Saveti logopeda: Kako prevazići mucanje

Mucanje je govorni poremećaj, a ispoljava se u isprekidanosti i nepravilnosti govornog procesa, usled grčeva organa za artikulaciju, fonaciju i disanje.

mucanje

Foto: Pixabay

Javlja se u ranom uzrastu 2-5 godine kada razvoj govora još nije završen. Češće se javlja kod dečaka nego kod devojčica.

Uzroci mucanja još nisu u potpunosti poznati. Deca počinju mucati iz različitih razloga koji se menjaju od deteta do deteta.

Zašto se mucanje javlja baš kod male dece?
Između 2-5 godine dete počinje upotrebljavati mnoge višesložne reči čije značenje ne razume,trudi se da sastavi rečenicu kako bi ga okolina razumela. U tom peridu napreduje u govoru i celokupnoj motorici, pa mozak (kao kompjuter)mora da obradi mnogo informacija odjednom. Nervni sistem je još nezreo, naročito kod dece koja imaju usporen govorno-jezički razvoj. Dete ne uspeva da isprati zahteve sredine i govorna fluentnost se narušava. Želi mnogo toga da kaže, počinje brže da govori,misao sadrži mnogo reči i javlja se često ponavljanje početnih slogova.

Roditelji često postavljaju pitanja, traže brze odgovore, žure, izlažu ga novim rečima i dugim rečenicama i mališan je zbunjen. Hvata govor u letu i trudi se da što više ispriča za kratko vreme. Brzina u govoru dovodi i do grešaka jer govorna sigurnost slabi. Roditelji nesvesno ispravljaju dete,opominju ga,ucenjuju i govor deteta može da se promeni.
Na ove razvojne uticaje nadovezuje se konstitucija, nasleđe,nepovoljni uticaji sredine.
Oblici mucanja

 • Fiziološko mucanje javlja se od 2-5 godine
 • Primarno mucanje gde se javlja napetost pored ponavljanja pojedinih glasova i slogova
 • Tranzijentno mucanje gde je tenzija mišića povećana,trajanje grča je produženo i dete postaje sve svesnije svog problema
 • Sekundarno mucanje gde je mišićna napetost celog tela prisutna ,naročito govornih organa, javlja se strah od govora i razvija svest o sebi kao osobi koja muca

Traumatsko mucanje naglo počinje i uzrok je uvek neki traumatična situacija.

Šta učiniti?
„Pazi kako govoriš”nije način na koji možemo pomoći detetu. Kada roditelj primeti simptome zastoja u govoru, produžavanja glasova, ponavljanja slogova potrebno je da se odmah obrate logopedu. Prvenstveno treba obezbediti opuštenu kućnu atmosferu, saslušati ga i na svako detetovo pitanje dati razumljiv i smiren odgovor,jer našim govornim primerom pomažemo detetu.

Kako se mucanje leči?
Postoje razne metode koje se primenjuju u tretmanu dece koja mucaju. Bilo koja od tih metoda može ublažiti i sprečiti da razvojno mucanje pređe u doživotno. Kod razvojnog mucanja sprovodimo edukaciju roditelja,a ako se zastoji u govoru nastave dete uključujemo u logopedsko-psihološki tretman.
Saveti kako da postupite sa detetom koje muca

 • Govorite sporijim i opuštenim tempom
 • Obraćajte se detetu ohrabrujućim glasom
 • Koristite jednostavne reči i izgovarajte ih pravilno
 • Ne grdite ga,ne upoređujte njegov govor sa govorom njegovih vršnjaka
 • Gledajte dete u oči dok govorite
 • Slušajte ga pažljivo
 • Ne zahtevajte previše od deteta
 • Obratite pažnju na disanje jer mišići moraju biti opušteni kada govorite
 • Omogućite detetu da se ne stidi svog mucanja
 • Ne štedite pohvale i nagrade

Ako roditelj primeti simptome koji ukazuju na mucanje treba da potraže pomoć logopeda jer redovni tretmani kod kuće i odlasci kod logopeda već nakon 6-9 meseci mogu doneti vidljiva poboljšanja u govoru -odnosno govor postaje fluentniji,a dete sigurnije i samopouzdani.
Roditelji ne čekajte da mucanje prođe “samo od sebe”.

Radmila CvorovićAutor: Radmila Čvorović, diplomirani defektolog logoped-fonoped

Bavi se prevencijom, dijagnostikom i tretmanom govora, jezika i glasa kod dece i odraslih (poremećaj artikulacije kod dece, razvojno-jezički problemi (razvojne disfazije), mucanje, tikovi,problem čitanja i pisanja, kašnjenje u progovoranju, difagija –problem sa gutanjem. Specijalnost fonorehabilitacija glasa i govora kod dece i odraslih – disfonija (promuklost),pareze i paralize rekurensa,rad na uspostavljanju glasa nakon operacije na glasnicama Stalno zaposlena u Vojnomedicinskoj akademiji.

Završila Defektološki fakultet u Beogradu , na Odeljenju za fonijatriju Instituta za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije upoznala se i usavršila sve dijagnostičke i terapijske mere kod perifernih i centralnih poremećaja glasa i govora dece i odraslih. Završila kurs “Kognitivna - bihejvioralna terapija u kliničkoj praksi “, kao i edukaciju o primeni Kompjuterizovane analize glasa Vocal Assessment kao i obuku za ugradnju vokalnih proteza, pohađala brojna predavanja ,kongrese i seminare iz logopedije i fonopedije.

Autor je i koautor dosta radova vezanih za govorno-jezičke poremećaje i poremećaje glasa kod dece i odraslih. Stručni je saradnik i autor psihoedukativnih članaka u časopisima „Moj pedijatar“ i „Zdravo dete i kao i na portalu Moj pedijatar

Kontakt: rcvorovic@gmail.com, telefon: 064/263-3464

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA