Glavobolje kod dece

O glavoboljama postoji mnogo napisanih knjiga, a nabrajati uzroke glavobolja redom – prevazilazi prostor ove rubrike. Zato ćemo se pozabaviti glavnim aspektima glavobolja kod dece, koji bi mogli da zanimaju roditelje.

  • Koji su uzroci ponavljanih glavobolja kod dece?

Evo najčešćih:

 Sinuzitis – zapaljenje sinusa

I deca imaju sinuzitis. To je veoma česta bolest kod školske dece, ali i često ostane neprepoznata. Zapušen nos, nadražajni kašalj i glavobolja su redovni pratioci zapaljenja sinusa (paranazalnih šupljina) kod dece. Skoro uvek se javlja povišena temperatura, a sinuzitis ima tendenciju da se ponavlja.

Glavobolja koja prati sinuzitis, kod većine mališana zahvata čeoni deo glave, ali bol kod veće dece može da se javi i ispod očiju, a može i da seva u slepoočnice. Neka deca imaju skoro neizdržljive bolove tokom zapaljenja sinusa, pa su suze neretko pratilac sinuzitisa. S obzirom da se ta bolest leči (naravno, terapiju određuje pedijatar), na taj način će se rešiti i glavobolja.

 Migrena

Migrena, nažalost, nije «privilegija» odraslih. Tipična migrena se odlikuje bolom u jednoj polovini glave, koji je veoma jak (nekada neizdržljiv), a često je praćen mukom, povraćanjem i potrebom da se bude u mraku i tišini. Migrenozni napad obično prestane posle primene «jačih» analgetika i posle dužeg odmora i sna. Ima i atipičnih migrena, ali i glavobolja koje liče na migrenu, ali nisu migrena. U familiji se obično nađe neko sa istim ili sličnim tegobama, pa ta deca relativno brzo stignu do pedijatra.

 «Tenzione» glavobolje

Ovaj tip glavobolja je veoma čest kod mama i tata, ali ga ima i sve više adolescenata. Iako ime asocira na visok pritisak (tenziju), nije to u pitanju. Obično se radi o zatezanju (tenziji) vratnih mišića, koji se «nastavljaju» na poglavinu, što može da uzrokuje neprijatan osećaj pritiska u glavi, ali i bol. Čest pratilac glavobolje je bol u ramenima, a nekad i u gornjem delu leđa.

Mnogo je uzroka ovih «zatezanja», ali kod dece je čest problem nepravilan (prinudni) stav, pogotovo kada više sati provedu za stolom, ispred kompjuterskog monitora, ili uz televizor. Tada se stvara dugotrajna zategnutost vratnih mišića, što je uvod u glavobolju. To se naročito često dešava kod mladih koji se retko bave fizičkim aktivnostima, ali zato vole da sede i «bulje» u kompjuter ili televizor.

 Malokrvnost (anemija)

Anemija je manjak hemoglobina – krvnog pigmenta koji je zadužen za «doturanje» preko potrebnog kiseonika u sve delove našeg tela (ali i za «odvođenje» ugljen dioksida iz tkiva do pluća). Pored drugih simptoma i znakova anemije, može da se javi i glavobolja. Nevolja je što uz anemiju ponekad ide i nizak arterijski pritisak, što dodatno doprinosi bolu u glavi.

 «Psihogene» («emotivne») glavobolje

Ima dece koja prođu detaljna ispitivanja kod više specijalista (pedijatri, neurolozi, specijalisti za uho, grlo i nos), ali se uzrok ponavljanih glavobolja ne nađe. To ne znači da ga nema. Jedan broj, po pravilu inteligentne dece, koristi «glavobolju» u stresnim, frustrirajućim situacijama. Problemi u porodici ili školi mogu da uzrokuju razne «bolove», a posebno glavobolje. To su i najteže «provaljive» glavobolje, pa je često potreban psiholog da pomogne u postavljanju dijagnoze.

Podeli:

Komentari

  1. Radmila says:

    Poštovani moj sin se u poslednjih mesec ipo do dva, vrlo često žali da ga boli glava u potiljačnom delu. Krvna slika uredna, očni pregled uradjen i solidan nalaz,(pošto se žalio i da ga oči boluckaju) uradjen samo neurološki pregled, dobio po pola magnezijuma više odmora i sna i kontrola za 4 meseca. To je bilo prošlog petka evo juče se opet žalio a i danas, negde mislim da je umoran a nekad i da je posledica korone koju je preležao u decembru, samo da nije nešto ozbiljnije. Pri tom još i ovo da kažem kada ga zaboli nije da plače.

  2. Radmila says:

    Oprostite radi se o dečaku starom pet godina!

Strana 23 od 23<<<1920212223

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA