Ekcem

Ekcem ili atopijski dermatitis je ubedljivo “najtraženija” tema među kožnim problemima kod dece. Atopijski dermatitis je ispravniji (stručniji) termin, ali se naziv ekcem nekako odomaćio i može se koristiti, naročito među roditeljima.

ekcem

 • Kako kupanje utiče na ekcem

Loše!

Voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu!

Paradoksalno, ali istinito – “spoljašnja” voda, koje nema dovoljno unutar kože (koja je suva) smeta! Voda smeta jer kupanje ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem suve i osetljive kože.

Zato bebe sa ekcemom ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz temeljnu negu i pranje genitalnog regiona. Posle kupanja bebu treba nežno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa odmah namazati hidrantnom kremom koja dodaje neophodnu vlažnost.

 • Kako se neguje suva i osetljiva koža

Kada se postavi dijagnoza, navažnija je adekvatna nega suve i osetljive kože. Osnov nege ovakve kože su hidrantne kreme kojima se koži dodaje ono što joj nedostaje – voda!

Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbegavanje onog što detetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!

 • Kada su potrebne lekovite kreme

Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za negu nisu dovoljne.

Tada su potrebne lekovite kreme. Pošto je atopijski dermatitis zapaljensko stanje kože preporučuju se anti-inflamatorni preparati (lekovi koji smiruju zapaljenje).

Postoje dve vrste antiinflamatornih lekova koje se koriste u terapiji atopijskog dermatitis.

Posebno kod jakih upala primenjuju se kreme koje sadrže kortikosterode.  Ove masti i kreme prodiru u  kožu, sprečavaju inflamaciju i umanjuju svrab. Međutim, dugotrajna upotreba preparata koji sadrže kortikosterode povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Atrofija (“istanjenje”) kože je jedna od vrlo poznatih neželjenih efekata koja se javlja pri korišćenju preparata koji sadrže kortikosteroid.

 • Ima li alternative kortiko-kremama

Srećom ima!

Preparati koji ne sadrže kortikosterode (inhibitori topičnog kalcineurina) su dragocena alternativa i mogu se koristiti od druge godine života. To su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, a pimecrolimus  je najkorišćeniji lek kod dece.

Podeli:

Komentari

 1. Andrijana says:

  Imam devojcicu 9 meseci starosti,imala je ekcem od rodjenja..Sada ima 70 posto na kozi ekcema! Nasa doktorica je dala kremu,mazali smo nedelju dana i povuklo se,sada se upalilo i svrbi je..Doktorica je na bolovanju i ne mozemo da uzmemo uput za dermatologa,sta da radim? Da napomenem ima i alergiju na smoki..Vidi se alergija po prednjem delu stomaka,a ekcem ima po ledjima,rukama,nogama…Molim neki savet dok ne odemo kod dermatologa ili neka krema.Hvala

  • MojPedijatar says:

   ŠTO PRE da dete vidi dermatolog koji se bavi decom! Napamet se ovo zaista NE može lečiti

Strana 7 od 7<<<34567

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA