Dosadni kašalj – virusni ili alergijski?

Kad se kašalje “protegne” , a dete je u kolektivu (ili mu stariji brat ili sestra donose probleme iz kolektiva)  onda su to skoro sigurno virusi koji napadaju respiratorne organe.

Foto: Canva

Pitanje: Devojčica ima tri godine i dva meseca, imala je jedan bronhitis , a posle inhalacija se potpuno oporavila – pluća su bila čista. Vratila se u vrtić posle dve nedelje od prekida terapije i od tada skoro stalno kašlje.

Vodili smo je nekoliko puta kod pedijatra i uvek su pluća bila čista, pa smo ispirali nos fiziološkim rastvorom i davali sirupe sa belim selzom. Obično nema povišenu temperaturu, ili je to ona do 38 stepeni koji nismo obarali lekovima. To se posle desetak dana smiri, pa sve ispočetka.

Par nedelja je bila bez kašlja, a sada se ponovo javio, opet nema temperaturu, a kašalj je najintezivniji dok spava i ujutro. Zakašlje se i kad potrči, a povremeno promuklo kašlje. Muž ima alergiju na polen, pa nismo sigurni da li je opet virus ili je možda neka vrsta alergije.

 • Zašto kašalj traje ovoliko dugo

Kad se kašalje “protegne” od zimskih dana do proleća (pa i leta), a dete je u kolektivnu (ili mu stariji brat ili sestra donose probleme iz kolektiva)  onda su to skoro sigurno virusi koji napadaju respiratorne organe. Postoji ogroman broj (preko 200) tipova respiratornih virusa (napadaju disajne organe dece) koji haraju ovih nedelja i meseci. Nažalost, među tim virusima nema (stručno nazvanog) unakrsnog imuniteta. To znači da dete može da dobije tip 12, pa za nekoliko dana (posle ozdravljenja) tip 24, pa 8, pa 101 i tako “u krug”. Iako se radi o različitim tipovima virusa oni imaju iste ili slične simptome, pa se roditeljima čini da je dete stalno bolesno “od istog virusa”, a zapravo se radi o “serijskoj” infekciji.

Ako je kašalj počeo u martu i traje do leta sasvim je moguće i da je alergija (obično na polen) uzrok ili faktor koji doprinosi kašlju!

 • Kako je moguće da su pluća čista, a kašalj je uporan

Dobro je što nema bronhitisa ili upale pluća!

“Čista pluća” znače da je uzrok kašlja proces (virusno zapaljenje i alergijska reakcija) koji se dešava u nosu ili grlu, a NE u bronhijalnom stablu ili tkivu pluća. Obično je to nadražajni i li “slivajući” kašalj, a ponekad može zvučati kao “vlažni” ali je zapravo rezultat nagomilavanja sekreta u grlu i traheji (dušniku).

 • Zašto kašlje dok spava i ujutro

Dok je dete budno i aktivno sekret koji se sliva iz nosa dete nekako “sredi” – proguta ga ili povrati (manja deca).

Kad spava sekret se sliva DIREKTNO u grlo i dušnik pa tamo stvara nadražaj (stimulans) na kašalj, pa se dete neretko budi.

Ujuto je najveća količina nakupljenog sekreta (koji se cele noći stvarao i slivao) pa je zato kašalj veoma jak, a ponekad i dugotrajan.

Podeli:

Komentari

 1. Katarina B. says:

  Postovani, devojcici 2 godine je cureo nosic par dana i od juce kaslje. Nosic je skoro prosao, nije imala ni temperaturu, lepo jede, igra se. Jedino me to kasljanje zabrinjava. Prskam joj marisol. Ako se ne pogorsa, ne bih je bas vodila u dispanzer da ne “pokupi” jos nesto jer je cekaonica prepuna. Imam sirup belog sleza, da li bi joj nesto skodio, obzirom da je biljni sirup?

 2. Ivana says:

  Poštovani, moja devojčica od 2 godine i 3 meseca uporno kašlje.Preko dana tu i tamo,rekla bih da je kašalj “vlazan” a noću kada zaspe bukvalno 2-3 sata konstantno kašlje.Nos joj ne curi,mada ja uspem da joj izvučem sekret koji je providan i lepljiv.
  Pedijatar nam je rekao da je bronhitis, dobili smo terapiju inhalacije ujutru i uveče pulmicort a između dva puta berodualom.
  Uz to pije i klacid 2x 4ml .
  Proslo je 4 dana a stanje nije ništa bolje.
  Molim Vas za savet.
  Hvala

 3. Petrovic Mirela says:

  Postovani,moja devojcica 1ma 18 meseci i stalno problem sa nosicem i suvim kasljem vodili smo je kod doktora sve ok.pluca cista dobila sprej za nos Sinomarin i inhalacija samo fizijoloskim rastvorom.Par dana bude sve u redu onda ponovo malo kasljuca u toku dana a nocu je probudi kasalj.Dal je moguce da je alergiski il ipak virus?Da napomenem da imam 2dece koji idu u skolu da nisu oni donosioci virusa.A da napomenem devojcici se ovo desava samo zimi a leti sve ok.Hvala Vam unapred na odgovoru!

 4. Eldina says:

  Zdravo devojčica 6 godine kaslja već dugo pila pancef pa inhaliranje berodual i pulmicort, pa prolazi kašalj, posle nekoliko dana opet se vraća…. Nije alergična radeli test, ide u vrtić pa pokupi sve i svašta…. Da li moze pomoć neka sta moze piti niču je užasno oka ne zatvara

 5. Sanela Cicovic says:

  Dobar dan,
  Ja big da probam da objasnim situaciju,moje dete vec dve godine kaslje,posto zivimo u Kanadi dug je proces da se nadje i alergolog i pulmolog,pa dok cekamo ,da uradili smo tedt na alergiju u Srbiji i alergicna je na grinje i prasinu,
  Ovde cekamo tek april mesec,ona kaslje suv kasalj jako dugo,a pogotovo uvece i ujutru,
  Pre dve nedelje je pocelo bol u glavi,zatim peckanje u mokraci,onda se pojavi mala temp,a onda crvenilo jako u grlu,zatim se zavrsi sa osipom cak i u grlu i svuda po telu,bili smo kod doktora a on nije reagovao,naravno mi imamo ovde samo family doctor,
  Zatim sledece nedelje se pojavi veliki otom na cratu kao zlezda(i pogleda je doktor i kaze da joj je uvo sa druge strane uoaljeno kao i grlo),i tek tada mi da antibiotike(amoxicillin),
  Jako sam ljuta jer od kada ima taj kasalje,a traje dugo,niko nista,a sve vise i vise je bolesna…
  Sta mi vi predlazete na sve ovo,hvala vam unapred
  Zabrinuta mama

Strana 6 od 6<<<23456