Evo koliko će vas beba “koštati” u izgubljenim satima sna

“Sitnica” koja obično iznenadi mlade roditelje. … Ali, nemojte da vas ovo uplaši.

Foto> Pixabay

Ti dani biće verovatno najteži i sasvim sigurno – najlepši u vašem dotadašnjem životu. A kako beba bude rasla… život će postajati bolji, na načine koje niste mogli ni da zamislite dok vas dvoje niste postali – mama i tata.

Roditelji tek rođene bebe spavaju u proseku manje od pet sati u toku noći, a takva situacija ume da potraje sve do bebinog prvog rođendana, pokazali su rezultati nedavnog istraživanja.

Tokom dana, mama i tata provode gotovo čitav sat u više ili manje uspešnim pokušajima da bebu uspavaju, što tokom godine u ukupnom zbiru daje skoro 14 dana provedenih u uspavljivanju podmlatka.

A većinu tog vremena provode šetkajući se po stanu, ljuljuškajući bebu. Statistika kaže da mame i tate tokom dana uspavljujući bebu prepešače oko tri kilometra, što je 1.175 kilometara u tih prvih godinu dana. A ako to stavimo u perspektivu, to bi bilo – skoro 28 maratona! OK, prepešačenih, a ne pretrčanih, ali svejedno…

Hronična neispavanost roditelja, čak i iz tako plemenitih razloga, jer ipak su na svet doneli novi život, ostavlja određene posledice po njihovo pamćenje, negovanje uljudnih međuljudskih odnosa i generalno, svakodnevno funkcionisanje.

Tek rođena bebica budi se u proseku najmanje tri puta u toku noći, a više od dve trećine mladih roditelja priznalo je da se posvađalo sa partnerom u više navrata prosto zato što su bili premoreni.

Čak 11 odsto roditelja koji su učestvovali u anketi priznalo je da su povremeno “halucinirali”, odnosno bili ubeđeni da su recimo nešto ostavili na određeno mesto, a da to nije bio slučaj, dok je 44 odsto roditelja izjavilo da im se relativno često dešava da usred rečenice zaborave šta su zapravo hteli da kažu.

I za kraj, ovo će vas možda nasmejati… osam odsto njih u nekom trenutku nije moglo da se seti imena svoje bebe.

Kad sve to imate u vidu, šta vam preostaje kad dobijete bebu? Evo nekoliko predloga, možda neki od njih upali, i pomogne vašoj bebi da lakše zaspi, a ako se to ne desi, moraćete prosto da sačekate da taj paketić koji miriše na ljubav malo poraste.

Toplo mleko

Rutina pred spavanje

Ljuškanje

Cucla-varalica

Kupanje u kadici mlake vode

Ćebence na koje je beba navikla

Čitanje

Nežan zagrljaj, tako da vam beba zaspi na ramenu

Pevušenje

Omiljena igračka

Ili, možete tokom dana da se igrate sa bebom što više možete, pa da je izmorite toliko da nema izbora nego da spava

Umirujuća muzika

Ambijentalna buka, na primer, zvuk fena za kosu, mašine za pranje veša…

Vožnja kroz okolne ulice dok beba ne zaspi (mada ovde rizikujete da se probudi čim se automobil zaustavi)

A ako imate još neki predlog… pišite nam u komentarima. Sigurno ima “svežih” mama i tata koji će vam biti zahvalni.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA