Fimoza – šta roditelji dečaka treba da znaju

Ima mnogo latinskih reči koje mi, roditelji, ne razumemo, jer taj jezik nismo učili tokom školovanja, odnosno nismo studirali medicinu. Pošto se čovek uči dok je živ, nekada dijagnoze koje dobiju naša deca od pedijatara budu povod za učenje. Ovo je jedan takav tekst, koji će nam pomoći da razumemo dijagnozu: «fimoza».

Foto: Pixabay

Šta je, zapravo, fimoza?

Ukoliko koža prepucijuma (koža penisa koja se nalazi preko glansa – vrha penisa) ne može da se prevuče preko glansa – usled suženja vrha prepucijuma, onda dete ima fimozu.

Koja stanja liče na fimozu, a nisu fimoza?

Prepucijum je, u stvari, kožno-sluzokožna duplikacija (prepucijum ima unutrašnji sluzokožni list i spoljašnji kožni list), koja se razvija zajedno sa glansom. U ranom postnatalnom razvoju, ovako slepljen prepucijum štiti nežnu sluzokožu glansa od hiperkoncentrovanog urina. Kao i uvek, u prirodi ništa nije slučajno, samo je pitanje da li mi prepoznajemo prave uzročno- posledične veze.
Na rođenju se proces odvajanja unutrašnjeg od spoljašnjeg lista kod neke dece već završi, kod druge se nastavlja prvih meseci i godina, a kod više od polovine muške dece bude potpuno odlepljen i pokriva prepucijum do kraja treće godine.
Ovo stanje (slepljenost glansa i prepucijuma, odnosno adhezija glanoprepucijalna) se često meša sa fimozom. U suštini se radi o dva različita stanja, koja zahtevaju različit pristup i tretman.

imagesDa li je dozvoljeno nasilno odlepljivanje prepucijuma od glansa? 

Vrlo često roditelji dolaze na pregled zato što im nije jasno da li je potrebno nasilno odvojiti prepucijum od glansa, i ako jeste – kada to treba uraditi, i kako. Starije generacije (obično babe i dede, a i neki lekari) su insistirali da se ovo odlepljivanje uradi rano. Međutim, ta procedura je bolna. Ona vrlo često dovodi do cepanja kožno-sluzokožne granice i manifestuje se crvenilom, naprslinama i krvarenjem. Kasnije dolazi do zarastanja ovih naprslina, a ožiljno tkivo je znatno manje elastično, odnosno dovodi do nastanka fimoze. Iz toga jasno proizilazi da ovu proceduru treba da rade stručna lica, i to u određenom uzrastu deteta.

Kod novorođenčeta je dovoljno da se vidi meatus (otvor uretre na vrhu penisa) i da dete može da mokri bez «baloniranja» prepucijuma (prvo se napuni prepucijum kao balon, a zatim mokraća izlazi napolje).
Ukoliko je kod deteta prisutna slepljenost unutrašnjeg lista prepucijuma i glansa, ne treba ga odlepljivati do predškolskog uzrasta, osim ako nije došlo do zapaljenja kože glansa i unutrašnjeg lista prepucijuma (balanopostitis). Zapaljenje se manifestuje crvenilom, bolom, gnojnom sekrecijom i otežanim mokrenjem. Ukoliko dođe do zapaljenja, potrebno je da roditelji odmah odvedu dete kod doktora, koji će da odredi adekvatnu terapiju.
Pojavom lokalnih anestetika koji dobro deluju u ovoj regiji, delimično su izmenjeni stavovi. Kod dece koja dobro sarađuju (mališani koji prihvate objašnjenje roditelja i doktora o ovoj proceduri), moguće je relativno bezbolno, primenom lokalnih anestetika, a time i bez psihičke traume – uraditi ovu proceduru u uzrastu od tri do pet godina. U slučaju da dete ne sarađuje, potrebno je odložiti proceduru za kasnije.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Poštovani,dete ima 2 godine i 2 meseca,na preporuku našeg pedijatra otišli smo kod urologa gde mu je prevučena kožica jer je bila slepljena i dr nam je rekao da 2 dana ne diramo,već treći kad ga kupamo da povlačimo kožicu,toliko je i trebalo da mu spadne otok,ali i dalje se žali pomalo da ga boli i nismo uspeli do kraja da mu svučemo,već do pola,a nismo hteli na silu. Da li da pokušavamo i dalje sami ili opet da dete vodimo kod urologa?

  • MojPedijatar says:

   SAMO nezno povlacite dokle može! Akp za 7 do 10 dana NE ide do kraja – da se obavi kontrolni pregled kod urologa

 2. Jelena says:

  Postobanje bebac 6m nikako da mu se prevuce kozica jos uvek jer mu je skupljeno malko na vrhu.Kad prevlacim necu nista na silu svaki put po malo, ne deluje mi da ga boli posto se ne buni. Da li imam razloga za brigu ili je to jos rano?

  • MojPedijatar says:

   NIŠTA NA SILU!
   Samo toliko da se povuce koliko da se vidi i opere rupica kroz koju beba piški…sasvim dosta u prvoj godini

 3. Vuk says:

  Izvršio sam cirkumciziju pre 3 meseca, imam 16 godina. sve je normalno sem (izvinjavam se na izrazu) kožice ispod glavića. Malo se nadula, samo s jedne strane, da li je to normalno, ili bih opet morao ići kod doktora, i ako nije normalno, i ako je normalno, znate li šta da radim povodom toga?

 4. Dejan Tasić says:

  Poštovani,
  dete ima 4 godine i 2 meseca. Još kao beba preko glansa je ima prevučenu kožicu koja se nije htela odlepiti, iako nije imao nikakvih problema sa mokrenjem. Tek kad je imao nešto manje od 2 godine odveli smo ga urologu koji je fizički (rukom) jače prevukao kožicu i uz manje krvarenje oslobodio glans ali ne do kraja. Iako smo od tada svakodnevno, tokom kupanja povlačili kožicu koliko je to dozvoljavalo, još uvek ceo glans nije slobodan. Ne povlači se ispod onog useka pečurkastog dela glansa. Od pre par dana počela su da se pojavljuju bela zrna veličine pirinča i povlačenje kožice postaje bolno. Šta raditi? Čekati ili se obratiti urologu? Unapred hvala na odgovoru.

 5. Stevan Vukin says:

  Postovanje dete ima 4 god.ispod kozice na pisi se pojavila bela masa kao grudvica po duzini,redovno uz kupanje povlacimo kozicu koliko moze ali ta masa stoji nikako da izadje pa smo zabrinuti dal da ga vodimo kod urologa ili ce to vremenom puci i iscureti.dete normalno sve obavlja sto se tice mokrenja neprestavlja mu problem.zabrinuti roditelji .hvala unapred

 6. Sandra says:

  Moj sin od 4 god ima fimozu. U jednom navratu smo mazali didermal i napravili pomak ali.sve se opet vratilo jer dete ne dozvoljava da mu povlacim kozicu. Juce sam na gacicama primetila iscedak i blago crvenilo penisa. Odmsh sam pocela da mazem didermal. Posto je vikend ne znam da li hitno da vodim dete kod lekara ili moze da ceka ponedeljak. Ne bih da mu bilo ko petlja oko fimoze a u naseg dr imam puno poverenje. Pozdrav

 7. Sanja says:

  Postovani,
  Dete ima 4 godine i ima fimozu. Otvor je toliki samo da moze da piski. Zabrinuti smo jer smo ga vec pre dve godine vodili kod urologa koji je vratio nasilno (ako mogu tako da se izrazim) pa mu je posle bilo tragova krvi. Mozete li mi preporuciti neku kremu ili sta vec postoji da mu lakse uspem svuci kozicu?
  Hvala unapred!

Strana 5 od 6<<<23456>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA