Fiziološko mucanje

Osnovna karakteristika govora jeste njegova fluentnost (ritam i tempo). Mucanje se ispoljava kao poremećaj fluentnosti govora. Prisutan je u govoru male dece, ali i starijih osoba,u nekim specifičnim situacijama i stanjima.

Mucanje se najčešće javlja u ranom uzrastu (između 2-4 godine ). Poremećaj je češći kod dečaka nego kod devojčica.

Fiziološko mucanje je ponavljanje početnih glasova, slogova ili reči u toku govora.Vezano je za uzrast između 2. i 5. godine života, kada se kod deteta razvijaju osnovne jezičke strukture: leksika, gramatika, sintaksa i semantika,odnosno dolazi do porasta jezičke kompleksnosti. Dete upotrebljava mnoge višeslojne reči čiji smisao ne razume, zato se pojavljuju mala zastajkivanja u govoru, ponavljanja pojedinih slogova ili reči I sl. Želi mnogo toga da kaže, čini mu se da za to ima malo vremena i počinje brže da govori. Brzi pokreti kojim se stvara govor nisu dovoljno vremenski i motorno usklađeni. Ovakvo stanje mogu da pogoršaju roditelji (ako stalno žure i nemaju vremena da saslušaju dete bez prekidanja u govoru). Dešava se da ispravljaju dete tražeći da ponovi reč, govore brzo i u pokretu. Kada se brzo priča  pojavljuju se i greške u govoru, a detetova govorna sigurnost slabi. Dobar govorni uzor, strpljenje i smiren govor sa detetom je put za razvoj tečnog i pravilnog govora. Svako skretanje pažnje na dečiji govor ometa spontane misaone jezičke procese i dete koje nije bilo svesno svog zamuckivanja, počinje zaista da muca.

Kako sprečiti mucanje?

Ako postoji predispozicija i ako dete pripada rizičnoj grupi treba svakodnevno odvojiti vreme i posvetiti detetu pažnju. Osmišljavati igru, ne ispravljati govor deteta i ne ukazivati mu na greške. Dete treba da bude motivisano da govori i da odgovara na postavljena pitanja koja ne bi tebalo da budu složena. Razgovor sa detetom treba da bude lagan,strpljiv i opušten. Kada se detetov rečnik obogati, tada su prisutne i manje teškoće u verbalnom oblikovanju misli. Govor kod dece može biti disfluentan, ako dete ne izgovara neke glasove pravilno, zbog nedovoljne koordiniranosti govornih organa.

Fiziološko mucanje pod normalnim okolnostima,iščezava samo po sebi. Ako roditelji primete bilo koji problem u govoru ili su u dilemi treba da se obrate logopedu, kako bi se na vreme reagovalo. Lakše i efikasnije se otklanjaju rani poremećaji fluentnosti nego mucanje koje traje.

Radmila Čvorović, dipl. logoped

Podeli:

Komentari

  1. Imam sina od 15 godina i mnogo muca kad je bio mali isli smo kod logopeda i prestao je ali opet se javilo mucanje sta treba da se uradi?Nadam se brzom odgovoruv.Unapred zahvalna.

    Odgovori na komentar
  2. Dobar dan,imam sina 7 godina.Poceo je da muca sa 5.u pocetku to nije bilo tako strasno i prestalo je,medjutim sada je opet poceo da muca.kod logopeda smo isli i rekao je da je sve u redu.Da li bi ste mi rekli sta da radim sa njim koje vezbe jer mi nije nista receno sta da radim.jeste da ja brzo pricam i dete je povuklo na mene ali razume kada mu kazem da mora sporije da prica e tada nastaje problem (pocinje da muca).po logopedu ja sam kriva sto dete muca!!!!!Sta da radim?Hvala

    Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA