Fimoza – šta roditelji dečaka treba da znaju

Ima mnogo latinskih reči koje mi, roditelji, ne razumemo, jer taj jezik nismo učili tokom školovanja, odnosno nismo studirali medicinu. Pošto se čovek uči dok je živ, nekada dijagnoze koje dobiju naša deca od pedijatara budu povod za učenje. Ovo je jedan takav tekst, koji će nam pomoći da razumemo dijagnozu: «fimoza».

Foto: Pixabay

Šta je, zapravo, fimoza?

Ukoliko koža prepucijuma (koža penisa koja se nalazi preko glansa – vrha penisa) ne može da se prevuče preko glansa – usled suženja vrha prepucijuma, onda dete ima fimozu.

Koja stanja liče na fimozu, a nisu fimoza?

Prepucijum je, u stvari, kožno-sluzokožna duplikacija (prepucijum ima unutrašnji sluzokožni list i spoljašnji kožni list), koja se razvija zajedno sa glansom. U ranom postnatalnom razvoju, ovako slepljen prepucijum štiti nežnu sluzokožu glansa od hiperkoncentrovanog urina. Kao i uvek, u prirodi ništa nije slučajno, samo je pitanje da li mi prepoznajemo prave uzročno- posledične veze.
Na rođenju se proces odvajanja unutrašnjeg od spoljašnjeg lista kod neke dece već završi, kod druge se nastavlja prvih meseci i godina, a kod više od polovine muške dece bude potpuno odlepljen i pokriva prepucijum do kraja treće godine.
Ovo stanje (slepljenost glansa i prepucijuma, odnosno adhezija glanoprepucijalna) se često meša sa fimozom. U suštini se radi o dva različita stanja, koja zahtevaju različit pristup i tretman.

imagesDa li je dozvoljeno nasilno odlepljivanje prepucijuma od glansa? 

Vrlo često roditelji dolaze na pregled zato što im nije jasno da li je potrebno nasilno odvojiti prepucijum od glansa, i ako jeste – kada to treba uraditi, i kako. Starije generacije (obično babe i dede, a i neki lekari) su insistirali da se ovo odlepljivanje uradi rano. Međutim, ta procedura je bolna. Ona vrlo često dovodi do cepanja kožno-sluzokožne granice i manifestuje se crvenilom, naprslinama i krvarenjem. Kasnije dolazi do zarastanja ovih naprslina, a ožiljno tkivo je znatno manje elastično, odnosno dovodi do nastanka fimoze. Iz toga jasno proizilazi da ovu proceduru treba da rade stručna lica, i to u određenom uzrastu deteta.

Kod novorođenčeta je dovoljno da se vidi meatus (otvor uretre na vrhu penisa) i da dete može da mokri bez «baloniranja» prepucijuma (prvo se napuni prepucijum kao balon, a zatim mokraća izlazi napolje).
Ukoliko je kod deteta prisutna slepljenost unutrašnjeg lista prepucijuma i glansa, ne treba ga odlepljivati do predškolskog uzrasta, osim ako nije došlo do zapaljenja kože glansa i unutrašnjeg lista prepucijuma (balanopostitis). Zapaljenje se manifestuje crvenilom, bolom, gnojnom sekrecijom i otežanim mokrenjem. Ukoliko dođe do zapaljenja, potrebno je da roditelji odmah odvedu dete kod doktora, koji će da odredi adekvatnu terapiju.
Pojavom lokalnih anestetika koji dobro deluju u ovoj regiji, delimično su izmenjeni stavovi. Kod dece koja dobro sarađuju (mališani koji prihvate objašnjenje roditelja i doktora o ovoj proceduri), moguće je relativno bezbolno, primenom lokalnih anestetika, a time i bez psihičke traume – uraditi ovu proceduru u uzrastu od tri do pet godina. U slučaju da dete ne sarađuje, potrebno je odložiti proceduru za kasnije.

Podeli:

Komentari

 1. Mladen says:

  Imam 17 godina, fimozu sam sam odstranio operacijom kad sam imao 7 godina, ali moj penis se uopste nije razvio od operacije. Operacija je prosla dobro, penis je bio u zavoju i kada sam skinuo taj zavoj oblik penisa je ostao isti i dan danas. Kada je spusten uvlaci se sam u sebe (kao deciji penis), stim sto kada se podigne dugacak je 12 cm, sto smatram malom velicinom za moj uzrast. Jedino sa kozicom nemam problema jer je operacija protekla u najboljem redu. Sta vi mislite o svemu ovome?

  • MojPedijatar says:

   Mislim da je jedina prava procena moguća posle pregleda – pa treba zakazati i obaviti pregled urologa. Onda će se znati šta dalje treba da se radi.

 2. Milan says:

  Poštovani imam 17 godina i treba da idem na operaciju fimoze.Poslije koliko vremena cu moci da se bavim sportom od operacije?

 3. Nikola says:

  Imam 17 godina pre 5 dana sam imao operaciju fimoze uopste nisam mogao prevuci kozicu i sad otok prolazi polako ali imam problem kad idem u wc mlaz mi na pocetku kao ode u stranu dok nekrene normalno da ide i malo pecka sam vrh,peckanje me je proslo ali i dalje tako mlaz ode u stranu.Da li je to nesto strasno ili je to mozda zato sto je sve to oteceno ili da oni nesto nisu zeznuli pre nisam imao takve probleme?

 4. Milena says:

  Postovani, moj sin ima 2 godine i 8 meseci i jos uvek mu nije izasao penis. Danaas mi je doktor dao da mu mazem DIDERMAL 2 nedelje i nakon toga ako mu ne izadje da mu hirurg pogleda i da vidi da li treba da se hirurski to sredi. Ali ja ne znam je li on jos mali za hirursko sredjivanje i da li treba sacekati jos malo?

  • MojPedijatar says:

   Vaš pedijatar je ovo izvrsno procenio!

   Ako Didermal ne pomogne – vreme je da to rešava dečji hirurg.

 5. Jovan says:

  Postovani,moje dete ima 13 godina.Kada je imao nekolike godine resio je problem sa fimozom a sada ne moze da prevuce kozicu do glavica.Koji ima problem i sta raditi??

 6. Dejana says:

  Postovani
  Imam decaka od 2 godine i 8 meseci. Penis mu nije prevucen. Da li postoji mogucnost da doktor obavi prevlacenje ili neka krema koja bi potpomogla procesu svakodnevnog prevlacenja? Samo da ne dodje do operacije.
  Unapred hvala.

 7. Zorica says:

  Da li fimoza moze biti uzrok eserihije kod deteta od godinu dana?

  • MojPedijatar says:

   Da – MOŽE da doprinese pojavi urinarne infekcije! Ipak, bez dodatnih ispitivanja se to ne može sa sigurnošću utvrditi.

Strana 3 od 6<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA