Glavobolje kod dece

O glavoboljama postoji mnogo napisanih knjiga, a nabrajati uzroke glavobolja redom – prevazilazi prostor ove rubrike. Zato ćemo se pozabaviti glavnim aspektima glavobolja kod dece, koji bi mogli da zanimaju roditelje.

 • Zašto glava boli?

Ovo pitanje može da se zameni pitanjem: «Šta boli u glavi?».

Zvuči neverovatno, ali je istina da najveći «stanovnik» glave: mozak – NE BOLI. Moždano nervno tkivo NEMA nervne završetke za bol! Zato ne treba da čudi da se veliki broj operacija na mozgu sprovodi u lokalnoj anesteziji, koja omogućava hirurgu da otvori lobanju i stigne do mozga, a pacijent je skoro sve vreme budan!

Nervni završeci za bol se nalaze oko krvnih sudova, kojih u glavi ima mnogo, jer je za rad mozga potrebna velika količina kiseonika i hranljivih materija, koje se dopremaju baš krvnim sudovima. Mozak je «obučen» u fine ovojnice – meninge. One su, takođe, bogate nervima koji prenose bolne draži.

I tako, «rastezanje» krvnih sudova u glavi, ali i nadražaj moždanih ovojnica – izaziva snažan bol.

Ne treba zaboraviti ni sinuse – koji, izgleda, ničemu ne služe, već da se u njima stvaraju problemi: zapaljenja sluznice koja ih oblaže, a to zaista boli.

 • Koji deo glave obično boli?

Bol u glavi često ne može tačno da se odredi, odnosno lokalizuje. Osim toga, mala deca nisu u stanju da odrede deo glave koji ih boli, pa se neretko glavobolja i ne prepozna, već se plač deteta proglasi za nervozu, neraspoloženje ili glad.

Veća deca, pogotovo adolescenti, lepo pokažu gde ih glava boli, ali se često desi da kažu: «Cela glava mi puca». Većina starije dece se žali na bolove u čeonom regionu (na primer, kod sinuzitisa), temenom ili slepoočnom regionu. Nekada glava boli samo pozadi – to su potiljačne glavobolje (koje mogu da budu pratilac povišenog krvnog pritiska. Izvestan broj dece ima glavobolju jedne polovine glave (po tipu migrenske glavobolje), a manji broj dece se žali na «šetajući» bol u glavi.

 • Kako prepoznati bezazlene glavobolje?

Postoje stanja koja «idu» sa glavoboljom, a da se problem ne krije u glavi, već je glavobolja posledica problema koji nam je pred očima, ali ga «ne vidimo».

Ako dete ima kratkotrajan bol u glavi, koji posle par minuta spontano nestaje, i retko se ponavlja – ne obraćajte pažnju, pa će i dete prestati da se žali.

Treba poznavati stanja koja mogu da uzrokuju bezazlene glavobolje, koje se ipak ponavljaju. Evo šta treba uraditi kada se dete često žali da ga glava stvarno boli:

 Proverite detetu vid

Ako je dete pošlo u školu i vraća se sa glavoboljom, «umornih očiju», a kada se naspava i razigra – sve je u redu, posetite očnog lekara. Slično se dešava kod dece koja su sedela u prvoj klupi – pa su, po kazni ili u sklopu redovnog premeštanja, prebačena u poslednji red. Ako se tada jave glavobolje, treba proveriti vid. Glava boli zbog stalnog naprezanja mišića oka, koji pokušavaju da izoštre vid. Pošto je to skoro uvek neizvodljivo, javljaju se glavobolja i pritisak u očima. Jedna poseta očnom lekaru rešava problem: odredi se dioptrija, nabave «fensi» naočare, a glavobolje više nema!

 Proverite da dete nema povišenu temperaturu

Skoro sva mala deca imaju prolaznu glavobolju kada im je povišena telesna temperatura. Dok ne progovore, to se teško «provali», ali se kasnije glavobolja lako prepozna. Neka deca, jednostavno, imaju sklonost ka jakim glavoboljama pri skoku temperature, naročito kada se radi o vrednostima preko 38,5 stepeni. Pojedina dečica i pri nižim temperaturama imaju glavobolje, pa im treba pomoći.

Srećom, lekovi koji obaraju visoku telesnu temperaturu (antipiretici) su i dobri ublaživači bolova (analgetici), pa se sa padom temperature obično povuče i bol u glavi. Pošto određen broj dece ima jaku glavobolju čim «temperatura krene da raste», ne treba čekati njene visoke vrednosti, već dati analgetik koji će da ublaži glavobolju.

Kada se obori visoka telesna temperatura i dete živne, a glavobolja prestane – super! Ali, ako dete i posle normalizacije temperature ima snažne glavobolje, treba se posavetovati sa pedijatrom.

 Sunčanica

Čuvajte  se sunca. Opasno je i u proleće! Prekomerno izlaganje suncu može da dovede do brojnih problema, a jedan od njih je sunčanica. Glavobolja je obavezan pratilac sunčanice i obično se javi nekoliko sati posle izlaganja suncu, a praćena je slabošću deteta i mučninom, nekad i povraćanjem.

 Izmerite detetu krvni pritisak

Kod adolescenata, češće kod devojaka (mada to nije privilegija ženskog pola), sreće se nizak arterijski pritisak. Radi se o dosadnom, ali dugotrajnom fenomenu, koji ume da bude veoma neprijatan. Javljaju se vrtoglavice, nekad i nesvestice, deca nemaju snage, izgledaju pospano (često zevaju), a izvestan broj dece se žali na glavobolje, obično «u celoj glavi». Jedan od glavnih razloga bola je širenje krvnih sudova u glavi, a rekli smo da se oko njih nalaze nervni završeci koji su odgovorni za bol.

Kada se utvrdi da dete ima arterijsku hipotenziju (stručni naziv za snižen arterijski pritisak), mora da se promeni način ishrane i života deteta. Redovni obroci, uzimanje «jače» hrane i unošenje većih količina tečnosti, značajan je korak u rešavanju ovog problema. Važno je stimulisati dete da se bavi redovnim fizičkim vežbanjem, što će ojačati kardiovaskularni sistem i pomoći da se ovaj (obično nasledan) problem ublaži. Kod jakih bolova treba uzeti analgetik, ali to ne rešava problem u dužem vremenskom periodu. Ako je za utehu, niži pritisak je na duže staze «čuvar» zdravlja krvnih sudova!

I visok pritisak može da dovede do glavobolje, ali to svakako nije bezazlen bol u glavi. O tome ćemo detaljnije malo kasnije.

 Proverite da dete nije dobilo udarac u glavu

Veća deca mogu da se u igri ili u čarkama povrede – da zadobiju udarac u glavu, a da nema vidljivih povreda. Nekad se bol javlja odmah, a nekad par sati posle povrede. Deca često neće da priznaju da su se povredila, pa to treba «iščačkati» – obezbediti priznanje. Ukoliko nema tragova povrede, skoro uvek se radi o bezazlenim i prolaznim glavoboljama, koje nisu praćene drugim simptomima. Jedna doza leka protiv bolova (analgetika) je obično dovoljna da reši problem.

Podeli:

Komentari

 1. Erna says:

  Dobar dan izvinite sto vas ometam imam 13 godina i imam jaku glavobolju i grlobolju vec od srijede glavobolju imam samo u ceonom dijelu i uvijek kad se ustanem zamanta mi se pravo i takodjer mi je zacepljen nos i kasljem ko luda pa bih vas molila da mi pomognete i da mi kazete sta mi je.Unaprijed vam se zahvaljujem.

  • MojPedijatar says:

   To je, skoro sigurno, glavobolja koja je u vezi sa zapušenim nosom. Moguće je i da su sinusi upaljeni. Sve se to lako i brzo leči, ali je pregled obavezan da bi se tačno znalo o čemu se radi.

 2. teodora says:

  Imam 13 godina,i skoro svaki dan imam glavobolju na desnoj strani glave,u slepoocnom delu,i na desnoj strani nosa..Nikada mi nije bilo muka,nisam ni povracala,malo teze disem na nos,ali nije cesto zapusen..Pre mi se po nekad’ mutilo pred ocima,a glavobolju imam skoro godinu dana,a mutilo mi se mozda 5,6 puta samo..Izvadila sam sve nalaze,i sve je u redu,ostalo je samo jos da mama odnese snimak sinusa kod doktorke..Pila sam neke tabletice,ne znam tacno kako se zovu,bila sam ih oko 2 meseca,i glavobolja je bila redja,a sad’ ih ne pijem vise,ne znam kako se zovu,i glavobolju imam skoro svaki dan..Sta vi mislite o tome?P.S.Tata mi je imao problema sa sinusima u mojim godinama.

  • MojPedijatar says:

   Ovo zaista liči na problem sa sinusima, zato je ORL specijalista prvi korak u proceni. Mislim da se ide dobrim putem.

 3. Nelica says:

  Poštovani, imam ćerku starosti 7,5 godina,učenik je prvog razreda. Često se žali na glavobolje u potiljačnom delu glave. Skoro godinu dana nosi naočare. Ima nizak pritisak 60 sa 40. Treba li ta glavobolja da nas brine? Unapred zahvalna

  • MojPedijatar says:

   Da se sve učini (redovni i jaki obroci, dosta tečnosti i redovna fizička aktivnost) da se koriguje niski pritisak, pa bi i glavobolje trebalo da jenjavaju.

   Ako se i.pored korekcije niskog pritiska glavobolje učestaju i pogoršaju, prvo treba proveriti vid, a ako je to dobro, onda zakazati pregled neurologa.

 4. Jo says:

  Imam 18 godina i imam ceste, skoro stalne glavobolje u predelu slepoocnica. Bila sam kod neurologa, pregledala vid, zube i uradila magnetnu rezonancu glave i nalaz je uredan. Medjutim glavobolje jesu slabije nakon saznanja da mi ‘nije nista’, ali jos uvek postoje, kao i bol zuba. Pregledala sam i sinuse, pise da su frontalni sinusi hipolasticni, da li su glavobolje i zubobolje mozda zbog toga? Mada, vecina lekara kod kojih sam bila tvrdi da je od stresa, jer je doslo i do pada imuniteta kao i do izbijanja afti na jeziku. Takodje mi raste i umnjak sa leve strane, pa se desava da me boli samo leva strana glave.

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje da se NE radi o bilo kakvom ozbiljnom poremećaju! Zubi mogu biti ognjište bola koji “ide” ka glavi, ali je tu stomatolog da to proceni.

 5. Malvina says:

  Imam ćerku 14 godina,često se žali da je boli glava.Često su to veoma jake glavobolje(skoro neizdržljive)koje traju ceo dan.Kada popije brufen ili paracetamol prestane(ne uvek).Kaže da se to često dešava na promeni vremena.Jedanput u školi joj nije bilo dobro(imala je osećaj da će se onesvestiti)nastavnica joj je odmah izmerila pritisak(aparatom koji nije digitalni,kojeg je donela drugarica za vežbu iz biologije).Pritisak je bio 76/58 tako mi je rekla nastavnica.Nosila je naočare od 2.do 6.razreda,sada nosi sočivo(sa dioptrijom -7,samo na desno oko,na levo vidi 100%)redovno ide na kontrolu.Često joj se desi da kad ustane sa kreveta u toku dana na trenutak oseti da joj je glava,,teška” i da joj se smrači pred očima(to traje pola minuta).Često ima nizak pritisak tako da se zbog toga brinem.Rekli smo to njenom pedijatru,ali nismo nikad imali vremena za to zbog prehlade,prolivapre mesec dana je bila u bolnici imala je jako zapaljenje pluća,tako da to nikad nije došlo na red.Ona mi je problematična bila još kao beba,mnogo često sam ležala po bolnicama sa njom.Takođe sam primetila da kad stoji i zatvori oči zbog nečega ne može da stoji,,normalno” već se klima na sve.strane često tako i padne.Molim vas za pomoć, recite mi šta da radimo?
  P.S.Ne bavi se mnogo nekim sportom zbog sočiva koje joj često ispada ili se pomeri, takođe kaže da posle trčanja(2-3 kruga u salu)oseća bol na grudnom košu,pa zbog toga i nastavnik se plaši,tako da je ne tera mnogo da se trudi
  (iako je ona uporna jer voli odbojku).Molim za pomoć!Unapred hvala!<3Takođe bi vas zamolila da ne objavljujete E-mail adresu jer je ovo njena(znam da to ne radite,ali za svaki slučaj).HVALA!

  • MojPedijatar says:

   Nizak pritisak NIJE za brigu, ali jsete za korekciju pojačanim unosom tečnosti, jake hrane (doručak je najvažniji) i redovnom sportskom aktivnošću.

   Opisane glavobolje zaslužuju neurološki pregled i praćenje

   • Malvina says:

    Slučajno sam sada ušla na ovom sajtu i videla ovu poruku.Predpostavila sam da je to napisala moja mama,sve što je rekla je istina osim dela kad je napisala da nema vremena da me odvede kod pedijatra zbog čestih prehlada.Uvek se nađe vremena,problem je što oni ne žele da me vode na pregled.Kažu da ih je stid da više puta mesečno idu sa mnom kod doktorke.Prošle nedelje mi nije bilo dobro u školi malo mi je hvalilo da se onesvestim.Nastavnica me je odmah odvela do ambulante koja je odmah pored škole.Tresla sam se i bolela me je glava.Doktor mi je prvo izmerio pritisak i rekao da je veoma nizak.Pošto je video da se tresem pitao me je da li sam nešto iznervirana.Ja zaista nisam bila iznervirana zbog ničega.Onda je on meni rekao da izađem i sačekam ispred dok on razgovara sa mojom nastavnicom.Nastavnica mi je kasnije rekla da joj je on rekao da postoji nešto ali da ni on sam ne zna šta i da moram otići kod svog pedijatra,takođe je nastavnici dao uput za psihologa.Dok mi je govorila bila je preplašena,ja se nisam uopšte uplašila jer nisam nikakav pesimista kao ona.Odmah sam znala kod koga ću da se posavetujem(naravno kod vas).Možete li mi molim vas reći na šta je on mislio kad je nastavnici sve to rekao?Pošto moja mama verovatno nije videla vaš odgovor,a ja tek sad, poslušaću vaše savete(osim ono za lekare).Oni ne žele da me vode.Mogu li ja sama da odem kod mog pedijatra?Ako odem kako da joj kažem o čemu se radi?Hvala vam u moje i u ime moje majke za prvi odgovor!Hvala unapred i za ovaj!

    • MojPedijatar says:

     Što se bola u grudima tiče – to je POTPUNO bezazleno i NEMA razloga za brigu.

     Nizak krvni pritisak može da bude uzrok osećaja slabosti, nesvestica, malaksalosti, pa i glavobolja…i to takođe nije za brigu ali jeste za drastično povećanje unosa tečnosti (2-2,5 l/dan, i to kad nije vruće, a leti i više), uz redovne obroke (doručak je najvažniji).

     Povećanje kondicije uz redovnu fizičku aktivnost je izuzetno važna stavka i tome se treba posvetiti i narednim nedeljama i mesecima. Kad se sveo ovo ispoštuje za očekivati je da bude mnogo bolje, ali treba vremena i upornosti!

     • Malvina says:

      Hvala vam puno na ovakve lepe savete.Potrudiću se da sve ispoštujem!!!:-)

   • Malvina says:

    Što se tiče bola u grudnom košu,kako mogu to da popravim?To je verovatno što nemam dobru kondiciju?To nekad bude baš jak bol da nekoliko sekundi skoro minut ne mogu uopšte da se pomerim zato štome steže u tom delu?U poslednje vreme svaki put kada se nakašljam osetim kako me boli i steže u grudnom košu.To mi se pre nikad nije dešavalo,počelo je od pre mesec i po dana kada sam imala teško zapaljenje pluća.Zašto se to dešava?Isto tako osećam to isto kada se smejem,ali više na levu stranu grudnog koša?Molim vas recite mi ako možete o čemu se otprilike radi?Unapred hvala!:-)

 6. ivana says:

  Imam devojcicu od 11 godina.zali se na glavobolju u potiljacnom delu i to obicno pri nekom skoku ili naglom pokretu i kako ona kaze kao da joj ima “udubljenje”.to sve traje par sekundi i onda prestane.od novembra meseca se to javilo.inace kad sam joj merila pritisak(na dikitalnom aparatu)pokazalo je 120\80 a nakon pet minuta 110/60.dva puta joj je tekla krv iz nosa ali u tom periodu je obicno prehladjena pa ja to povezujem s tim.Imam li previse razloga da brinem jer se sad stvarno mnogo brinem?I da veoma je plasljiva i kad smo bili kod pedijatra i kod kuce da merimo TA ona se mnogo uplasi i ja tu hipertenziju povezujem sa strahom.Hvala

  • MojPedijatar says:

   Arterijski pritisak morate meriti ujutro i uveče, 7 dana, kad je dete potpuno opušteno. To zabeležite i pokažite Vašem pedijatru. Ako su vrednosti ok, ne treba ništa preduzimati, a ako se zabeleže povišene vrednosti da se uzme uput za kompletno ispitivanje uzroka hipertenzije (nefrološka i kardiološka obrada).

 7. Borislav says:

  Imam 16 godina i u petak pocela je da me povremeno boli glava i takodje sam prehladjen curi mi nos i kasljem.Kasljao sam do danas i manje mi curi nos ali glava jos sa vremena na vreme zaboli.Da bol u glavi seta ne boli na jednom mestu nego malo ovde malo onde.

  • MojPedijatar says:

   Uobičajena pojava tokom virusnih infekcija – a sve se uklapa baš u to. Ništa za brigu, trebalo bi da prodje za nekoliko dana.

Strana 4 od 22<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA