Glutenska enteropatija kod dece

Glutenska enteropatija (drugi naziv bolesti je celijakija) je hronično inflamatorno (zapaljensko) oboljenje tankog creva. Ono se u dečjem dobu manifestuje primarno kao hronični dijarealni poremećaj (hronični proliv) i nenapredovanje u telesnom rastu, odnosno pothranjenost.

glutenska enteropatija px

Foto: Pixabay

Koliko je česta ova bolest?

Njena učestalost varira od jedan prema 100 (u skandinavskim zemljama, na primer), do jedan prema 3.000 (podaci iz SAD). Smatra se da je učestalost u evropskim zemljama oko jedan prema 300.

Kako i zašto nastaje?
Mehanizam nastanka je relativno složen. Da bismo ga razjasnili, u najkraćim crtama ćemo objasniti ulogu tankog creva u varenju belančevina. Naime, belančevine mogu da se zamisle kao dugi lanci, čije su pojedinačne karike manji molekuli – aminokiseline. Kada belančevina nakon boravka u želucu dospe u tanko crevo, lokalni enzimi razlažu dugačak lanac do pojedinačnih aminokiselina, ili malih lanaca od najviše tri do četiri aminokiseline. One se preko ćelija tankog creva sprovode ka krvotoku i čitavom telu.

Kod pacijenata sa glutenskom enteropatijom postoji neka vrsta nasledne osnove: enzim koji bi opisanim mehanizmom trebalo da razlaže protein žitarica (ima ga u pšenici, ječmu, ovsu i raži), po imenu GLUTEN ili, tačnije rečeno, deo njegovog lanca koji se zove glijadin – jeste defektan, dakle nefunkcionalan. Tako se dešava da čitavi molekuli glijadina prodiru u ćelije tankog creva, gde se spajaju sa lokalnim enzimom pod nazivom tkivna transglutaminaza (tTG).

Potom započinje imunološka – automuna reakcija (može da se nazove i alergijskom), u kojoj organizam stvara antitela protiv kompleksa glijadin – tkivna transglutaminaza. To za posledicu ima destrukciju ćelija tankog creva i teško oštećenje sluzokože tankog creva u strukturalnom i funkcionalnom smislu.

Simptomi bolesti
Što se tiče simptoma bolesti, osnovni funkcionalni poremećaj oštećene sluzokože tankog creva je malapsorpcija, odnosno nemogućnost transporta neophodnih i korisnih sastojaka hrane kroz zid creva u krvotok. Posledica toga je malnutricija – opšta pothranjenost i kombinovani nedostatak pojedinih važnih sastojaka hrane, sa pratećim simptomima.

Najvažniji klinički simptomi su:
◘ Hronični proliv
Usled nesposobnosti creva da obrade osnovne sastojke hrane (ugljene hidrate, masti, belančevine), javlja se uporan i dugotrajan proliv. Stolice su obilne, svetle, vodene, kiselkaste, sa značajno većom količinom masti (steatorea – lučenje masti kroz izmet), neprijatnog mirisa. Zbog fermentacije ugljenih hidrata dolazi do učestalog pražnjenja gasova. Sve je praćeno bolovima u trbuhu.

◘ Malnutricija
Simptomi su: nenapredovanje ili gubitak telesne težine, smanjena količina belančevina u krvi (posebno albumina), sa generalizovanim otocima, anemija (zbog smanjene resorpcije gvožđa i vitamina B 12), osteoporoza (nedostatak vitamina D i kalcijuma), slabost mišića (deficit kalijuma), laka pojava modrica po telu (deficit vitamina K).

Podeli:

Komentari

 1. Alma Arslanagic says:

  Postovani,moj sin ima dvije i po godine od rodjenja smo sumnjali da ima celijakiju posto moj svekar ima celijakiju zadnjih sest mjeseci smo uradili nalaze koji su pokazali da je pozitivan ne napreduje ima 11 kila. Trazili smo da mu pocnemo davat hranu bez glutena al pedijatra trazi da mu uradimo i biopsiju. Mi se bojimo jer je jos mali kako ce to podnijet. Jer nije nam jasno zbog cega moramo radit biopsiju jer svaki put kad mu izvadimo krv pokazuje da je pozitivan IgA je 44.

 2. S says:

  Poštovani,
  Beba sad deset meseci je pri prvoj konzumaciji glutena dobila ekceme. Od tada ne jede gluten pa je dr rekla do rodjendana tako a onda opet probati pa ako bude reakcije alergotest. Baka joj je slučajno dala gotov voćni jogurt koji je sadržao gluten i javila se reakcija u vidi grčeva. Da li je i koliko pouzdan prick test u odnosu na test iz krvi? Uradila bih nešto od toga privatno da znam bar ako joj sigurno smeta da ni ne pokušavam da joj dam ponovo. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Mislim da je sada NAJVAŽNIJE da se na 6 meseci STRIKTNO izbegava davanje glutena!

   PRERANO je za analizu krvi, a posle 6-mesečnog pedioda da se proba kako će beba reagovati, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 3. Mirjana says:

  Moje dete od jula ima proliv i retku stolicu. Ja lično sumnjam da je netolerantna na gluten. Vodili je kad raznih doktora pedijatar, gastroentrolog ali niko joj sem probiotik nije ništa davao. Svi smirice se. Mene interesuje koje analize krvi treba da se uradi da bi videla da li je upitanju netolerancija na gluten?

 4. Daliborka Popovic says:

  Moj sin I’ma 23 meseca ..pre neki Dan su mu se javile 4.5 stolica za redom svetlo bledih I to u velikim kolicini Tvrde Ali jednom dnevno..Dr Nam je uvela probiotic..od davanja dva dana probiotika njemu su se.za.redom javile dve brain stolice ..posle toga sl Dana opet svetla stolica..da napomen dete je u virusnoj resp.infek…radili smo krvnu sliku ko je uredu…unapred zahvalna mama

 5. Milica says:

  Postovani, moja cerka ima 3.5 god. Nedelju dana se zali da je boli stomak, ne bas svakog dana ali cesto, bolovi su na momente, boli je pa prestane. Pocela je i gasove da ima, mozda malo slabije jede ali ovako je dobro raspolozena. Stolica joj je jednom dnevno, malo svetlija i nekako mekana, prolivasta, ne znam ali nije uobicajna. Da kazem da dva dana pre nego da pocne da se zali ( znaci devet dana pre) zavrsila je sa antibiotikom Klacid, sedam dana ga je pila, ali i bulardi junior, koji i dalje pije. Ne znam da li uopste ima to veze, tj da li antibiotik tek kasnije moze da ima uticaj na stolicu i bolove u stomaku, ili je nesto drugo u pitanju. Da li da je odmah vodim kod lekara ili sacekam koji dan, i vidim da li ima poboljsanja?
  Unapred zahvalna na odgovoru.

Strana 4 od 4<1234

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA