raž, u bilo kom obliku: hleb, testo (paste), keks, pite, pice, kao i hranu u kojoj mogu da se, skriveni, nađu sastojci koji sadrže gluten: slatkiši, sladoled, pivo, mesne prerađevine, instant kafa, kečap, senf, industrijske supe. Poželjno je da se koristi hrana na kojoj je jasno deklarisano da ne sadrži gluten. U cilju poboljšanja nutritivnog statusa kod pacijenata sa malnutricijom, potrebno je nadoknaditi gvožđe, vitamine, kalcijum.
Kod pacijenata koji se striktno pridržavaju ishrane bez glutena, oporavak je vrlo brz – kliničko poboljšanje nastaje već za nekoliko dana ili nedelja, dok potpuni oporavak sluzokože creva može da se očekuje za nekoliko meseci.
Ukoliko se dijetom ne postigne očekivano poboljšanje, pacijent možda ima neko drugo, pridruženo zapaljensko oboljenje tankog creva. Ili se radi o teškoj, «refraktarnoj» formi bolesti, kod koje može da pomogne imunosupresivna terapija. Naravno, kao prvi razlog za izostanak poboljšanja može da se razmišlja i o nedoslednoj primeni dijete kao osnovne terapije.
Nadamo se da smo vam bar malo približili savremena shvatanja o ovoj neprijatnoj i složenoj bolesti, koja pogađa sve uzraste, ali u najtežoj formi ipak pogađa decu.
Dr. kaze da treba da ima 10kg i zbog toga nas salje kod gastroenterologa i endokrinologa.Zaboravila sam gore da napisem koliko kg treba da ima.
Sve ukazuje da se radi o KONSTITUCIJI, a NE o nekom oboljenju!
Postovani,beba je napunila godinu,ima 8500gr,rodjen je sa 3350gr,njegova porodjajna tezina nije utrostrucena.Dr.nam je dao uput za gastroenterologa i endokrinologa da mu rade neke analize.On nema nikakve simptome,nema reakciju na hranu Hvala Bogu,jede sve (jaja,hleb…).Da li to moze da bude nesto nasledno (ja sam posla u skolu sa 18kg,nisam nesto visoka) ili ipak ima mesta za brigu??I jos jedno pitanje dr kaze da je nizak (u odnosuna njegove vrsnjake) ima 74cm??Hvala unapred i izvinite!!!
Postovani , imam bebu decaka koji sada vec ima 16. meseci. Od rodjenja je na prehrani I imao je po tri-cetri prolivaste stolice na dan razlicitih boja I pojavile su se promene na kozi okarakterisane kao atopijski dermatitis. Koristili smo razne kreme ali trenutno bude bolje I onda opet isto. Takodje mu je I kosica opadala. Od dvadeset dana dete je na kapima za grceve pa sve do osmog meseca kad mu je izbacen gluten I mleko I tada svi simptomi nestaju. Napredovao je u granicama ali uvodjenjem cvrste hrane dete prestaje da dodaje na tezini I sav je bio mlitav nije mogao da sedi nista. Uradjene analize na gluten negativno I ustanovljena je netolerancija na laktozu. Izbacuju mu mleko iz ishrane I gluten I dete sedmog dana staje na noge! Radjene silne analize da se dokaze netolerancija na gluten ali sve su bile negativne. Sada radimo analize da se vidi u kojoj meri funkcionisu creva jer u kakvom obliku pojede hranu u takvom je izbaci. U stolici nema masnih kapi I misicnih vlakana samo dosta skrobnih zrna. Pokusano je da mu se uvede psenica ali svaki put dobije grceve I redje stolice. On je vec skoro devet meseci na bezglutenskoj ishrani I dobro napreduje pa me zanima da li mu mozda stvarno creva nevare hranu kako treba I kako to dokazati? I da li pistoji nepodnosljivos glutena a da se to analizama nemoze dokazati jer cinjenica je da mu je otada mnogo bolje?Hvala
NEMA tu št da se dokazuje!
Vašem detetu NE prija gluten, a to što ga ne jede, apsolutno NIJE za brigu. Nastavite sa bezglutenskom ishranom i to je sve što treba da se radi.
Postovana…mojoj devojcici koja ima dve godine se pojavio osip po rukama i nogama ali vise sa prednje strane…osip je u obliku sitnih crvenih tackica koje imaju u sredini bele tackice…pedijatar kaze da je guscija koza…kao i dermatolog…nema proliv…lepo jede…napreduje..nije razdrazljiva…zanima me sta da radim? Brinem se da nije alergija na gluten!? To joj sr pojavilo pre dva meseca…poceli smo da koristimo mustelu stelatopiju na insistiranje pedijatra…kada sam pitala dermatologa da nije alergija na gluten ona mi je rekla…“ma nijeee“…gledala joj je lupom kozu..pa valjda zna nesto…ne znam…meni je samo vazno da mi dete bude ok i da se ne cese…i zanima me da li ja na svoju ruku da joj uradim transglutaminska antitela…!? Ili sta vec vi predlazete…hvala vam puno!
Mislim da je to BESMISLENo da se radi u opisanim okolnostima!
Ako hidrantna krema NE pomaže – da se zakaže i obavi pregled dermatologa.
Imam 28god bolujem od celijacne bolesti od 2god zivota unosim samo bezglutensku hranu i sad posle svakog jela imam bolove oko zeluca i sa leve strane samo osetim nadutost kao jaje i pomera se proliv imam posle tuh bolova i sluzav je i posle toga mi se smanji bol. Molim vas da mi razjasnite jer jako se plasim. HVALA
Treba uzeti probiotik – narednih 10.do.14 dana, a ako.NEMA poboljšanja da se obavi pregled kod izabranog lekara, pa.da se vidi šta dalje da se radi.