Kašalj – kako pomoći detetu koje kašlje?

Jesen je i počela je sezona respiratornih virusa po polasku dece u kolektiv. Mnoga deca imaju curenje nosića i kašalj kao simptome jesenjih virusa.

kasalj

Foto: Flickr

Kašalj ume da se održava i nekoliko dana i nedelja od kada je dete bilo poslednjih put bolesno ili da se intenzivira već postojeći kašalj pod dejstvom nekog novog virusa sa kojim je dete došlo u kontakt. Posebno je intenzivan kod dece koja prvi put kreću u kolektiv i koja su često bolesna. 

Zašto deca kašlju?

Kašalj je odbrambena reakcija (najčešće nevoljni refleks) koji nam pomaže da se izborimo sa njegovim uzrokom. Kašalj pokreće nadražaj koje u disajnim putevima prave različite vrste infekcija i alergija, a ređe je uzrok kašlja strano telo u disajnim putevima. Virusi su najčešći prouzrokovači kašlja.

Kakve vrste kašlja postoje?

Deca mogu da kašlju suvo neproduktivno ili vlažno produktivno kao i kombinovano a pedijatar na pregledu utvrđuje o kojoj se vrsti kašlja radi. Lekar, posle pregleda i slušanja deteta veoma lako određuje o kojoj se vrsti kašlja radi. 

Suvi kašalj nastaje zbog direktnog dejstva, najčešće virusa, na sluznicu gornjih disajnih puteva. Rezultat dejstva virusa je oštećenje sluzokože disajnih puteva koja tako oštećena dalje draži dete da još više kašlje. Dete kašlje tokom virusnih infekcija zbog slivanja sekreta iz nosa u dušnik ukoliko ne zna da izduva nos, posebno kad dete legne da spava. Slivanje iz nosa dovodi do nadražaja receptora za kašalj koji su gusto raspoređeni u grlu i dušniku. Slivanje sekreta je posebno često kod dece mlađeg uzrasta.

– Strano telo je retko uzrok nadražajnog kašlja. Do ove vrste kašlja dolazi kada se komadić hrane nenamerno udahne u gornjim disajnim putevima što je praćeno dramatičnom situacijom u kojoj dete neprakidno kašlje i ne može da se zaustavi. U najtežim slučajevima može da dođe do otežanog disanja i pojačanja sekrecije iz nosa i usta i ovo stanje je znak za hitnu posetu u pedijatrijskoj bolnici. 

Nekada suvi kašalj može da bude i promukli kada podseća na lavež psa i kome je potrebno pristupiti sa posebnom pažnjom. 

Vlažni ili produktivni kašalj se obično javlja kada se sekret spusti do donjih disajnih puteva. Veća deca sekret nekad uspeju da iskašlju a mlađa to ne umeju i obično povraćaju kada im se pojavi pojačana sekrecija. Sekret se nalazi u srednjim i malim bronhiolama, ili dublje u plućnom tkivu u alveolama . 

Kako se leči kašalj?  Kako pomoći detetu koje kašlje?   

Vlažni kašalj je pravi odbrambeni kašalj jer se njime izbacuje sekret koji je uzrok kašlja. On ume da bude dosadan jer je potrebno vreme da se proces zapaljenja izleči adekvatnim lekovima.  Često se dešava da je kašalj izazvan virusima i da ne postoji adekvatna terapija za suzbijanje virusa. Postoje sirupi koji deci pomažu da se smanji učestalost kašlja i količina sekrecije. 

Ukoliko dete kašlje važno je da se dovoljno odmara jer na taj način obezbeđuje energiju za borbu protiv infekcije. 

Neophodna je redovna i svakodnevna toaleta nosa jer se redovnim čišćenjem nosića uklanja sekret iz disajnih puteva. 

Kada dete legne da spava a nosić je zapušen preporučuje se da se dete nakosi i izdigne glavica u odnosu na telo čime se smanjuje nadražajno dejstvo sekreta. 

U prostoriji u kojoj boravi dete ne treba da bude mnogo vruće i vazduh ne treba da bude suv. 

Potrebno je redovno provetravanje prostorije u kojoj borave deca. Kašalj koji ometa normalno funkcionisanje deteta i spavanje je potrebno smiriti i pomoći detetu da se lakše oporavi. 

Veliki problem predstavlja činjenica da gotovo svi sirupi za kašalj smeju da se daju tek od treće godine. Ipak postoji prirodan sirup za kašalj koji bezbedno i efikasno može da se primeni od prve godine.  

Broncamil sirup sadrži kombinaciju biljaka timijan koji smanjuje sekreciju iz disajnih puteva i oblaže sluznicu respiratornih organa, smilje i divlji suncokret deluju protivupalno a bokvica dovodi do proširivanja disajnih puteva i olakšavanja disanja. Bor i eukaliptus oblažu oštećenu sluznicu disajnih puteva i smanjuju produkciju sekreta

Broncamil sirup smanjuje količinu sekreta koji se stvara u disajnim putevima, pomaže razvodnjavanje sekreta i njegovo lakše izbacivanje a oblaže sluznicu disajnih puteva i smanjuje vreme trajanja kašlja. Može da se daje od prve godine bezbedno i po nekoliko meseci u kontinuitetu bez bojazni  za pojavu neželjenih efekata

Ukoliko je dete dobro raspoloženo, lepo jede i spava, normalno diše i nema povišenu temperaturu sirup Broncamil se može davati i bez pregleda lekara jer značajno skraćuje vreme trajanja kašlja. 

Pregled je obavezan za decu koja kašlju ukoliko –  dete dobije visoku temperaturu i kašalj se pogoršava- ukoliko je dete pospano, ukoliko brzo i teško diše i ne igra se već stalno leži- ukoliko se javi kašalj koji podseća na lavež psa- ukoliko nema poboljšanja kašlja ni posle tri četiri dana primene biljnog sirupa.  Postojanje sirupa na bazi bilja koji sa sigurnošću može da se daje deci uzrasta preko godinu dana koja kašlju predstavlja jedan od najboljih načina za suzbijanje kašlja kod male dece. 

Promo sadržaj

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA