Fiziološko mucanje kod dece

Osnovna karakteristika govora jeste njegova fluentnost (ritam i tempo). Mucanje se ispoljava kao poremećaj fluentnosti govora. Prisutan je u govoru male dece, ali i starijih osoba,u nekim specifičnim situacijama i stanjima.

Foto> Pixabay

Mucanje se najčešće javlja u ranom uzrastu (između 2-4 godine ). Poremećaj je češći kod dečaka nego kod devojčica.

Fiziološko mucanje je ponavljanje početnih glasova, slogova ili reči u toku govora. Vezano je za uzrast između 2. i 5. godine života, kada se kod deteta razvijaju osnovne jezičke strukture: leksika, gramatika, sintaksa i semantika,odnosno dolazi do porasta jezičke kompleksnosti. Dete upotrebljava mnoge višeslojne reči čiji smisao ne razume, zato se pojavljuju mala zastajkivanja u govoru, ponavljanja pojedinih slogova ili reči I sl. Želi mnogo toga da kaže, čini mu se da za to ima malo vremena i počinje brže da govori. Brzi pokreti kojim se stvara govor nisu dovoljno vremenski i motorno usklađeni. Ovakvo stanje mogu da pogoršaju roditelji (ako stalno žure i nemaju vremena da saslušaju dete bez prekidanja u govoru). Dešava se da ispravljaju dete tražeći da ponovi reč, govore brzo i u pokretu. Kada se brzo priča  pojavljuju se i greške u govoru, a detetova govorna sigurnost slabi. Dobar govorni uzor, strpljenje i smiren govor sa detetom je put za razvoj tečnog i pravilnog govora. Svako skretanje pažnje na dečiji govor ometa spontane misaone jezičke procese i dete koje nije bilo svesno svog zamuckivanja, počinje zaista da muca.

Kako sprečiti mucanje?

Ako postoji predispozicija i ako dete pripada rizičnoj grupi treba svakodnevno odvojiti vreme i posvetiti detetu pažnju. Osmišljavati igru, ne ispravljati govor deteta i ne ukazivati mu na greške. Dete treba da bude motivisano da govori i da odgovara na postavljena pitanja koja ne bi tebalo da budu složena. Razgovor sa detetom treba da bude lagan,strpljiv i opušten. Kada se detetov rečnik obogati, tada su prisutne i manje teškoće u verbalnom oblikovanju misli. Govor kod dece može biti disfluentan, ako dete ne izgovara neke glasove pravilno, zbog nedovoljne koordiniranosti govornih organa.

Fiziološko mucanje pod normalnim okolnostima,iščezava samo po sebi. Ako roditelji primete bilo koji problem u govoru ili su u dilemi treba da se obrate logopedu, kako bi se na vreme reagovalo. Lakše i efikasnije se otklanjaju rani poremećaji fluentnosti nego mucanje koje traje.

Radmila CvorovićAutor: Radmila Čvorović, diplomirani defektolog logoped-fonoped

Bavi se prevencijom, dijagnostikom i tretmanom govora, jezika i glasa kod dece i odraslih (poremećaj artikulacije kod dece, razvojno-jezički problemi (razvojne disfazije), mucanje, tikovi,problem čitanja i pisanja, kašnjenje u progovoranju, difagija –problem sa gutanjem. Specijalnost fonorehabilitacija glasa i govora kod dece i odraslih – disfonija (promuklost),pareze i paralize rekurensa,rad na uspostavljanju glasa nakon operacije na glasnicama Stalno zaposlena u Vojnomedicinskoj akademiji.

Završila Defektološki fakultet u Beogradu , na Odeljenju za fonijatriju Instituta za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije upoznala se i usavršila sve dijagnostičke i terapijske mere kod perifernih i centralnih poremećaja glasa i govora dece i odraslih. Završila kurs “Kognitivna - bihejvioralna terapija u kliničkoj praksi “, kao i edukaciju o primeni Kompjuterizovane analize glasa Vocal Assessment kao i obuku za ugradnju vokalnih proteza, pohađala brojna predavanja ,kongrese i seminare iz logopedije i fonopedije.

Autor je i koautor dosta radova vezanih za govorno-jezičke poremećaje i poremećaje glasa kod dece i odraslih. Stručni je saradnik i autor psihoedukativnih članaka u časopisima „Moj pedijatar“ i „Zdravo dete i kao i na portalu Moj pedijatar

Kontakt: rcvorovic@gmail.com, telefon: 064/263-3464

Podeli:

Komentari

 1. radomir-boskovic says:

  Postovanje ja sam Radomir Boskovic , i obracam vam se sa molbom da mi date savjet , pomognete u vezi problema sa mucanjem kod mog unuka Boska . Ja imam 62 godine i mucam od svoje 5-6 godine, medjutim uspio sam da se izborim sa mucanjem i sada govorim dosta korektno, mogu reci da skoro pa nemam problema . Moj sin koji ima 29 godina i koji je poceo da muca takodje sa 5-6 godina i kojeg smo dok je bio mladji vodili na vjezbe kod logopeda. Medjutim kako nije bio uporan i mi se nismo uspjeli izboriti sa njim, kod njega nije postigao neki rezultat, i dan danas nece da se uhvati u kostac sa svojim problemom . I sada i moj unuk Bosko , koji je prije nedelju dana napunio 2 godine, poceo je prije desetak dana da ponavlja pojedina slova a od prije dva dana naprosto nemoze da govori. Samo sto krene da nesto kaze zapne na prvo slovo slog, i njega ponavlja , rijec ne moze da zavrsi. Bosko je zdravo , veselo i poslusno dijete, govori , i postizemo dosta uspjeha u komunikaciji i nasim dogovorima, zna i par pjesmica. Kako nije prihvatao boravak u vrtic, moja zena i ja ga od septembra mjeseca cuvamo, tako da smo izuzetno vezani za njega. Uvijek smo imali strah da li ce neko od nasih unucadi naslijediti ovaj vrazji nasledni faktor , i sada kada se ovo dogodilo bas smo sokirani ne samo mucanjem vec i stepenom kojim muca. Cak i on primjecuje da ne moze da izgovori zapocetu misao i nakon te krace borbe se “ predaje “ povlaci se. Juce sam konsultovao naseg logopeda, on nam je dao savjete kako da postupamo sa njim, kao i da ga do 3 godine nebi smjeli podvrgnuti nikakvom tretmanu,… . Kako je ipak dijete od 2 godine u pitanju, da li nam mozete iz vaseg iskustva reci nesto vise nego sto ste napisali na sajtu, i dati neke sugestije. Unaprijed vam se zahvaljujem Radomir 

  • MojPedijatar says:

   Prvo i najvažnije – ovo NIJE za brigu. Očigledno se radi i naslednom fenomenu, ali je jedna stvar jasna – logoped Vam je glavni oslonac u daljem radu sa detetom.
   Što se ranije počne, rezultat je bolji. Vi ste na vreme prepoznali problem pa treba biti optimističan.

 2. jelena says:

  Postovani molim Vas za pomoc. Naime imam cerku koja je pre dve nedelje napunila pet godina, pre par dana je pocela da zamuckuje kada govori. Inace ima jako veliki spektar reci, govori od prve godine i to bas brzo, mada i ja, njena majka govorim jako brzo. Ona je kada je imala tri godine bila upisana u vrtic i dozivela neku vrstu stresa a logoped mi je rekao da je to fiziolosko mucanje i da ce proci i tako je i bilo. U kolektiv ne ide, sada opet muca ali joj ja skrecem paznju jer me nervira i mlati rukama kada hoce nesto da kaze, ali sam primetila da muca uglavnom kada samnom prica kada je ja slusam,ali ja sam kriticna i stroga donekle, pa mislim da li gresim ako joj skrecem paznju na to? Kada prica sa drugima to ne cini tako kao samnom. Ili kada se zaigra i prica ne muca. Ali je svesna da muca, juce je pitala babu zasto muca, a baba joj je rekla da se ne nervira i da prica polako. Mozete li mi reci kako da se ponasam prema njoj? Kako da prestane sa tim? Unapred zahvalna S postovanjem Jelena

 3. suzana says:

  Postovani,ima cerkicu koja ima 3,5godina i koja je pocela da muca pre 15 dana, iznenada i intenzivno. Do tad je bila brbljivica,a sad se povlaci u sebe,kratko odgovara i pokazuje rukama sta zeli. Nekad vrlo grlata,sad sapuce. Mi se pravimo da to neprimecujemo,al ona ipak postaje svesna problema. Razlicite savete smo dobili vezano za to da li je vreme za logopeda. Molim vas za savet.

 4. majaj says:

  Postovani,
  Moj sin ima 2,5 godine, poceo je da muca pre 3 nedelje, nekad manje, nekad vise.islo je do te mere da se grci,trepce, steze pesnice kako bih zapoceo recenicu.bili smo svuda i kazu da to prolazi samo od sebe.sada je poceo da srice reci i problem mu prave slovo a, i, o, p recimo to sam za sada primetila.
  On je svastan da muca i kad lepo kaze on se raduje.
  Treba mi vasa pomoc i savet.
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   Savet je jednostavan – da dete obavezno pregleda logoped koji će proceniti dete i dati prave preporuke.

 5. Vlado says:

  Postovani,imam 15 godina i mucam u skoli.Taj problem mi se ne javlja kada komuniciram sa drustvom.U nekim trenucima ne mogu da izgovorim rec,to me jako nervira.Osecam da taj problem smanjuje moju vrednost.U nekom periudu mucanje mi je slabije izrazeno, a u nekom dosta jace.Molio bih vas da mi brzo odgovorite na pitanje i da mi date pomoc,hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – prvi korak je razgovor sa.psihologom. Potom će se vide šta dalje treba da se radi.

 6. Marina says:

  Postovani, moj sin od dve godine počinje rečenicu sa a,a,a,a i onda je bez problema zavrsi. Sta da radim pi tom pitanju?

  • MojPedijatar says:

   Obično se radi o bezazlenoj i prolaznoj fazi! Budite strpljivi i nežni u objašnjavanju da to tako NE treba da se radi.

   Samo ako se ovo nastavi i narednih nekoliko nedelja (što je mala šansa) – potreban je pregled logopeda.

 7. Maja says:

  Imam sina od 2 i 9 meseci….poceo je sa muca pre tri meseca,ali je to bilo bas strasno,grcio se,stegne pesnice,hvata me za glavu i obraze,pokazuje rukama….uzas!
  sve je proslo,bas malo je ostalo,ponekad….ali pre tri dana ponovo.nije naravno u toj meri ,ali cesto trokira,kada je neka recenica,kad je jedna rec onda ne….kad kazem da ga nisam cula on ponovi i kaze super.
  ne znam sta sa radim bas sam se uplasila.
  vasa pomoc!
  hvala

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA