Glavobolje kod dece

O glavoboljama postoji mnogo napisanih knjiga, a nabrajati uzroke glavobolja redom – prevazilazi prostor ove rubrike. Zato ćemo se pozabaviti glavnim aspektima glavobolja kod dece, koji bi mogli da zanimaju roditelje.

 • Zašto glava boli?

Ovo pitanje može da se zameni pitanjem: «Šta boli u glavi?».

Zvuči neverovatno, ali je istina da najveći «stanovnik» glave: mozak – NE BOLI. Moždano nervno tkivo NEMA nervne završetke za bol! Zato ne treba da čudi da se veliki broj operacija na mozgu sprovodi u lokalnoj anesteziji, koja omogućava hirurgu da otvori lobanju i stigne do mozga, a pacijent je skoro sve vreme budan!

Nervni završeci za bol se nalaze oko krvnih sudova, kojih u glavi ima mnogo, jer je za rad mozga potrebna velika količina kiseonika i hranljivih materija, koje se dopremaju baš krvnim sudovima. Mozak je «obučen» u fine ovojnice – meninge. One su, takođe, bogate nervima koji prenose bolne draži.

I tako, «rastezanje» krvnih sudova u glavi, ali i nadražaj moždanih ovojnica – izaziva snažan bol.

Ne treba zaboraviti ni sinuse – koji, izgleda, ničemu ne služe, već da se u njima stvaraju problemi: zapaljenja sluznice koja ih oblaže, a to zaista boli.

 • Koji deo glave obično boli?

Bol u glavi često ne može tačno da se odredi, odnosno lokalizuje. Osim toga, mala deca nisu u stanju da odrede deo glave koji ih boli, pa se neretko glavobolja i ne prepozna, već se plač deteta proglasi za nervozu, neraspoloženje ili glad.

Veća deca, pogotovo adolescenti, lepo pokažu gde ih glava boli, ali se često desi da kažu: «Cela glava mi puca». Većina starije dece se žali na bolove u čeonom regionu (na primer, kod sinuzitisa), temenom ili slepoočnom regionu. Nekada glava boli samo pozadi – to su potiljačne glavobolje (koje mogu da budu pratilac povišenog krvnog pritiska. Izvestan broj dece ima glavobolju jedne polovine glave (po tipu migrenske glavobolje), a manji broj dece se žali na «šetajući» bol u glavi.

 • Kako prepoznati bezazlene glavobolje?

Postoje stanja koja «idu» sa glavoboljom, a da se problem ne krije u glavi, već je glavobolja posledica problema koji nam je pred očima, ali ga «ne vidimo».

Ako dete ima kratkotrajan bol u glavi, koji posle par minuta spontano nestaje, i retko se ponavlja – ne obraćajte pažnju, pa će i dete prestati da se žali.

Treba poznavati stanja koja mogu da uzrokuju bezazlene glavobolje, koje se ipak ponavljaju. Evo šta treba uraditi kada se dete često žali da ga glava stvarno boli:

 Proverite detetu vid

Ako je dete pošlo u školu i vraća se sa glavoboljom, «umornih očiju», a kada se naspava i razigra – sve je u redu, posetite očnog lekara. Slično se dešava kod dece koja su sedela u prvoj klupi – pa su, po kazni ili u sklopu redovnog premeštanja, prebačena u poslednji red. Ako se tada jave glavobolje, treba proveriti vid. Glava boli zbog stalnog naprezanja mišića oka, koji pokušavaju da izoštre vid. Pošto je to skoro uvek neizvodljivo, javljaju se glavobolja i pritisak u očima. Jedna poseta očnom lekaru rešava problem: odredi se dioptrija, nabave «fensi» naočare, a glavobolje više nema!

 Proverite da dete nema povišenu temperaturu

Skoro sva mala deca imaju prolaznu glavobolju kada im je povišena telesna temperatura. Dok ne progovore, to se teško «provali», ali se kasnije glavobolja lako prepozna. Neka deca, jednostavno, imaju sklonost ka jakim glavoboljama pri skoku temperature, naročito kada se radi o vrednostima preko 38,5 stepeni. Pojedina dečica i pri nižim temperaturama imaju glavobolje, pa im treba pomoći.

Srećom, lekovi koji obaraju visoku telesnu temperaturu (antipiretici) su i dobri ublaživači bolova (analgetici), pa se sa padom temperature obično povuče i bol u glavi. Pošto određen broj dece ima jaku glavobolju čim «temperatura krene da raste», ne treba čekati njene visoke vrednosti, već dati analgetik koji će da ublaži glavobolju.

Kada se obori visoka telesna temperatura i dete živne, a glavobolja prestane – super! Ali, ako dete i posle normalizacije temperature ima snažne glavobolje, treba se posavetovati sa pedijatrom.

 Sunčanica

Čuvajte  se sunca. Opasno je i u proleće! Prekomerno izlaganje suncu može da dovede do brojnih problema, a jedan od njih je sunčanica. Glavobolja je obavezan pratilac sunčanice i obično se javi nekoliko sati posle izlaganja suncu, a praćena je slabošću deteta i mučninom, nekad i povraćanjem.

 Izmerite detetu krvni pritisak

Kod adolescenata, češće kod devojaka (mada to nije privilegija ženskog pola), sreće se nizak arterijski pritisak. Radi se o dosadnom, ali dugotrajnom fenomenu, koji ume da bude veoma neprijatan. Javljaju se vrtoglavice, nekad i nesvestice, deca nemaju snage, izgledaju pospano (često zevaju), a izvestan broj dece se žali na glavobolje, obično «u celoj glavi». Jedan od glavnih razloga bola je širenje krvnih sudova u glavi, a rekli smo da se oko njih nalaze nervni završeci koji su odgovorni za bol.

Kada se utvrdi da dete ima arterijsku hipotenziju (stručni naziv za snižen arterijski pritisak), mora da se promeni način ishrane i života deteta. Redovni obroci, uzimanje «jače» hrane i unošenje većih količina tečnosti, značajan je korak u rešavanju ovog problema. Važno je stimulisati dete da se bavi redovnim fizičkim vežbanjem, što će ojačati kardiovaskularni sistem i pomoći da se ovaj (obično nasledan) problem ublaži. Kod jakih bolova treba uzeti analgetik, ali to ne rešava problem u dužem vremenskom periodu. Ako je za utehu, niži pritisak je na duže staze «čuvar» zdravlja krvnih sudova!

I visok pritisak može da dovede do glavobolje, ali to svakako nije bezazlen bol u glavi. O tome ćemo detaljnije malo kasnije.

 Proverite da dete nije dobilo udarac u glavu

Veća deca mogu da se u igri ili u čarkama povrede – da zadobiju udarac u glavu, a da nema vidljivih povreda. Nekad se bol javlja odmah, a nekad par sati posle povrede. Deca često neće da priznaju da su se povredila, pa to treba «iščačkati» – obezbediti priznanje. Ukoliko nema tragova povrede, skoro uvek se radi o bezazlenim i prolaznim glavoboljama, koje nisu praćene drugim simptomima. Jedna doza leka protiv bolova (analgetika) je obično dovoljna da reši problem.

Podeli:

Komentari

 1. Hajnalka says:

  Moj sin koji ima 9 god. već pola godine ima problema sa glavoboljom samo u čeonom delu,uz to se veoma često žali da ga boli stomak i uvo,vodili smo ga kod pedijatra on je dao ibrufen da pije po potrebi ili paracetamol,rekao nam je da je to jedna vrsta dečije migrene i da će to vremenom proći a za uvo nam je dao neodeksacin kapi.Nit mu glavobolje prolaze a i uvo i stomak ga bole.Sad smo došli do toga da svakodnevno popije dve doze analgetika.

  • MojPedijatar says:

   Prvi naredni korak je ORL pregled kod specijaliste koji se bavi decom.

   Ako go bude ok, tražite uput za pedijatra-neurologa pa da se vidi kako pomoći detetu. NIJE rešenje svakodnevno uzimanje analgetika!

 2. Jasna says:

  Moja djevojcica ima devet godina,ponekad se zali na bol glave u ceonom djelu.Taj bol bude jak na tenutak pa prestane,zadnji put mi se zalila da da je boli glava,ja sam je ipak poslala na trning misleci da nije nista strasno,medjutim kad je dosla zalila mi se da nije mogla da vidi dobro trenera koji stoji par koraka od nje,kaze da je vidjela sve mutno.Operisala je krajnike kao mala i od tada nema problema sa upalama i prehladam,molim za savjet.Hvala unaprijed!

  • MojPedijatar says:

   Ovo zaista NE liči na opasne glavobolje koje bi trebalo da brinu.

   Ipak, valjalo bi da proverit vid kod Vaše devojčice – da tu ne bude problem koji se lako rešavam

 3. Vanja says:

  Moja devojcica ima 4 i po godine i u zadnje vreme se cesto zali na glavobolje. Sa mesec dana je operisala hidrocefalus-i plasiran je vp sant desno. Takodje ima dijagnozu asd sec. To se prati za sada ali verovatno ce se raditi intervencija da se to zatvori. A odskora sam primetila da joj desno oko seta – u petak idemo kod ocnog pa cemo potvrditi za sigurno. Ide redovno na kobtrole u Tirsovu i jad god bismo pomenuli glavobolju dr kaze da je to normalno i da je ona u dobrom stanju nukakvih problema nije imala sto se toga tice. Mene brine i to sto kaze da je tera da povraca u to vreme kada je boli glava iskreno bih volela da mi pojasnite sta je i kako. Srdacan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Oftalmološki pregled je važan korak. Ako je tu sve ok, onda je obavezan neurološki pregled i praćenje!

   Zaista se NE može proceniti dete bez neurološkog pregleda i praćenja.

   • Vanja says:

    Hvala puno na brzom odgovoru. Sestra i ja smo kao male operisale strabizam a cerkici bas seta desno oko i ponekad ima cudan pogled kao kad gleda kroz tebe. Vala sta ce jos da je snađe..:/

 4. Marina says:

  Postovani,moja cerka ima 7 godina.Pre mesec dana pocela je suvo da kaslje,odvela sam je kod lekara,doktorka joj je poslusala pluca,i rekla da nije nista strasno,pocetak bronhitisa,dala joj antibiotik,i prospan sirup.Posle dve nedelje,sazreo joj je slajm,pocela je da ga iskasljava,medjutim nos nikako da se otpusi,uz koriscenje spreja nasonex,sekret iz nosa je bele boje,i boli je celo,odnosno deo cela iznad nosa…Inhaliram je svako vece,kupila sam morsku so u apoteci,i nakon inhaliranja izbacuje dosta belo-zelenog sekreta,ali sutradan je iznova nos zapusen…Molim za savet,unapred hvala☺

  • MojPedijatar says:

   Sve radite kako treba!

   Još barem 7 do 10 dana da ispira nos i da se inhalira u popdnevnim satima, pa da do spavanja “izduva” što više sekreta iz nosa.

 5. Danijela says:

  Postovani,
  moj sin ima7 god.zali se cesto na glavobolje. Vise puta u toku dana. Kratkotrajne su. Krenule su te glavobolje sa polaskom u prvi razred. Izvanredan je djak, sedi u prvoj klupi, ne zali se na vid. Treba li da se brinemo ili mislite da ce proci kako je i doslo?

 6. Marijana says:

  Poštovani,
  Moj sin ima 7,5 godina, ide i prvi razred.
  Pre nedelju dana počeo je da se žali na bol u levom uhu (u uhu se nalazi cevčica). Otprilike u isto vreme počeo je da se žali na glavobolju u potiljačnom delu glave, preciznije u potiljačnoj jami. Od ponedeljka je dijagnostifikovana upala uha i pije antibiotik. Uho ga više ne boli, ali glava ga boli i dalje. Bol se javlja na momente, opisuje je kao snažan pritisak koji traje par trenutaka i ponavlja se nekoliko puta u toku dana. Kaže da ga naročito zaboli kada žvaće. Nosi naočare, kontrola bila u septembru, korigovana dioptrija i nije imao nikakvih problema vezanih za vid. Na desnoj strani vrata, više pozadi ima izraženu žlezdu do 1cm, koja se već skoro godinu dana ne povlači i ne menja. Operisani krajnici.
  Jako me zabrinjava ova glavobolja, molim Vas za savet šta treba da radimo?

  • MojPedijatar says:

   Limfni čvor nije za brigu, kao ni glavobolja koja se može javiti u opisanim okolnostima. 5 do 7 dana treba davati ibuprofen (Nurofen), a tek ako i tada bude jakih glavobolja (što je malo verovatno) treba se javiti pedijatru na pregled.

   • snezana says:

    uz duzno postovanje … svaki limfni cvor koji stoji godinu dana i ne reaguje na antibiotike bi trebalo da se prekontrolise…

 7. suzana says:

  moja cerka ima 6 godina i ima jako ceste glavobolje u ceonom delu glave i zadnji deo glave do vrata zadnjih 2 meseca glavobolje su svakidasnje i veoma bolne. budi se sa bolom u glavi i nekada i leze sa bolom. sta mi savetujete hvala u napred.

  • MojPedijatar says:

   Da se obavezno obavi pregled kod Vašeg pedijatra! To je neophodni prvi korak, a onda će pedijatar proceniti šta dalje da se radi.

   Bez pregleda je nemoguće isplanirati dalje korake u borbi sa ovako čestim glavoboljama.

Strana 3 od 22<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA