Fimoza – šta roditelji dečaka treba da znaju

Ima mnogo latinskih reči koje mi, roditelji, ne razumemo, jer taj jezik nismo učili tokom školovanja, odnosno nismo studirali medicinu. Pošto se čovek uči dok je živ, nekada dijagnoze koje dobiju naša deca od pedijatara budu povod za učenje. Ovo je jedan takav tekst, koji će nam pomoći da razumemo dijagnozu: «fimoza».

Imam dva sina. Jedan ima fimozu, a drugi ne. Zašto?

Fimoza može da nastane usled primarnog anomaličnog razvoja kože penisa. Ipak, najčešće nastaje usled prethodnog pokušaja nasilnog prevlačenja kože prepucijuma preko glansa i stvaranja ožiljka. Takođe, hronična infekcija tog kožno-sluzokožnog prelaza može da dovede do fimoze. Važno je reći da postoje deca koja imaju sklonost ka nastanku fimoze – kod njih se obično fimoza manifestuje skoro potpunim zatvaranjem prepucijuma (otvor na vrhu prepucijuma je sužen, beličast i veoma zadebljao). Ova forma fimoze zahteva posebnu pažnju prilikom tretmana.

Da li se fimoza može rešiti bez operacije?

U slučaju fimoze, prvo se može pokušati konzervativni tretman. On podrazumeva primenu kortikosteroidnih masti (betametazon 0,05 odsto, mometazon furoat 0,1 odsto). Ova mast se utrljava u suženi, ožiljno izmenjeni deo prepucijuma, uz blagu trakciju (istezanje) prepucijuma. S obzirom da se radi o maloj površini i niskom nivou kortikosteroida, ova primena se smatra bezopasnom. Međutim, potrebno je naglasiti da ovakav način lečenja isključivo indikuje lekar, kao i da ga ne treba nekritično i dugo primenjivati. Inače, njegova uspešnost je otprilike oko 75 odsto. Po prestanku terapije, kod izvesnog broja pacijenata, naročito ako se prepucijum ne povlači redovno (pri svakodnevnom kupanju), može ponovo da se javi fimoza.

Kada se fimoza operativno leči?

U slučaju neuspelog konzervativnog lečenja, primenjuje se operativno lečenje, odnosno operacija – koja se naziva cirkumcizija. Ona je smatrana lakom operacijom, ali postoji priličan broj pacijenata sa veoma naruženim penisom posle nestručno urađenih operacija ovog tipa. Mogu da nastanu krivljenja i drugi deformiteti penisa – što može da uzrokuje psihičke probleme, dok teže forme mogu da prouzrokuju i funkcionalne probleme.

Neophodno je da odluku o konzervativnom ili operativnom lečenju fimoze donese lekar koji se bavi tom problematikom, a ne nestručna rodbina i lekari koji se ovim problemom bave «usput». Ovo još jednom dokazuje da u medicini nema malih problema i da svemu (i onome što na prvi pogled izgleda jednostavno) treba prilaziti krajnje ozbiljno.

Kako se održava higijena ove regije kod dece?

Generalni savet je da se ova regija neguje kao i drugi delovi tela, i da se pere blagim sapunom. Savetuje se nošenje pamučnog veša. U slučaju iritacije ove regije, ili lokalne infekcije prepucijuma i glansa, savetuje se primena obloga od mlakog čaja od kamilice, bez primene dezinficijensa ili antibiotskih masti – koje bi mogle da unište normalnu i korisnu floru te regije.
Potrebno je povlačiti kožu prepucijuma nežno (tamo gde je to moguće), da bi mogla da se održava redovna higijena. U slučaju da nije moguće povući kožu prepucijuma, ili ako posumnjate da postoji anomalija ove regije, odnosno anomalija veličine kože penisa i glansa – potrebno je konsultovati dečjeg urologa, koji će vas posavetovati kako da se ponašate u konkretnom slučaju.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani,dete ima 2 godine i 2 meseca,na preporuku našeg pedijatra otišli smo kod urologa gde mu je prevučena kožica jer je bila slepljena i dr nam je rekao da 2 dana ne diramo,već treći kad ga kupamo da povlačimo kožicu,toliko je i trebalo da mu spadne otok,ali i dalje se žali pomalo da ga boli i nismo uspeli do kraja da mu svučemo,već do pola,a nismo hteli na silu. Da li da pokušavamo i dalje sami ili opet da dete vodimo kod urologa?

  Odgovori na komentar
 2. Postobanje bebac 6m nikako da mu se prevuce kozica jos uvek jer mu je skupljeno malko na vrhu.Kad prevlacim necu nista na silu svaki put po malo, ne deluje mi da ga boli posto se ne buni. Da li imam razloga za brigu ili je to jos rano?

  Odgovori na komentar
 3. Izvršio sam cirkumciziju pre 3 meseca, imam 16 godina. sve je normalno sem (izvinjavam se na izrazu) kožice ispod glavića. Malo se nadula, samo s jedne strane, da li je to normalno, ili bih opet morao ići kod doktora, i ako nije normalno, i ako je normalno, znate li šta da radim povodom toga?

  Odgovori na komentar
 4. Dejan Tasić 11.01.2019 u 07:08

  Poštovani,
  dete ima 4 godine i 2 meseca. Još kao beba preko glansa je ima prevučenu kožicu koja se nije htela odlepiti, iako nije imao nikakvih problema sa mokrenjem. Tek kad je imao nešto manje od 2 godine odveli smo ga urologu koji je fizički (rukom) jače prevukao kožicu i uz manje krvarenje oslobodio glans ali ne do kraja. Iako smo od tada svakodnevno, tokom kupanja povlačili kožicu koliko je to dozvoljavalo, još uvek ceo glans nije slobodan. Ne povlači se ispod onog useka pečurkastog dela glansa. Od pre par dana počela su da se pojavljuju bela zrna veličine pirinča i povlačenje kožice postaje bolno. Šta raditi? Čekati ili se obratiti urologu? Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 5. Stevan Vukin 12.01.2019 u 22:41

  Postovanje dete ima 4 god.ispod kozice na pisi se pojavila bela masa kao grudvica po duzini,redovno uz kupanje povlacimo kozicu koliko moze ali ta masa stoji nikako da izadje pa smo zabrinuti dal da ga vodimo kod urologa ili ce to vremenom puci i iscureti.dete normalno sve obavlja sto se tice mokrenja neprestavlja mu problem.zabrinuti roditelji .hvala unapred

  Odgovori na komentar
 6. Moj sin od 4 god ima fimozu. U jednom navratu smo mazali didermal i napravili pomak ali.sve se opet vratilo jer dete ne dozvoljava da mu povlacim kozicu. Juce sam na gacicama primetila iscedak i blago crvenilo penisa. Odmsh sam pocela da mazem didermal. Posto je vikend ne znam da li hitno da vodim dete kod lekara ili moze da ceka ponedeljak. Ne bih da mu bilo ko petlja oko fimoze a u naseg dr imam puno poverenje. Pozdrav

  Odgovori na komentar
 7. Postovani,
  Dete ima 4 godine i ima fimozu. Otvor je toliki samo da moze da piski. Zabrinuti smo jer smo ga vec pre dve godine vodili kod urologa koji je vratio nasilno (ako mogu tako da se izrazim) pa mu je posle bilo tragova krvi. Mozete li mi preporuciti neku kremu ili sta vec postoji da mu lakse uspem svuci kozicu?
  Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA