Glutenska enteropatija kod dece

Glutenska enteropatija (drugi naziv bolesti je celijakija) je hronično inflamatorno (zapaljensko) oboljenje tankog creva. Ono se u dečjem dobu manifestuje primarno kao hronični dijarealni poremećaj (hronični proliv) i nenapredovanje u telesnom rastu, odnosno pothranjenost.

glutenska enteropatija px

Slika bolesti
Kako su se saznanja o ovoj bolesti tokom godina menjala i dopunjavala, tako se u izvesnoj meri promenilo i shvatanje o «tipičnoj» slici bolesti. Evo nekoliko primera:

● Slika, način ispoljavanja i uzrast pacijenta u kome će se bolest pojaviti zavise od «jačine» lokalne reakcije u tankom crevu. U slučaju pacijenata kod kojih je veći deo tankog creva oštećen, simptomi će se pojaviti relativno brzo po uvođenju glutena u ishranu – dakle u ranom detinjstvu i to kao tipična, razvijena klinička slika. Ukoliko proces zahvata manji segment creva, simptomi će biti manje tipični, a bolest može da se ispolji i znatno kasnije. To je razlog zbog čega se prosečan uzrast u kome se bolest otkriva u poslednjih nekoliko godina prilično promenio, pa je sada bliži odraslom dobu nego ranom detinjstvu.

● Utvrđeno je da postoje bar dva oblika bolesti u kojima simptomi mogu da budu vrlo blagi, pa čak i da izostanu. Tada govorimo o «latentnom» obliku bolesti: pacijent ima pozitivne serološke testove, ali bez strukturalnog oštećenja creva, ili o «tihom» (silent) obliku, u kome postoje i histološke promene same sluzokože creva, ali bez kliničkih simptoma. Kod obe kategorije postoji rizik da će bolest kad-tad da se ispolji u razvijenoj formi.

● Postoje brojne «pridružene» bolesti i simptomi koji se pojavljuju uporedo sa glutenskom enteropatijom (GE). Neke od njih su:
– herpetiformni dermatitis (kožna celijakija): hronični dermatitis koji svrbi, karakterističan na gluteusu (zadnjici), nogama, vratu i trupu
– insulin zavisni dijabetes (diabetes mellitus)
– reumatoidni artritis
– sistemski lupus

Kada pomisliti na glutensku enteropatiju? Kako doći do dijagnoze?
Svaki hronični proliv, koji bez jasnog uzroka traje duže od tri nedelje, treba bar da pobudi sumnju u ovom pravcu. Sumnju pojačavaju simptomi malapsorpcije i malnutricije. Međutim, slični simptomi mogu da se jave i kod oboljenja pankreasa ili drugih zapaljenskih bolesti tankog creva: Kronove bolesti ili disbakterioze (manjak mikroflore creva).

1. Prvi dijagnostički korak je utvrđivanje postojanja nekih antitela u krvi koja su u vezi sa ovom bolešću. Takva su anti-glijadinska antitela (protiv «stranog» proteina), koja su manje specifična za postavljanje dijagnoze, ali korisna za praćenje efikasnosti terapijsko-dijetetskog režima. Takođe i antitela protiv tkivne transglutaminaze (zapravo, ranije opisanog kompleksa), čija je specifičnost i senzitivnost velika, preko 95 odsto. Dakle, velika je verovatnoća da osoba sa povišenim vrednostima ovih antitela boluje od glutenske enteropatije.

2. Biopsija tankog creva je metoda kojom se dijagnoza definitivno potvrđuje ili odbacuje. Preporučena je u svim slučajevima graničnih vrednosti antitela na sopstveni enzim, ili kada klinička slika nije u skladu sa serološkim vrednostima. Mikroskopska slika «zbrisane» sluzokože tankog creva je validan dokaz glutenske enteropatije, mada slična slika (ali različita klinička slika!) postoji kod težih virusnih upala tankog creva ili alergije na proteine kravljeg mleka.

3. U cilju procene nutritivnog statusa, rade se i druge dijagnostičke pretrage: krvna slika, vrednosti kalcijuma, kalijuma, ukupnih proteina i albumina u krvi, protrombinsko vreme. Određivanje ukupne količine masti u stolici takođe može da bude od koristi.

Kako izgleda lečenje?
Jedino moguće lečenje je potpuno izbacivanje glutena iz ishrane. Pacijent ne sme (nikad!) da konzumira pšenicu, ječam, ovas i raž, u bilo kom obliku: hleb, testo (paste), keks, pite, pice, kao i hranu u kojoj mogu da se, skriveni, nađu sastojci koji sadrže gluten: slatkiši, sladoled, pivo, mesne prerađevine, instant kafa, kečap, senf, industrijske supe. Poželjno je da se koristi hrana na kojoj je jasno deklarisano da ne sadrži gluten. U cilju poboljšanja nutritivnog statusa kod pacijenata sa malnutricijom, potrebno je nadoknaditi gvožđe, vitamine, kalcijum.

Kod pacijenata koji se striktno pridržavaju ishrane bez glutena, oporavak je vrlo brz – kliničko poboljšanje nastaje već za nekoliko dana ili nedelja, dok potpuni oporavak sluzokože creva može da se očekuje za nekoliko meseci.

Ukoliko se dijetom ne postigne očekivano poboljšanje, pacijent možda ima neko drugo, pridruženo zapaljensko oboljenje tankog creva. Ili se radi o teškoj, «refraktarnoj» formi bolesti, kod koje može da pomogne imunosupresivna terapija. Naravno, kao prvi razlog za izostanak poboljšanja može da se razmišlja i o nedoslednoj primeni dijete kao osnovne terapije.

Nadamo se da smo vam bar malo približili savremena shvatanja o ovoj neprijatnoj i složenoj bolesti, koja pogađa sve uzraste, ali u najtežoj formi ipak pogađa decu.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Alma Arslanagic says:

  Postovani,moj sin ima dvije i po godine od rodjenja smo sumnjali da ima celijakiju posto moj svekar ima celijakiju zadnjih sest mjeseci smo uradili nalaze koji su pokazali da je pozitivan ne napreduje ima 11 kila. Trazili smo da mu pocnemo davat hranu bez glutena al pedijatra trazi da mu uradimo i biopsiju. Mi se bojimo jer je jos mali kako ce to podnijet. Jer nije nam jasno zbog cega moramo radit biopsiju jer svaki put kad mu izvadimo krv pokazuje da je pozitivan IgA je 44.

 2. S says:

  Poštovani,
  Beba sad deset meseci je pri prvoj konzumaciji glutena dobila ekceme. Od tada ne jede gluten pa je dr rekla do rodjendana tako a onda opet probati pa ako bude reakcije alergotest. Baka joj je slučajno dala gotov voćni jogurt koji je sadržao gluten i javila se reakcija u vidi grčeva. Da li je i koliko pouzdan prick test u odnosu na test iz krvi? Uradila bih nešto od toga privatno da znam bar ako joj sigurno smeta da ni ne pokušavam da joj dam ponovo. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Mislim da je sada NAJVAŽNIJE da se na 6 meseci STRIKTNO izbegava davanje glutena!

   PRERANO je za analizu krvi, a posle 6-mesečnog pedioda da se proba kako će beba reagovati, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 3. Mirjana says:

  Moje dete od jula ima proliv i retku stolicu. Ja lično sumnjam da je netolerantna na gluten. Vodili je kad raznih doktora pedijatar, gastroentrolog ali niko joj sem probiotik nije ništa davao. Svi smirice se. Mene interesuje koje analize krvi treba da se uradi da bi videla da li je upitanju netolerancija na gluten?

 4. Daliborka Popovic says:

  Moj sin I’ma 23 meseca ..pre neki Dan su mu se javile 4.5 stolica za redom svetlo bledih I to u velikim kolicini Tvrde Ali jednom dnevno..Dr Nam je uvela probiotic..od davanja dva dana probiotika njemu su se.za.redom javile dve brain stolice ..posle toga sl Dana opet svetla stolica..da napomen dete je u virusnoj resp.infek…radili smo krvnu sliku ko je uredu…unapred zahvalna mama

 5. Milica says:

  Postovani, moja cerka ima 3.5 god. Nedelju dana se zali da je boli stomak, ne bas svakog dana ali cesto, bolovi su na momente, boli je pa prestane. Pocela je i gasove da ima, mozda malo slabije jede ali ovako je dobro raspolozena. Stolica joj je jednom dnevno, malo svetlija i nekako mekana, prolivasta, ne znam ali nije uobicajna. Da kazem da dva dana pre nego da pocne da se zali ( znaci devet dana pre) zavrsila je sa antibiotikom Klacid, sedam dana ga je pila, ali i bulardi junior, koji i dalje pije. Ne znam da li uopste ima to veze, tj da li antibiotik tek kasnije moze da ima uticaj na stolicu i bolove u stomaku, ili je nesto drugo u pitanju. Da li da je odmah vodim kod lekara ili sacekam koji dan, i vidim da li ima poboljsanja?
  Unapred zahvalna na odgovoru.

Strana 4 od 4<1234