Ekcem

Ekcem ili atopijski dermatitis je ubedljivo “najtraženija” tema među kožnim problemima kod dece. Atopijski dermatitis je ispravniji (stručniji) termin, ali se naziv ekcem nekako odomaćio i može se koristiti, naročito među roditeljima.

ekcem

 • Kako se “stvara” atopijski dermatitis

Atopijska konstitucija znači da je dete predisponirano (ima sklonost) za alergijske bolesti. Ovo je zapisano u genetskom kodu, najčešće se nasleđuje, ali ima dece koja su prva u porodici sa baš ovim problemom.

Ekcem je kombinacija ove genetske predispozicije i spoljašnjih faktora (faktora sredine) koji doprinose  nastanku bolesti. Uprošćeno, atopijski dermatitis nastaje na “terenu” suve i osetljive kože kod dece koja su sklona alergijskim reakcijama, baš ovog tipa.

 • Zašto nastaje crvenilo kože

Kada se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je u samom početku iritacija (nadražaj) kože, ali se kasnije može nadovezati sekundarna infekcija – bakterijska, ali nažalost i gljivice se mogu “uvaliti” u ranjenu kožu.

Naime, na površini kože NORMALNO žive bakterije koje ne prave probleme detetu, ali kad dete počne da se “drapa” (zbog svraba) ove bakterije prodiru u dublje slojeve kože i tamo prestaju da budu bezopasne, počinju da se razmnožavaju i počinje infekcija – zapaljenje!

Gljivice su svuda oko nas, pa i one koriste ovu “ranjenu” kožu i dodatno mogu zakomplikovati situaciju, naročito na mestima  gde je koža uglavnom pokrivena pelenama ili odećom.

 • Kako se prepoznaje atopijski dermatitis

Može se javiti bilo kad, ali obično se već u prvoj godini života uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dete češe, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promena).

Može se pojaviti bilo gde, ali se obično prvo vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu.

Atopijski dermatitis ponekad ostaje prikriven u prvim godinama života, pa se “razbukta” pred polazak u školu ili kasnije tokom detinjstva. Ipak ovo se ređe dešava, i kad se pažljivo ispita “situacija” sa kožom roditelji daju podatak da dete odavno ima osteljivu kožu.

 • Kako hrana utiče na atopijski dermatitis

Tu mogu nastati ozbiljni problemi!

Dve su vrste alergije na neke namirnice – prva je koprivnjača (urtikarija) koja nastaje brzo (obično unutar nekoliko sati) posle kontakta sa alergenom u hrani. To se relativno lako otkriva jer je reakcija burna i brzo se stigne do doktora i saveta.

Druga vrsta reakcije na hranu je podmukla i odložena koja se NE pokazuje brzo, veća u danima i nedeljam posle “ulaska” u detetov organizam. Ekcem se može pogoršati, a nekada i nastati baš na ovaj način.

Dobar primer je alergija na kravlje mleko kod beba koja je jedan od najčešćih uzroka ekcema u prve dve godine života

Podeli:

Komentari

 1. ivana says:

  moja beba ima 4 nedelje dali je moguce da dobije ekcem moj suprug ima to pa se plasim da ne dobije i ona izbile su joj nekoliko sitnih bubuljica crvene sitne na obrazima i na kozi

 2. Daca says:

  Postoji apoteka u Paracinu ‘Veljkovic’ koja pravi ekrumu, bas protiv ekcema…ostavicu vam br tel da narucite..

 3. Nora says:

  Postovani,

  Beba ima skoro sest mjeseci i samo doji. Ima dermatitis (bila kod dermatologa) koji je zasad samo preporucio pantenol i kozmetiku Mustela. Da li nesto sto ja jedem moze pogorsati stvar, npr: kravlje mlijeko? Za koji dan krecem sa dohranom. Da li mi preporucujete za pocetak voce, povrce ili bezglutenske zitarice? I koliko dana da uvodim jednu namirnicu?

  Hvala unaprijed!!!

 4. Biljana Vitorovic says:

  Mom sinu od 5.5 meseci se pojavljuje crvenilo na licu, oko usana, po vratu, grudima i ledjima dok pije adaptiranu formulu koje nestane posle 10 minuta.

  Pio je Bebelac1, Aptamil 1HA, Aptamil ADC. Crvenilo je i dalje prisutno. To traje 3 meseca. Imunolog i gastroenterolog preporucuju Neocate formulu. Pije je nekoliko dana. Crvenilo prisutno ali manjeg intenziteta. Misle da je dete previse senzibilisano raznim formulama i da mu damo vremena. Dakle, kazu da je dete alergicno na protein kravljeg mleka, analize nisu radjene jer nisu pouzdane do trece godine. Dijagnoza atopijski dermatitis. Molim Vase mislje je. Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Poslušajte imunologa i gastroenterologa! Dajte ovu specijalizovanu formulu i budite strpljivi – naprosto nema drugog puta da se ovo reši.

 5. Aleksandra says:

  Postovani,

  Sin ima pet meseci i ima suvu kozu ma celu koja nije crvena tj uocljiva dok se ne dodirne.. pre par dana mu se na obrazima (simetricno) pojavile crvene tackice.. sta to moze biti? Koju kremu da koristim? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda nema prave procene, a ima smisla da se krene sa hidrantnom baby kremom probajte SebaMed kremu.

   Ako za nekoliko dana ne bude bolje – da se obavi pregled.

 6. Milica says:

  Postovani,
  zanima me da li je preporucljivo da dete od 2+ godine unosi oralno ulje od nocurka i koliko?
  I da li sme da se maze na deo zahvacen ekcemom?
  Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   NE postoje medicinskim istraživanjima utemeljen preporuke za oralno doziranje ulja od noćurka kod dece!

 7. Beska says:

  Postovani
  Sin ima vrlo suhu kozu samo na ruke i u zadnje nedelje pojavilo mu se cevenilo i kao male bubuljice . Koza izgleda kao da je zapaljena i deblja. Pocela sam da upotrebim sapun od kozje mleko, i namazem sa kokosovim uljem ali nema mnogo rezultata sta mi preporucujete

  • MojPedijatar says:

   DA ODMAH PREKINETE ovo da mažete!

   Kožu oprat mlakom vodo i blagom kupkom (najbolje da se uzme neka za bebe), pa da se maže HIDRANTNOM kremom (naš predlog je Seba Med). Ako za 3 do 5 dana NE bude bolje – da se obavi pregled.

Strana 4 od 7<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA