Ekcem

Ekcem ili atopijski dermatitis je ubedljivo “najtraženija” tema među kožnim problemima kod dece. Atopijski dermatitis je ispravniji (stručniji) termin, ali se naziv ekcem nekako odomaćio i može se koristiti, naročito među roditeljima.

ekcem-290.jpg

 • Kako pimecrolimus  pomaže

Pimecrolimus  ima veoma poseban način delovanja. Radi se o imunomodulaciji – smanjenju aktivnosti upravo onih ćelije imunog sistema koje su baš odgovorne za zapaljenje (inflamaciju) kože kod atopijskog dermatitisa. Ovaj selektivni “napad” na uzročnike nadražaja kože je jedinstven za ovu grupu lekova.

Oni su posebno efikasni ako se terapija započne pri prvim znacima razbuktavanja bolesti i mogu sprečiti njegovo širenje.

 • Koji pacijenti su kandidati za lečenje pimecrolimusom

Ovo je lek koji se “prva linija napada na ekcem” kod dece koja ne mogu da koriste kortikosteroide, ili kod kojih ovi lekovi NISU ispoljili očekivani efekat. Pimecrolimus   je naročito pogodan za primenu na osetljivim delovima tela kao što je lice.

Sve više se “probija” i kao lek koji koriste roditelji koji ne žele da koriste kortikosteroidne kreme. Ipak, najvažnije je da se obavi pregled ili konsultacija sa pedijatrom (ili dermatologom) pre započinjanja terapije.

 • Da li pimecrolimus može “istanjiti” kožu

Ne može!

Pimecrolimus  NE dovodi do atrofije (“istanjenja”) kože, koja se dešava kod preduge primene kotrikosteroidnih krema (zbog nepoštovanja preporučene doze i trajanja terapije)

 • Može li se dete potpuno izlečiti od atopijskog dermatitisa

Dok se genska terapija (zamena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda lečenja ekcem se NE MOŽE potpuno izlečiti! Može se uspešno držati pod kontrolom, pa deca godinama mogu biti bez problema, ali sklonost ka atopiskom dermatitisu ostaje!

Zato je nega kože uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre  kontrole ove dosadne i dugotrajne bolesti.

Na kraju, ali možda i najvažnije je da se dete redovno kontroliše! Pedijatar koji prati dete, ponekad uz pomoć kolege dermatologa, je ključna karika u sprovođenju terapije ekcema, a roditelji su stub dobre nege osetljive kože. Zato je dobra saradnja roditelja i lekara neophodna i garant uspeha.

Podeli:

Komentari

 1. Andrijana says:

  Imam devojcicu 9 meseci starosti,imala je ekcem od rodjenja..Sada ima 70 posto na kozi ekcema! Nasa doktorica je dala kremu,mazali smo nedelju dana i povuklo se,sada se upalilo i svrbi je..Doktorica je na bolovanju i ne mozemo da uzmemo uput za dermatologa,sta da radim? Da napomenem ima i alergiju na smoki..Vidi se alergija po prednjem delu stomaka,a ekcem ima po ledjima,rukama,nogama…Molim neki savet dok ne odemo kod dermatologa ili neka krema.Hvala

  • MojPedijatar says:

   ŠTO PRE da dete vidi dermatolog koji se bavi decom! Napamet se ovo zaista NE može lečiti

Strana 7 od 7<<<34567

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA