Glutenska enteropatija kod dece

Glutenska enteropatija (drugi naziv bolesti je celijakija) je hronično inflamatorno (zapaljensko) oboljenje tankog creva. Ono se u dečjem dobu manifestuje primarno kao hronični dijarealni poremećaj (hronični proliv) i nenapredovanje u telesnom rastu, odnosno pothranjenost.

glutenska enteropatija px

Foto: Pixabay

Koliko je česta ova bolest?

Njena učestalost varira od jedan prema 100 (u skandinavskim zemljama, na primer), do jedan prema 3.000 (podaci iz SAD). Smatra se da je učestalost u evropskim zemljama oko jedan prema 300.

Kako i zašto nastaje?
Mehanizam nastanka je relativno složen. Da bismo ga razjasnili, u najkraćim crtama ćemo objasniti ulogu tankog creva u varenju belančevina. Naime, belančevine mogu da se zamisle kao dugi lanci, čije su pojedinačne karike manji molekuli – aminokiseline. Kada belančevina nakon boravka u želucu dospe u tanko crevo, lokalni enzimi razlažu dugačak lanac do pojedinačnih aminokiselina, ili malih lanaca od najviše tri do četiri aminokiseline. One se preko ćelija tankog creva sprovode ka krvotoku i čitavom telu.

Kod pacijenata sa glutenskom enteropatijom postoji neka vrsta nasledne osnove: enzim koji bi opisanim mehanizmom trebalo da razlaže protein žitarica (ima ga u pšenici, ječmu, ovsu i raži), po imenu GLUTEN ili, tačnije rečeno, deo njegovog lanca koji se zove glijadin – jeste defektan, dakle nefunkcionalan. Tako se dešava da čitavi molekuli glijadina prodiru u ćelije tankog creva, gde se spajaju sa lokalnim enzimom pod nazivom tkivna transglutaminaza (tTG).

Potom započinje imunološka – automuna reakcija (može da se nazove i alergijskom), u kojoj organizam stvara antitela protiv kompleksa glijadin – tkivna transglutaminaza. To za posledicu ima destrukciju ćelija tankog creva i teško oštećenje sluzokože tankog creva u strukturalnom i funkcionalnom smislu.

Simptomi bolesti
Što se tiče simptoma bolesti, osnovni funkcionalni poremećaj oštećene sluzokože tankog creva je malapsorpcija, odnosno nemogućnost transporta neophodnih i korisnih sastojaka hrane kroz zid creva u krvotok. Posledica toga je malnutricija – opšta pothranjenost i kombinovani nedostatak pojedinih važnih sastojaka hrane, sa pratećim simptomima.

Najvažniji klinički simptomi su:
◘ Hronični proliv
Usled nesposobnosti creva da obrade osnovne sastojke hrane (ugljene hidrate, masti, belančevine), javlja se uporan i dugotrajan proliv. Stolice su obilne, svetle, vodene, kiselkaste, sa značajno većom količinom masti (steatorea – lučenje masti kroz izmet), neprijatnog mirisa. Zbog fermentacije ugljenih hidrata dolazi do učestalog pražnjenja gasova. Sve je praćeno bolovima u trbuhu.

◘ Malnutricija
Simptomi su: nenapredovanje ili gubitak telesne težine, smanjena količina belančevina u krvi (posebno albumina), sa generalizovanim otocima, anemija (zbog smanjene resorpcije gvožđa i vitamina B 12), osteoporoza (nedostatak vitamina D i kalcijuma), slabost mišića (deficit kalijuma), laka pojava modrica po telu (deficit vitamina K).

Podeli:

Komentari

 1. Suzana says:

  Postovani,
  Po nalogu gastroenterologa receno mi je da izvadim krv i da mi se urade Transglutaminaska antitela, Anti-Gliadinska antitela i Anti-Endomizijalna antitela. Moji simptomi su: jako nadimanje stomaka, gasovi, bolovi u stomaku kad god jedem hranu koja sadrzi gluten nakon cega imam nezadrzivu stolicu. Nakon 2 nedelje nalaz mi glasi ovako:
  Dijagnoza: GSO
  Anti endomizijalna antitela: O
  Nista mi nije napisano kakvo je stanje Transglutaminskih antitela i Anti-Gliadskih antitela. Da li je ovo dobar nalaz i da li znaci da nisam alergicna na gluten?
  Biopsija ima ovakav nalaz:
  Na pregledanim presecima nema evidentne vilusne atrofije,ali se uocavaju fokalne blage varijacije.Nema povecanja broja IEL celija. Medjutim,buduci da je biopsijski nalaz jako fragmetiran,posebno u povrsinskim slojevima preporucuje se rebiopsijsko pracenje.
  Molim Vas za misljenje s obzirom da imam zakazan pregled kod gastroenterologa tek za 3,5 meseca.
  Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Bez kompletiranja nalaza preostalih antitela naprosto NEMA definitivne dijagnoze!

   Do kontrole bi svakako bilo dobro da se proba bezglutenska dijeta pa da se vidi kakva će biti reakcija

 2. Ivana Popović says:

  Imamo dečaka od 28 meseci koji od rođenja ima GER, od 4 meseca stalno odbija mleko, jede kašastu hranu i jako se opire bilo kakvoj teksturi u hrani, komadićima, gušćim kašicama…Stolice su mu uvek bile svetlije, drap boje, tek posle 2. rođendana povremeno postanu braon boje, a nekoliko puta su bile i žute, skoro kao sunđer za pranje posuđa. Stolice nisu smrdljive, nisu penušave, nisu prolivaste, povremeno se javi neka oblinija stolica. Forsirali smo ga da jede samostalno i da prožvaće po preporuci psihologa, ali se dogodilo suprotno, smršao je i umesto da prožvaće, počeo je gutati komadiće hrane tokom 2, 3 meseca. Nastavila sam ga hraniti i težinu je nadoknadio, čak i povećao, ali zbog dugotrajnog gutanja komadića dvaput su se javile učestale masne, oskudne stolice. Prvi put su trajale nedelju dana i prošle nakon primene probiotika i uvođenja kuvanog voća i povrća. Drugi put su trajale oko 3 nedelje i imao je bolove nekoliko minuta pre defekacije. Od tada je prošlo oko 3 meseca i učestale stolice se ne javljaju tako dugo jer jede isključivo blendirane kašice. Radili smo analize krvi, transglutaminska i endomizijalna antitela, sve analize su negativne, a sad nam predstoji ispitivanje na odeljenju gastroenterologije Instituta za decu i omladinu u Novom Sadu. Da li da sumnjamo na intoleranciju na gluten, ili mleko, ili nedostatak nekih enzima, iritabilni kolon ili nešto sasvim deseto? Ima ekcem na licu od 1. rođendana, ima oštećenje zubne gleđi od zubne paste, naduven stomak od 1. rođendana ali otkako smo svežu jabuku zamenili kuvanom naduvenost je skoro sasvim nestala. Od sveže jabuke i kruške stolice su najčešće postajale obilnije, neformirane, a otkako jede kuvanu jabuku, malo obilnije stolice zna izazvati džigerica, pasulj, grašak, brokoli, možda i boranija. Od džigerice i crvenog mesa stolica mu je braon boje, a od belog mesa je obično svetlija, drap boje ili malo svetlija od žute.

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo što ste opisali naprosto MORA da se detaljno gastroenterološki istraži.

   Jasno je da se radi o kompleksnom problemu, a samo opsežno ispitivanje može otkriti uzrok.

   Pošto je to već planirano – tako i uradite, pa će sve biti jasnije.

  • OK says:

   Gospodjo, možete li molim Vas da nam napišete, šta ste eventualno utvrdili kod deteta.Koje ste analize radili? Mi imamo veoma sličan problem poslednjih 3 meseca sa sinom 9 god. Bili smo kod gastroenterologa, radili masti 72 h, kalprotekin, korpokulturu, parazite, test na gluten….krvne pretrage razne sve je u granicama. Prolive ima već dugo unazad povremeno. On je imao i epizode bolova u stomaku u dva navrata.Imamo kontrolu uskoro stvarno ne znam šta dalje?
   Srdačan pozdrav

 3. Katarina says:

  Ja vec 11 godina bolujem od glutenske enteropatije i hranim se bezglutenskom hranom. Da li moze ova bolest da se izleci?

 4. Ana says:

  Imam sina 2.5 god
  Prve promene su bile jos dok sam ga dojila kada jedem crvenu papriku ili paradajz (ne na kuvan) u vidu vodenastog osipa po glavici. Sa 6 jake bolove i grceve pri uvodjenju krompira, sa 9m 2 nedelje nocne grceve sa bolnim gasovima na mlecne proizvode. Ceste opstrukcije. Utvrdjeno prik testom alergija na mleko, patch testim na belance. 2h posle graska dobio jaku opstrukciju koja se javlja i sada posle kosenja trave. Sa 13.5m probao pastrmku i dobio opstrukciju i velike urtike koje su se “setale” sa kuka na noge pa na ruke. Sve to vreme stolice jako kisele sa izrazitim “mirisom” koji i posle pranja blagom kupkom ostaje na kozi uz jake promene po anusu i gluteusu koje su znale i da se “otvore”. Promene nastaju i kada jede pasulj. Sa 18m posle jedne jafe (jaja i mleko) na gluteusu i testisima tolike rane da nisu pomogli eozin, didermal, gentamicin i kanesten koji su mi dali na koznom. Jedino sto pomaze je glina za spoljnu upotrebu i to preko noci se 90% smiri do prve stolice. Sa 19.5m iz ishrane dr izbacuje sve alergene: jaja, mleko, ribu, med, suhomesnato, crveno voce i povrce, kostunjave plodove, grasak i psenicu. Kako i posle 7 dana ima nagon za povracanjem i gadjenje na hleb od razi, jecma i ovsa samovoljno ih izbacujem iz ishrane i pocinjem GF ishranu uz koju naknadno izbacujem i banane i pasulj koji su isto izazivali promene stolice i promene na guzi. Prvi put se smanjuje br stolica (bile uvek 15-30 min po svakom konzumiranju hrane), prestaju da budu kasaste, miris nestaje, prestaju opstrukcije, dete posle 5-6 m zastoja u rastu za 3 meseca GF ishrane raste za 2 konfekcijska broja i nogica za 1 br, nestaje hiperaktivnost, pocinje nocu da spava, progovorio je, dobio paznju… jednom recju NAPREDOVAO.
  Sada samo radili HLA tipizaciju. Dr je na odmoru i izgleda da nije celijakija HLA-DR8,16;DQ1,4. Da li to ukazuje na nesto drugo jer ni prik test sa brasnom nije bio pozitivan? Trenutno ima opet problem sa stolicom i dosta sluzi u njoj sa promenama na guzi (jeo kukuruz koji nisam ja kuvala). Dala sam mu 2 doze Aeriusa jer je kosena trava u kraju i pocela je bila opstrukcija pa me interesuje da li bi trebala da uradim neka antitela ili nema svrhe zbog antihistaminika? Do sada nisu radjena ni jedna antitela.
  Hvala i izvinite na poduzem pismu.

  • MojPedijatar says:

   Dok je pod antihistamilkom (a mora da bude u ovim okolnostima) NEMA smisla raditi dodatne alergološke promene.

   Takodje je sasvim jasno da rezultat HLA tipizacije može da tumači ISKLJUČIVO specijalista koji prati Vaše dete i ima uvidi u stanje deteta, ali i druge nalaze koje ste radili.

   Na kraju, VI ste najvažniji lekar za Vaše dete – NEMA zamene za Vaša opažanja i zaključak šta detetu smeta, a šta ne! Naravno, važno je da se dete redovno prati i kod alergologa, ali se skoro sve na kraju svede na selekciju namirnica koje Vi najbolje znate da utvrdite.

 5. Marija says:

  Postovani,

  Vec 5 meseci se osipam po kozi i svrbi me, i inace imam laktoznu alergiju, izbacena laktoza iz ishrane, radjeni su testovi na gluten-negativno u momentu analiza pila sam i xyzal.Jer se ne zna uzrok ospa, radjeni testovi i na druge alergene-negativno, izbacen lek na nedelju dana pre analiza.Hocu da opet ponovim test na gluten, da li vredi raditi dok ste pod lekom?Inace nadutost i kasaste stolice, cesci prolivi ne prestaju.I na koliko da prestanem da pijem lek da bi nesto bilo validno?

 6. Nadja says:

  Postovanje
  Htjela bih vase misljenje. Dali je moguce uzeti biopsiju ako crijeva nisu bila cista i ako je koliko je onda tacna i zasto crijeva nisu se ocistila kad je priprema za endoskopiju uradjeno kako treba.
  Unaprijed hvala

  • MojPedijatar says:

   Kad se uzme uzorak crevnog tkiva (a to se NESUMNJIVO vidi pod mikroskopom) nebitna je “čistoća” creva.

 7. zvezdana says:

  Mojedete ima tri godine i cim unese malo vise secera,pojavi se krv u stolici,krv je sveze boje,dal je razlog za paniku?Unapred sam vam zahvalna

Strana 2 od 4<1234>