Ekcem

Ekcem ili atopijski dermatitis je ubedljivo “najtraženija” tema među kožnim problemima kod dece. Atopijski dermatitis je ispravniji (stručniji) termin, ali se naziv ekcem nekako odomaćio i može se koristiti, naročito među roditeljima.

ekcem

 • Kako se “stvara” atopijski dermatitis

Atopijska konstitucija znači da je dete predisponirano (ima sklonost) za alergijske bolesti. Ovo je zapisano u genetskom kodu, najčešće se nasleđuje, ali ima dece koja su prva u porodici sa baš ovim problemom.

Ekcem je kombinacija ove genetske predispozicije i spoljašnjih faktora (faktora sredine) koji doprinose  nastanku bolesti. Uprošćeno, atopijski dermatitis nastaje na “terenu” suve i osetljive kože kod dece koja su sklona alergijskim reakcijama, baš ovog tipa.

 • Zašto nastaje crvenilo kože

Kada se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je u samom početku iritacija (nadražaj) kože, ali se kasnije može nadovezati sekundarna infekcija – bakterijska, ali nažalost i gljivice se mogu “uvaliti” u ranjenu kožu.

Naime, na površini kože NORMALNO žive bakterije koje ne prave probleme detetu, ali kad dete počne da se “drapa” (zbog svraba) ove bakterije prodiru u dublje slojeve kože i tamo prestaju da budu bezopasne, počinju da se razmnožavaju i počinje infekcija – zapaljenje!

Gljivice su svuda oko nas, pa i one koriste ovu “ranjenu” kožu i dodatno mogu zakomplikovati situaciju, naročito na mestima  gde je koža uglavnom pokrivena pelenama ili odećom.

 • Kako se prepoznaje atopijski dermatitis

Može se javiti bilo kad, ali obično se već u prvoj godini života uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dete češe, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promena).

Može se pojaviti bilo gde, ali se obično prvo vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu.

Atopijski dermatitis ponekad ostaje prikriven u prvim godinama života, pa se “razbukta” pred polazak u školu ili kasnije tokom detinjstva. Ipak ovo se ređe dešava, i kad se pažljivo ispita “situacija” sa kožom roditelji daju podatak da dete odavno ima osteljivu kožu.

 • Kako hrana utiče na atopijski dermatitis

Tu mogu nastati ozbiljni problemi!

Dve su vrste alergije na neke namirnice – prva je koprivnjača (urtikarija) koja nastaje brzo (obično unutar nekoliko sati) posle kontakta sa alergenom u hrani. To se relativno lako otkriva jer je reakcija burna i brzo se stigne do doktora i saveta.

Druga vrsta reakcije na hranu je podmukla i odložena koja se NE pokazuje brzo, veća u danima i nedeljam posle “ulaska” u detetov organizam. Ekcem se može pogoršati, a nekada i nastati baš na ovaj način.

Dobar primer je alergija na kravlje mleko kod beba koja je jedan od najčešćih uzroka ekcema u prve dve godine života

Podeli:

Komentari

 1. Nikola says:

  Postovani, beba ima dva meseca. Lice joj je jako grubo i cela glava se peruta. Ima promene i na par mesta na stomaku, rukama i nogama, medjutim, glava je najzastupljenija. Perutanje uz grube promene na kozi i crvenilo desnog kapka.

  • MojPedijatar says:

   Tanak sloj hidrantne baby kreme treba mazati ODMAH POSLE svakog kupanja, ali i još par puta na dan (po potrebi). probajte SebaMed, pa da se vidi kako će ići.

   AKo se i pored mazanje ove kreme crvenilo širi – da se obavi pregled.

  • Lepo ti kazem says:

   Probaj da jedes vise ribu ili tunjevinu. A bebu namazi Jekoderm kremom posle kupanja.

 2. Boosiljak says:

  Postovani, bebi je ustanovljen at.dermatitis odmah nakon rodjenja.. izrazito suva koza, crvenilo na pregibima. Koristeci kremu cortonat i mustelinu uljanu kupku sve se vratilo u normalu.. ono sto me zanima je,posto je beba iskljucivo dojena, kad moze da se pocne sa uvodjenjem cvrste hrane? Od cega poceti? Beba ima 5mj.

 3. gaga says:

  Imam decaka od petnaest meseci ima bas dosta crvenila po nogicama i grubo je… Sta da radim? Kupam ga stalno seba-med sapunom

  • MojPedijatar says:

   Da mažete hidrantnu baby kremu Seba Med, a ako za nekoliko dana nema boljitka – da se obavi pregled i vidi šta dalje da se radi.

 4. Milena says:

  Postovani, dete ima dve i po godine. Danas sam primetila na obe ruke nadlakticama pozadi, dve isperutane blago crvene fleke velicine graska. Kad sam ih obrisala vidim da su oivicene crveno. Dete nije alergicno ni na sta, ima osetljivu kozu lica, inace njen otac nekad ima isto na ledjima i vratu. Da li je to atopijski dermatitis i da li se prenosi dodirom? Moze li zaraziti drugo dete? Sta raditi? Unapred zahvalana

 5. Elvira says:

  Poštovanje moj mali ima godinu dana sada a atopijski dermatitis je dobio od 3mj kad je imao upalu pluca bili smo u bolnici radili su mu igE doso negativan i brisevi svi uredu koristili smo a-derma aveine lipikar sad koristimo mustela ulje i pantenol sta bi vi nam preporucili 🙁

  • MojPedijatar says:

   Najvažnije je da pronašete kremu za negu koja će prijati Vašoj bebi. Tu treba mnogo strpljenja, pošto je svaka beba “priča za sebe”

 6. Dajana says:

  Imam bebu 8 mjeseci dobila je u prbom mjesecu zivota atopiski dermatitis i nikako ga se resiti nemozemo krema svakojakih uzimali samo se malo povuce i povrati ajd nam recite kako da se resimo toga i dal ce to ikada izrasti sa djecije koze

 7. Maki says:

  Postovani, trenutni smo na moru i detetu od 20 meseci se pojavio ekcem na glavi, i pocinje da ga svrbi. Sta da radimo sada? Da li sme da se kupa u moru ili bazenu? Da izbegavamo Sunce? Kod sebe imam bademovo ulje, koje mu mazem po ekcemu… Molim za pomoc.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda se ovo naprosto ne.može proceniti, ali NEMA suncanja i.glava NE sme da se potapa u vodu.

   Ako mazanje hidrantne baby kreme ne.pomaže – mora se obaviti.pregled.

Strana 5 od 7<<<34567>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA