Glutenska enteropatija kod dece

Glutenska enteropatija (drugi naziv bolesti je celijakija) je hronično inflamatorno (zapaljensko) oboljenje tankog creva. Ono se u dečjem dobu manifestuje primarno kao hronični dijarealni poremećaj (hronični proliv) i nenapredovanje u telesnom rastu, odnosno pothranjenost.

glutenska enteropatija px

Foto: Pixabay

Koliko je česta ova bolest?

Njena učestalost varira od jedan prema 100 (u skandinavskim zemljama, na primer), do jedan prema 3.000 (podaci iz SAD). Smatra se da je učestalost u evropskim zemljama oko jedan prema 300.

Kako i zašto nastaje?
Mehanizam nastanka je relativno složen. Da bismo ga razjasnili, u najkraćim crtama ćemo objasniti ulogu tankog creva u varenju belančevina. Naime, belančevine mogu da se zamisle kao dugi lanci, čije su pojedinačne karike manji molekuli – aminokiseline. Kada belančevina nakon boravka u želucu dospe u tanko crevo, lokalni enzimi razlažu dugačak lanac do pojedinačnih aminokiselina, ili malih lanaca od najviše tri do četiri aminokiseline. One se preko ćelija tankog creva sprovode ka krvotoku i čitavom telu.

Kod pacijenata sa glutenskom enteropatijom postoji neka vrsta nasledne osnove: enzim koji bi opisanim mehanizmom trebalo da razlaže protein žitarica (ima ga u pšenici, ječmu, ovsu i raži), po imenu GLUTEN ili, tačnije rečeno, deo njegovog lanca koji se zove glijadin – jeste defektan, dakle nefunkcionalan. Tako se dešava da čitavi molekuli glijadina prodiru u ćelije tankog creva, gde se spajaju sa lokalnim enzimom pod nazivom tkivna transglutaminaza (tTG).

Potom započinje imunološka – automuna reakcija (može da se nazove i alergijskom), u kojoj organizam stvara antitela protiv kompleksa glijadin – tkivna transglutaminaza. To za posledicu ima destrukciju ćelija tankog creva i teško oštećenje sluzokože tankog creva u strukturalnom i funkcionalnom smislu.

Simptomi bolesti
Što se tiče simptoma bolesti, osnovni funkcionalni poremećaj oštećene sluzokože tankog creva je malapsorpcija, odnosno nemogućnost transporta neophodnih i korisnih sastojaka hrane kroz zid creva u krvotok. Posledica toga je malnutricija – opšta pothranjenost i kombinovani nedostatak pojedinih važnih sastojaka hrane, sa pratećim simptomima.

Najvažniji klinički simptomi su:
◘ Hronični proliv
Usled nesposobnosti creva da obrade osnovne sastojke hrane (ugljene hidrate, masti, belančevine), javlja se uporan i dugotrajan proliv. Stolice su obilne, svetle, vodene, kiselkaste, sa značajno većom količinom masti (steatorea – lučenje masti kroz izmet), neprijatnog mirisa. Zbog fermentacije ugljenih hidrata dolazi do učestalog pražnjenja gasova. Sve je praćeno bolovima u trbuhu.

◘ Malnutricija
Simptomi su: nenapredovanje ili gubitak telesne težine, smanjena količina belančevina u krvi (posebno albumina), sa generalizovanim otocima, anemija (zbog smanjene resorpcije gvožđa i vitamina B 12), osteoporoza (nedostatak vitamina D i kalcijuma), slabost mišića (deficit kalijuma), laka pojava modrica po telu (deficit vitamina K).

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Urađena mi je biopsija tankog creva zbog sumnje na celijakiju. Nalaz biosije glasi: Duodenitis chronica activa (+). Da li je u pitanju celijakija?

  • MojPedijatar says:

   To je je JEDNA od mogućih (i najčešćih) uzroka, ali konačnu dijagnozu MORA da postavi gastroenterolog.

 2. Stana golub says:

  Imam 28god bolujem od celijacne bolesti od 2god zivota unosim samo bezglutensku hranu i sad posle svakog jela imam bolove oko zeluca i sa leve strane samo osetim nadutost kao jaje i pomera se proliv imam posle tuh bolova i sluzav je i posle toga mi se smanji bol. Molim vas da mi razjasnite jer jako se plasim. HVALA

  • MojPedijatar says:

   Treba uzeti probiotik – narednih 10.do.14 dana, a ako.NEMA poboljšanja da se obavi pregled kod izabranog lekara, pa.da se vidi šta dalje da se radi.

 3. Romana says:

  Postovana…mojoj devojcici koja ima dve godine se pojavio osip po rukama i nogama ali vise sa prednje strane…osip je u obliku sitnih crvenih tackica koje imaju u sredini bele tackice…pedijatar kaze da je guscija koza…kao i dermatolog…nema proliv…lepo jede…napreduje..nije razdrazljiva…zanima me sta da radim? Brinem se da nije alergija na gluten!? To joj sr pojavilo pre dva meseca…poceli smo da koristimo mustelu stelatopiju na insistiranje pedijatra…kada sam pitala dermatologa da nije alergija na gluten ona mi je rekla…”ma nijeee”…gledala joj je lupom kozu..pa valjda zna nesto…ne znam…meni je samo vazno da mi dete bude ok i da se ne cese…i zanima me da li ja na svoju ruku da joj uradim transglutaminska antitela…!? Ili sta vec vi predlazete…hvala vam puno!

  • MojPedijatar says:

   Mislim da je to BESMISLENo da se radi u opisanim okolnostima!

   Ako hidrantna krema NE pomaže – da se zakaže i obavi pregled dermatologa.

 4. Biljana says:

  Postovani , imam bebu decaka koji sada vec ima 16. meseci. Od rodjenja je na prehrani I imao je po tri-cetri prolivaste stolice na dan razlicitih boja I pojavile su se promene na kozi okarakterisane kao atopijski dermatitis. Koristili smo razne kreme ali trenutno bude bolje I onda opet isto. Takodje mu je I kosica opadala. Od dvadeset dana dete je na kapima za grceve pa sve do osmog meseca kad mu je izbacen gluten I mleko I tada svi simptomi nestaju. Napredovao je u granicama ali uvodjenjem cvrste hrane dete prestaje da dodaje na tezini I sav je bio mlitav nije mogao da sedi nista. Uradjene analize na gluten negativno I ustanovljena je netolerancija na laktozu. Izbacuju mu mleko iz ishrane I gluten I dete sedmog dana staje na noge! Radjene silne analize da se dokaze netolerancija na gluten ali sve su bile negativne. Sada radimo analize da se vidi u kojoj meri funkcionisu creva jer u kakvom obliku pojede hranu u takvom je izbaci. U stolici nema masnih kapi I misicnih vlakana samo dosta skrobnih zrna. Pokusano je da mu se uvede psenica ali svaki put dobije grceve I redje stolice. On je vec skoro devet meseci na bezglutenskoj ishrani I dobro napreduje pa me zanima da li mu mozda stvarno creva nevare hranu kako treba I kako to dokazati? I da li pistoji nepodnosljivos glutena a da se to analizama nemoze dokazati jer cinjenica je da mu je otada mnogo bolje?Hvala

  • MojPedijatar says:

   NEMA tu št da se dokazuje!

   Vašem detetu NE prija gluten, a to što ga ne jede, apsolutno NIJE za brigu. Nastavite sa bezglutenskom ishranom i to je sve što treba da se radi.

 5. Bojana says:

  Postovani,beba je napunila godinu,ima 8500gr,rodjen je sa 3350gr,njegova porodjajna tezina nije utrostrucena.Dr.nam je dao uput za gastroenterologa i endokrinologa da mu rade neke analize.On nema nikakve simptome,nema reakciju na hranu Hvala Bogu,jede sve (jaja,hleb…).Da li to moze da bude nesto nasledno (ja sam posla u skolu sa 18kg,nisam nesto visoka) ili ipak ima mesta za brigu??I jos jedno pitanje dr kaze da je nizak (u odnosuna njegove vrsnjake) ima 74cm??Hvala unapred i izvinite!!!

 6. Bojana says:

  Dr. kaze da treba da ima 10kg i zbog toga nas salje kod gastroenterologa i endokrinologa.Zaboravila sam gore da napisem koliko kg treba da ima.

 7. Suzana says:

  Postovani, dali negde u Novom Sadu moze da se uradi biopsija creva. Prijateljica je iz sela kod Novog Sada, i nezna gde se moze uraditi biopsija a ne moze da dobije uput za Beograd. Hvala unapred

Strana 3 od 4<1234>