Fimoza – šta roditelji dečaka treba da znaju

Ima mnogo latinskih reči koje mi, roditelji, ne razumemo, jer taj jezik nismo učili tokom školovanja, odnosno nismo studirali medicinu. Pošto se čovek uči dok je živ, nekada dijagnoze koje dobiju naša deca od pedijatara budu povod za učenje. Ovo je jedan takav tekst, koji će nam pomoći da razumemo dijagnozu: «fimoza».

Foto: Pixabay

Šta je, zapravo, fimoza?

Ukoliko koža prepucijuma (koža penisa koja se nalazi preko glansa – vrha penisa) ne može da se prevuče preko glansa – usled suženja vrha prepucijuma, onda dete ima fimozu.

Koja stanja liče na fimozu, a nisu fimoza?

Prepucijum je, u stvari, kožno-sluzokožna duplikacija (prepucijum ima unutrašnji sluzokožni list i spoljašnji kožni list), koja se razvija zajedno sa glansom. U ranom postnatalnom razvoju, ovako slepljen prepucijum štiti nežnu sluzokožu glansa od hiperkoncentrovanog urina. Kao i uvek, u prirodi ništa nije slučajno, samo je pitanje da li mi prepoznajemo prave uzročno- posledične veze.
Na rođenju se proces odvajanja unutrašnjeg od spoljašnjeg lista kod neke dece već završi, kod druge se nastavlja prvih meseci i godina, a kod više od polovine muške dece bude potpuno odlepljen i pokriva prepucijum do kraja treće godine.
Ovo stanje (slepljenost glansa i prepucijuma, odnosno adhezija glanoprepucijalna) se često meša sa fimozom. U suštini se radi o dva različita stanja, koja zahtevaju različit pristup i tretman.

imagesDa li je dozvoljeno nasilno odlepljivanje prepucijuma od glansa? 

Vrlo često roditelji dolaze na pregled zato što im nije jasno da li je potrebno nasilno odvojiti prepucijum od glansa, i ako jeste – kada to treba uraditi, i kako. Starije generacije (obično babe i dede, a i neki lekari) su insistirali da se ovo odlepljivanje uradi rano. Međutim, ta procedura je bolna. Ona vrlo često dovodi do cepanja kožno-sluzokožne granice i manifestuje se crvenilom, naprslinama i krvarenjem. Kasnije dolazi do zarastanja ovih naprslina, a ožiljno tkivo je znatno manje elastično, odnosno dovodi do nastanka fimoze. Iz toga jasno proizilazi da ovu proceduru treba da rade stručna lica, i to u određenom uzrastu deteta.

Kod novorođenčeta je dovoljno da se vidi meatus (otvor uretre na vrhu penisa) i da dete može da mokri bez «baloniranja» prepucijuma (prvo se napuni prepucijum kao balon, a zatim mokraća izlazi napolje).
Ukoliko je kod deteta prisutna slepljenost unutrašnjeg lista prepucijuma i glansa, ne treba ga odlepljivati do predškolskog uzrasta, osim ako nije došlo do zapaljenja kože glansa i unutrašnjeg lista prepucijuma (balanopostitis). Zapaljenje se manifestuje crvenilom, bolom, gnojnom sekrecijom i otežanim mokrenjem. Ukoliko dođe do zapaljenja, potrebno je da roditelji odmah odvedu dete kod doktora, koji će da odredi adekvatnu terapiju.
Pojavom lokalnih anestetika koji dobro deluju u ovoj regiji, delimično su izmenjeni stavovi. Kod dece koja dobro sarađuju (mališani koji prihvate objašnjenje roditelja i doktora o ovoj proceduri), moguće je relativno bezbolno, primenom lokalnih anestetika, a time i bez psihičke traume – uraditi ovu proceduru u uzrastu od tri do pet godina. U slučaju da dete ne sarađuje, potrebno je odložiti proceduru za kasnije.

Podeli:

Komentari

 1. Svetozar says:

  Postovani
  Imam 16 godina i imam problem kada navlacim penis u erekciji mogu da ga navucem preko glavića ali ako pokusam jos koji centimerar kozica koja je preko glavića vuče glavić ka dole. Da li je u pitanju fimoza i da li se mora lečiti il može nestati sama ili nekim vežbama?
  Takođe zanima me do kad penis raste u dužinu a do kad u širinu jer smatram da imam uzak penis al se nadam da nije dostigao punu debljinu.

 2. Vukan says:

  Pozdrav
  Ima 12 godina i ne znam da li imam filmozu ili fimozu kako god. Kozica moze da prekrije glavic ali ne moze da se prevuce skroz da bude kao pecurka u tom smislu Ali ostalo sve normalno malo fali ali nikako skroz da izadje. Molim Vas pomozite jer se plasim operacije. Moze li to bez operacije mislim nekom kremom. Ako moze odgovor sto pre

 3. Marija says:

  Postovani, dete ima godinu ipo dana, zbog cestih bakterija eserihije i proteus mirabilis na brisu prepucijuma, jer kozica nije odlepljena, pedijatar je predložio da mu mazem 10 dana neku mast pa da mu on povuce, ja se plasim da li je rano za to ali ako bi to resilo problem tih bakterija uradicemo tako, da mu ne bi prelazila u urin ta bakterija.
  Da li je to jako bolno i stresno za ovako malo dete i ako on to odradi, kako se tretira posle toga pisa, da li ce biti krvi i moze li se inficirati?
  Najviše me zanima da li je rano za taj postupak uopšte, za taj uzrast, po vama?

 4. Marko says:

  Dobar dan doktore imam 15 ipo godina i roditelji mi ne znaju da imam fimozu i imam strah da im kazem.I problem dolazi kada je penis u erekciji tada me zateze, dok kada mi je upusten uz malo snage mogu zavrnuti.Posle svakih vezbi otvor je manji.Kada radim vezbe istegnem prepucijum u toploj vodi otvor bude veci ali kasnije (sutra) otvor je manji i to me zbunjuje, sta gresim u tim vezbama, imam male ranice na vrhu prepucijuma ne bih bas na operaciju,mozda bi bolje da sacekam da malo rane zarastu pa da mi preporucite neko kremu ili tako nesto?

  • MojPedijatar says:

   Da se obavi pregled dečjeg hirurga – urologa, pa da se ovi rešava. To NE znači da ce morati da se operise, ali da se pregled NE odlaže.

 5. Milorad says:

  Koliko kosta ta operacija?
  Sigurno treba da idem jer imam 16 godina uskoro planiram da kazem roditeljima a samo mogu dok mi je opusten da prevucem meni pomoci druge nema osim operacije ali pre toga idem na pregled.Hvala na odgovoru doktore unapred!

  • MojPedijatar says:

   OBAVEZAN je pregeld!

   Sve detalje treba razmotriti sa hirurgom – urologom, posle pregleda!

 6. Janko says:

  Da li sam pogresio sto sam silom vukao da bi prevukao glavic, od sada necu ga vise prevlaciti da bi te bele ranice (stecene nasilnim prevlacenjem) prosle, a kad prodju onda cu uz toplu vodu polako da ga rastezem da bude elasticna kozica.
  Aa posto se stidim da kazem roditeljima mogu li da sam odem kod decijeg urologa?Sta mislite o mom problemu?Sigurno sam gresio sto sam kada mi je bio u erekciji nasilno prevlacio i to me je jako bolelo ali sam mislio da ce proci.To sam radio posto sam trebao da imam seksualne odnose inace sam iz Beograda i imam 16 godina.

 7. korisnik says:

  Pozdrav.Kao mali oko 7 godina sam imao ove probleme i simptome jako me je bolelo sve imao sam velike bolove kad sam pokusavao da prevucem kozicu nista nisam znao o tome,bolelo me je kad sam pipao glavic (ako se tako strucno kaze) i kada sam se tusirao,bilo kad,imao sam mali penis..danas imam 12 godina i jos sam dete i mogu skroz da prevucem kozicu,sve je bolje,penis pri erekciji mi je dugacak 12.5cm i sirok je gotovo isto kao i kad nije pri erekciji,oko 2cm-3cm,bukvalno me nista ne boli,oduvek je bio jako cvrst..a zanima me da li sam se izlecio masturbiranjem,vremenom?Da li je u redu i da li treba da se brinem,sa obzirom da imam i neku zilu,kako god,koja je spojena sa glavicem i ide prema dole,da li je to glavni simptom filoze,jer ne znam sve,za ovo sam cuo pre 15 minuta..

  • MojPedijatar says:

   Nije hitno, ali je najbolje da se obavi pregled kod urologa…pa da sve bude jasno.

Strana 4 od 6<<<23456>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA