Dosadni kašalj – virusni ili alergijski?

Kad se kašalje “protegne” , a dete je u kolektivu (ili mu stariji brat ili sestra donose probleme iz kolektiva)  onda su to skoro sigurno virusi koji napadaju respiratorne organe.

Foto: Canva

Pitanje: Devojčica ima tri godine i dva meseca, imala je jedan bronhitis , a posle inhalacija se potpuno oporavila – pluća su bila čista. Vratila se u vrtić posle dve nedelje od prekida terapije i od tada skoro stalno kašlje.

Vodili smo je nekoliko puta kod pedijatra i uvek su pluća bila čista, pa smo ispirali nos fiziološkim rastvorom i davali sirupe sa belim selzom. Obično nema povišenu temperaturu, ili je to ona do 38 stepeni koji nismo obarali lekovima. To se posle desetak dana smiri, pa sve ispočetka.

Par nedelja je bila bez kašlja, a sada se ponovo javio, opet nema temperaturu, a kašalj je najintezivniji dok spava i ujutro. Zakašlje se i kad potrči, a povremeno promuklo kašlje. Muž ima alergiju na polen, pa nismo sigurni da li je opet virus ili je možda neka vrsta alergije.

 • Zašto kašalj traje ovoliko dugo

Kad se kašalje “protegne” od zimskih dana do proleća (pa i leta), a dete je u kolektivnu (ili mu stariji brat ili sestra donose probleme iz kolektiva)  onda su to skoro sigurno virusi koji napadaju respiratorne organe. Postoji ogroman broj (preko 200) tipova respiratornih virusa (napadaju disajne organe dece) koji haraju ovih nedelja i meseci. Nažalost, među tim virusima nema (stručno nazvanog) unakrsnog imuniteta. To znači da dete može da dobije tip 12, pa za nekoliko dana (posle ozdravljenja) tip 24, pa 8, pa 101 i tako “u krug”. Iako se radi o različitim tipovima virusa oni imaju iste ili slične simptome, pa se roditeljima čini da je dete stalno bolesno “od istog virusa”, a zapravo se radi o “serijskoj” infekciji.

Ako je kašalj počeo u martu i traje do leta sasvim je moguće i da je alergija (obično na polen) uzrok ili faktor koji doprinosi kašlju!

 • Kako je moguće da su pluća čista, a kašalj je uporan

Dobro je što nema bronhitisa ili upale pluća!

“Čista pluća” znače da je uzrok kašlja proces (virusno zapaljenje i alergijska reakcija) koji se dešava u nosu ili grlu, a NE u bronhijalnom stablu ili tkivu pluća. Obično je to nadražajni i li “slivajući” kašalj, a ponekad može zvučati kao “vlažni” ali je zapravo rezultat nagomilavanja sekreta u grlu i traheji (dušniku).

 • Zašto kašlje dok spava i ujutro

Dok je dete budno i aktivno sekret koji se sliva iz nosa dete nekako “sredi” – proguta ga ili povrati (manja deca).

Kad spava sekret se sliva DIREKTNO u grlo i dušnik pa tamo stvara nadražaj (stimulans) na kašalj, pa se dete neretko budi.

Ujuto je najveća količina nakupljenog sekreta (koji se cele noći stvarao i slivao) pa je zato kašalj veoma jak, a ponekad i dugotrajan.

Podeli:

Komentari

 1. Miki says:

  Poštovani,
  sin (20 meseci) je dobio suvi kašalj sa polaskom u vrtić početkom marta ove godine. Imao je par respiratornih infekcija, verovatno pogršno lečenih od strane lekara. Bilans – povremeno temperatura, nos, kašalj i tako sve u krug. Čak smo i 2 puta išli noću u Hitnu, zbog prevelikog kašlja, gde je primao Deksazon, sirup Pressing, inekcije Lemod…
  Vodimo ga kod više lekara – svi kažu pluća čista.
  Početkom maja ponovo isto, suvi nadrazajni kašalj, najčešće noću. Odveli smo ga kod pulmologa privatno i on uspostavlja dijagnozu – Bronhijalna hiperreaktivnost. Lečenje – Berodual kapi po potrebi 10 kapi i 3ml fizioloski kada kašlje. 10 minuta posle toga Pulmicort 1 ml i 3ml fizioloski i sve tako Pulmicort naredna DVA MESECA . Isprva se odmah video rezultat, Počeo je da kašlje sa šlajmom, najčešće kada plače, da bi kašalj poptuno prestao. Od juče on kašlje ponovo, ima malo slinice iz nosa.
  Inhaliramo ga ujutru i uveče Pulmicortom. Iz očaja pre nego što smo bili kod pulmologa po savetu nekih lekara i roditelja na svoju ruku inhalirali smo ga fiziološkim i pantenolom, koji izgleda i nije više za inhaliranje.
  Molim Vas za mišljenje. Podelite samnom svoje savete, iskustva, ako ih ima.

  • MojPedijatar says:

   JEDINI ispravan pristup je da se uradi onako kako je pulmolog prepisao, uz redovne kontrole.

 2. Samra says:

  Pozdrav. Imam bebu od 13 meseci. Ona evo skoro 20 dana kaslje, vodila je pedijatru, pluca cista. Preporucila flavamed sirup. Ali ona i dalje nista nije bolje. Ne kaslje bas cesto, ali kad se zakaslje bas imade napad kaslje, redovno se kao zacehne od kaslja. Ima i sekret bez boje, zubici joj tek poceli a ja ne znam vise kako da se resimo dosadnog kaslja. Temperaturu nema, dosta je raspolozna, samo malo slabije jede.

 3. Kris says:

  Poštovani,
  Devojčica od tri i po godine se nakašljava kao da želi da pročisti grlo. To se često dešava kada se umori, glasno se smeje ili glasno priča. Dešava se i da pritom promukne. Pluća i grlo, su po rečima doktora, u redu. Šta bi mogao da bude uzrok?
  Hvala unapred!

 4. Sanela says:

  Zdravo. Sin ima 5 ipo godina. Stalno kaslje i slinavi imao je jednom i bronhitis i sad svaki mesec idemo kod doktora kazu da su pluca cista samo grlo crveno i onda pije antibiotik bude mu bolje i posle opet kaslje i tako non stop…zbog cega se to desava?

  • MojPedijatar says:

   BESMISLENO je da se ovako često uzima antibiotik zbog crvenog grla, a da se PRE terapije ne uradi bris grla! Tek kad je bros POZITIVAN – daje se antibiotik, Sve ostalo je “pucanje u prazno” koje narušava detetov imunitet!

 5. Danica says:

  Postovani,dete od 4 ipo godine kaslje vec 2 ipo meseca. U pitanju je suv,kratak,nadrazajni kasalj koji ne prolazi. Ne postoje napadi vec neprestano zakasljavanje.Nema nikakve druge simptome. Pluca cista. Prosle godine su radjene alergo probe sa 3 ipo godine zbog pocetka upale pluca, gde je jedini simptom bio kasalj. Sve su bile negativne. Da li je moguce da postoji alergija koja tada nije utvrdjena? Na davanje Arijusa dolazi do minimalnog smirenja kaslja. Nista znacajno.
  Molim vas za savet
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Moguće je da je “skrivena” alergija, ali kad su pluća “čista”, a kašalj ovako dugo traje, ima smisla da se obavi ORL pregled

 6. Kriss says:

  Poštovanje. Sin, 7,5 godina. Problem se javlja samo uvece,i najviše pred spavanje dok je u ležećem položaju,ali i pre toga. Nadrazajni i iritirajuci kašalj,kao da nešto ima u grlu,uz to i (moram ovako opisati),kao kada bismo pokušali da izgovorimo slovo H zatvorenih usta. Brisevi uredni,pluća čista. Nekoliko puta išli kod lekara zbog toga,dobije antibiotik koji nema efekta. Sve ovo traje nekoliko meseci,ali ne konstantno,već,jedne večeri ništa,pa zatim nekoliko za redom kašalj,oštar i iritirajuci,nadrazajni,sa potrebom da izbaci nešto iz grla.Neretko, dok traje kašalj javlja se i pistanje iz grla. Spava lepo,ne kašlje za vreme sna,ne hrce. Nos ne curi, prohodan.Preko dana ništa. Samo se povremeno zakašlje vrlo malo. To se javlja i uveče, nakon skakanja i preteranog smeha. Unapred sam Vam zahvalna,na Vašem misljenju, značice mi. Srdačan pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je pregled ORL specijaliste. Ako je to ok, da se urade alergo-testovi na inhalatorne alergene.

 7. bilja says:

  Postovani
  imam decaka od 20 meseci ide u vrtic i cesto je prehladjen. Imao je ceste upale usiju pa smo otisli kod poznatog dr koji radi na Institutu za majku i dete. Desilo se da je bas taj dan dete pocelo da kija ucestalo i kaslje i on je odmah tekao da je to alergijski. Dao je Aeirus i kapi Tobrafeks u nos. Kontrolu imamo za tri nedelje od pregleda je proslo dva dana a detetu uopste nije bolje. Cesto kija i gotovo neprestano kaslje. Koliko treba vremena d pomenuta terapija pocne da deluje i da li je odgovarajuca

  • MojPedijatar says:

   Da se vakciniše onako kako kalendar imunizacije predviđa…svakako ce Vas pedijatar obaviti pregled pre vakcinacije i napraviti finalnu procenu.

Strana 5 od 6<<<23456>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA