Glavobolje kod dece

O glavoboljama postoji mnogo napisanih knjiga, a nabrajati uzroke glavobolja redom – prevazilazi prostor ove rubrike. Zato ćemo se pozabaviti glavnim aspektima glavobolja kod dece, koji bi mogli da zanimaju roditelje.

 • Zašto glava boli?

Ovo pitanje može da se zameni pitanjem: «Šta boli u glavi?».

Zvuči neverovatno, ali je istina da najveći «stanovnik» glave: mozak – NE BOLI. Moždano nervno tkivo NEMA nervne završetke za bol! Zato ne treba da čudi da se veliki broj operacija na mozgu sprovodi u lokalnoj anesteziji, koja omogućava hirurgu da otvori lobanju i stigne do mozga, a pacijent je skoro sve vreme budan!

Nervni završeci za bol se nalaze oko krvnih sudova, kojih u glavi ima mnogo, jer je za rad mozga potrebna velika količina kiseonika i hranljivih materija, koje se dopremaju baš krvnim sudovima. Mozak je «obučen» u fine ovojnice – meninge. One su, takođe, bogate nervima koji prenose bolne draži.

I tako, «rastezanje» krvnih sudova u glavi, ali i nadražaj moždanih ovojnica – izaziva snažan bol.

Ne treba zaboraviti ni sinuse – koji, izgleda, ničemu ne služe, već da se u njima stvaraju problemi: zapaljenja sluznice koja ih oblaže, a to zaista boli.

 • Koji deo glave obično boli?

Bol u glavi često ne može tačno da se odredi, odnosno lokalizuje. Osim toga, mala deca nisu u stanju da odrede deo glave koji ih boli, pa se neretko glavobolja i ne prepozna, već se plač deteta proglasi za nervozu, neraspoloženje ili glad.

Veća deca, pogotovo adolescenti, lepo pokažu gde ih glava boli, ali se često desi da kažu: «Cela glava mi puca». Većina starije dece se žali na bolove u čeonom regionu (na primer, kod sinuzitisa), temenom ili slepoočnom regionu. Nekada glava boli samo pozadi – to su potiljačne glavobolje (koje mogu da budu pratilac povišenog krvnog pritiska. Izvestan broj dece ima glavobolju jedne polovine glave (po tipu migrenske glavobolje), a manji broj dece se žali na «šetajući» bol u glavi.

 • Kako prepoznati bezazlene glavobolje?

Postoje stanja koja «idu» sa glavoboljom, a da se problem ne krije u glavi, već je glavobolja posledica problema koji nam je pred očima, ali ga «ne vidimo».

Ako dete ima kratkotrajan bol u glavi, koji posle par minuta spontano nestaje, i retko se ponavlja – ne obraćajte pažnju, pa će i dete prestati da se žali.

Treba poznavati stanja koja mogu da uzrokuju bezazlene glavobolje, koje se ipak ponavljaju. Evo šta treba uraditi kada se dete često žali da ga glava stvarno boli:

 Proverite detetu vid

Ako je dete pošlo u školu i vraća se sa glavoboljom, «umornih očiju», a kada se naspava i razigra – sve je u redu, posetite očnog lekara. Slično se dešava kod dece koja su sedela u prvoj klupi – pa su, po kazni ili u sklopu redovnog premeštanja, prebačena u poslednji red. Ako se tada jave glavobolje, treba proveriti vid. Glava boli zbog stalnog naprezanja mišića oka, koji pokušavaju da izoštre vid. Pošto je to skoro uvek neizvodljivo, javljaju se glavobolja i pritisak u očima. Jedna poseta očnom lekaru rešava problem: odredi se dioptrija, nabave «fensi» naočare, a glavobolje više nema!

 Proverite da dete nema povišenu temperaturu

Skoro sva mala deca imaju prolaznu glavobolju kada im je povišena telesna temperatura. Dok ne progovore, to se teško «provali», ali se kasnije glavobolja lako prepozna. Neka deca, jednostavno, imaju sklonost ka jakim glavoboljama pri skoku temperature, naročito kada se radi o vrednostima preko 38,5 stepeni. Pojedina dečica i pri nižim temperaturama imaju glavobolje, pa im treba pomoći.

Srećom, lekovi koji obaraju visoku telesnu temperaturu (antipiretici) su i dobri ublaživači bolova (analgetici), pa se sa padom temperature obično povuče i bol u glavi. Pošto određen broj dece ima jaku glavobolju čim «temperatura krene da raste», ne treba čekati njene visoke vrednosti, već dati analgetik koji će da ublaži glavobolju.

Kada se obori visoka telesna temperatura i dete živne, a glavobolja prestane – super! Ali, ako dete i posle normalizacije temperature ima snažne glavobolje, treba se posavetovati sa pedijatrom.

 Sunčanica

Čuvajte  se sunca. Opasno je i u proleće! Prekomerno izlaganje suncu može da dovede do brojnih problema, a jedan od njih je sunčanica. Glavobolja je obavezan pratilac sunčanice i obično se javi nekoliko sati posle izlaganja suncu, a praćena je slabošću deteta i mučninom, nekad i povraćanjem.

 Izmerite detetu krvni pritisak

Kod adolescenata, češće kod devojaka (mada to nije privilegija ženskog pola), sreće se nizak arterijski pritisak. Radi se o dosadnom, ali dugotrajnom fenomenu, koji ume da bude veoma neprijatan. Javljaju se vrtoglavice, nekad i nesvestice, deca nemaju snage, izgledaju pospano (često zevaju), a izvestan broj dece se žali na glavobolje, obično «u celoj glavi». Jedan od glavnih razloga bola je širenje krvnih sudova u glavi, a rekli smo da se oko njih nalaze nervni završeci koji su odgovorni za bol.

Kada se utvrdi da dete ima arterijsku hipotenziju (stručni naziv za snižen arterijski pritisak), mora da se promeni način ishrane i života deteta. Redovni obroci, uzimanje «jače» hrane i unošenje većih količina tečnosti, značajan je korak u rešavanju ovog problema. Važno je stimulisati dete da se bavi redovnim fizičkim vežbanjem, što će ojačati kardiovaskularni sistem i pomoći da se ovaj (obično nasledan) problem ublaži. Kod jakih bolova treba uzeti analgetik, ali to ne rešava problem u dužem vremenskom periodu. Ako je za utehu, niži pritisak je na duže staze «čuvar» zdravlja krvnih sudova!

I visok pritisak može da dovede do glavobolje, ali to svakako nije bezazlen bol u glavi. O tome ćemo detaljnije malo kasnije.

 Proverite da dete nije dobilo udarac u glavu

Veća deca mogu da se u igri ili u čarkama povrede – da zadobiju udarac u glavu, a da nema vidljivih povreda. Nekad se bol javlja odmah, a nekad par sati posle povrede. Deca često neće da priznaju da su se povredila, pa to treba «iščačkati» – obezbediti priznanje. Ukoliko nema tragova povrede, skoro uvek se radi o bezazlenim i prolaznim glavoboljama, koje nisu praćene drugim simptomima. Jedna doza leka protiv bolova (analgetika) je obično dovoljna da reši problem.

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Poštovani, molim Vas za savet. U pitanju je devojčica od 11 godina koja se tokom poslednje nedelje, mada možda ima i duže, u par navrata požalila da je boli glava. Blago joj periodično curi nos i kašljucne tu i tamo, ali ništa dramatično, temperaturu nema. U pitanju je čeoni deo glave. Juče se požalila i da je malo bolucka u grlu (ne konstantno). Sinoć je kući došla i sa blagom mukom. Kaže da je u školi počela da je boli glava, i to posle fizičkog koje je poslednji čas i na kome su dosta skakali. Otišla je na hor i vratila se u takvom stanju. Imala je izražene podočnjake i malo joj je smetalo svetlo. Posle večere i tuširanja glavobolja je prestala. Pogledala sam joj i laički grlo, jeste crveno. Ima li razloga za brigu? Nisam joj davala nikakve analgetike, uvek sve prodje samo od sebe. S poštovanjem, Milena

  • MojPedijatar says:

   Ovo što se lepo opiali je (skoro sigurno) deo AKTUELNE virusne infekcije koja može da potreja 7 do 10 dana. Tek ako se glavobolja javlja i posle dve nedelje ima smisla da se dete pregleda.

 2. Milena says:

  Hvala Vam na odgovoru. Veliki pozdrav! 🙂

 3. almina says:

  Postovani .Moja cerka 4,5 vec duze vreme ima glavobolje koje se javljaju vise puta mesecno!!!radili skaner sve uredu osim blagi sinusitis,ali je pesijatar to odmacio jer kaze mala je za tu vrstu glavob.Bili kod oftamologa,dobila naocare ali glavobolje nisu prestale!Kako je opet krenula u skolicu glavobolje su postale jos cesce!Dobili smo uput za decijeg neurologa ali duze se ceka!Molim za vase misljenje!Zabrinuta majka!!

  • MojPedijatar says:

   Ako se i dalje nastave ove glavobolje dete treba da pregleda (sa nalazima koje imate) pedijatar – neurolog pa da se detetu pomogne. Do tada dajte ibuprofen (Nurofen u odgovarajućoj dozi) sirup kad glava jako zaboli.

 4. maja says:

  Postovani, imam 17 godina i vec jedno 10 dana me boli glava svaki dan po ceo dan skoro u ceonom delu glave smeta mi jako buka pomalo i svetlost a malo me zabole ioci pa sta vi predlazete da uradim unapred zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je pregled kod tvog pedijatra da se vidi da li miaš upalu sinusa – sinuzitis koji može da uzrokuje baš ovakve glavobolje.

   AKo sve bude kako treba, sledeći korak je da proveriš vid kod oftalmologa.

 5. Aida says:

  Moj sin koji puni 6 godina za mjesec dana vec cetvrti put u zadnjih godinu i pol dana se zali na glavobolju u ceonom dijelu. Prva dva puta sam je povezala sa dimom ( motao se oko rostilja). Prestala je uz paracetamol
  Treca glavobolja ( prije 15 dana) je pocela blago a zavrsila jakim bolovima u ceonom dijelu i povracanjem nakon cega je prestala. (tog dana je nesto vise bio akivan vani na suncu) Taj put smo ga vodili na hitnu gdje je pregledan i doktorica je rekla da se vjerojatno radi o stomaku. Sinoc se navecer opet zalio na bol u ceonom dijelu, bilo je to pred spavanje, i zelio je da odspava. ( jucer se probudio ranije nego obicno, plakao je popodne i bio je općenito umoran). Odmah je zaspao i jutros se ne žali na bilo kakvu bol. Također poslijednjih 15 tak dana ima sekreciju iz nosa, sto je za nas uobicajena pojava kada krene u vrtic. Sekret je krenuo upravo nakon trece glavobolje, ima ga jos ali je evidentno poboljsanje. SIpamo samo aqua maris nakon ciscenja. Ne znam da li ove glavobolje zahtijevaju ljekarsku obradu?
  Unaprijed zahvalna na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Svakako bi trebalo da se obavi jedan pregled kod Vašeg pedijatra, ali tih dana kad ima glavobolju. Tako bi se videlo ima li uopšte potrebe da se bilo šta dodatno preduzima ili se radi o banalnom uzroku (virusni sinuzitis, alergija…) koji se može relativno lako uočiti.

   Nije loše da se proveri vid deteta (ako to nije do sada uradjeno).

 6. milica leka says:

  Poštovani,imam sina od 14 godina i potreban mi je Vaš savjet.Moj sin je aktivni sportista i vec godinu dana se zali da ga boli cijela glava.Vodila sam ga kod očnog ljekara,zatim kod orl ljekara,uradila analizu krvi i sve je bilo u redu.Krvni pritisak mu je malo niži a s tim imam i ja problema cijeli život.On kad ima glavobolju ne povraća niti ima nesvjesticu ali mu smeta jako svjetlo.Zanima me da li je sve ovo normalno za njegov uzrast ili treba da brinem?Pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Sve što ste obavili ukazuje da se radi o povremenim – bezazlenim glavoboljama!

   Samo ako se učestaju i postaju dugotrajne, ima smisla da dete vidi neurolog.

   Svakako je važno da se sve učini da se spreči niski krvni pritisak (jaka hrana, dosta tečnosti, redovan san i fizička aktivnost…) koji može potencirati glavobolje.

 7. Branka says:

  Moja ćerka od pet i po godina jedanput u tri meseca se žali da je jako boli glava u čeono slepoočnom delu glave sa desne strane. Bol bude jak, išli smo i kod lekara u Tiršovu kada se to prošli put desilo. Lekarka je uradila kompletni pregled i rekla da nema potrebe za neurologom jer je nalaz uredan, poslala nas da proverimo da nije upala uva – nije bila. Dobr odreagije na Brufen. Ona , pa može se reći, ima veoma često zapušen nos i sada ima sekret iz nosa, može li to biri uzrok? Hvala na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Da, zapušen nos ponekad može izazvati glavobolju. Zato je važno da se nos odrzava prohodnim.

   Kad su glavobolje ovako retko dešavaju zaista nema potrebe za dodatnim ispitivanjima, a davanje ibuprofena (Nurofen) obično rešava problem.

Strana 2 od 22<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA