Dosadni kašalj – virusni ili alergijski?

Kad se kašalje “protegne” , a dete je u kolektivu (ili mu stariji brat ili sestra donose probleme iz kolektiva)  onda su to skoro sigurno virusi koji napadaju respiratorne organe.

Ipak, ako se bronhitis ponavlja, TREBA uraditi alergološku obradu jer je moguće da se u nekoj alergiji krije uzrok. Ako su “probe” negativne, a dete PRE bronhitisa ima znake virusne infekcije, onda su baš virusi krivci!

 • Kako dokazati alergiju

Alergološkom obradom!

To treba da odradi pedijatar – alergolog ili pulmolog, pa će situacija biti daleko jasnija.

 • Ima li pomoći kad je alergija uzrok kašljanja

Ima!

Tu su lekovi protiv alergija (antihistaminici, nazalni kortikosteroidi, inhibitori leukotriena…) koji kad se NA VREME daju zaista brzo pomognu detetu! Zato je važno ŠTO PRE postaviti dijagnozu da se dete bespotrebno ne muči!


Kako lečiti virusni kašalj

Virusi (osim retkih izuzetaka) se NE mogu izlečiti!

Postoje preparati “na biljnoj bazi” koji mogu pomoći detetu da manje kašlje i tako “kupiti vreme” koje detetu treba da se izbori sa virusom!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Katarina B. says:

  Postovani, devojcici 2 godine je cureo nosic par dana i od juce kaslje. Nosic je skoro prosao, nije imala ni temperaturu, lepo jede, igra se. Jedino me to kasljanje zabrinjava. Prskam joj marisol. Ako se ne pogorsa, ne bih je bas vodila u dispanzer da ne “pokupi” jos nesto jer je cekaonica prepuna. Imam sirup belog sleza, da li bi joj nesto skodio, obzirom da je biljni sirup?

 2. Ivana says:

  Poštovani, moja devojčica od 2 godine i 3 meseca uporno kašlje.Preko dana tu i tamo,rekla bih da je kašalj “vlazan” a noću kada zaspe bukvalno 2-3 sata konstantno kašlje.Nos joj ne curi,mada ja uspem da joj izvučem sekret koji je providan i lepljiv.
  Pedijatar nam je rekao da je bronhitis, dobili smo terapiju inhalacije ujutru i uveče pulmicort a između dva puta berodualom.
  Uz to pije i klacid 2x 4ml .
  Proslo je 4 dana a stanje nije ništa bolje.
  Molim Vas za savet.
  Hvala

 3. Petrovic Mirela says:

  Postovani,moja devojcica 1ma 18 meseci i stalno problem sa nosicem i suvim kasljem vodili smo je kod doktora sve ok.pluca cista dobila sprej za nos Sinomarin i inhalacija samo fizijoloskim rastvorom.Par dana bude sve u redu onda ponovo malo kasljuca u toku dana a nocu je probudi kasalj.Dal je moguce da je alergiski il ipak virus?Da napomenem da imam 2dece koji idu u skolu da nisu oni donosioci virusa.A da napomenem devojcici se ovo desava samo zimi a leti sve ok.Hvala Vam unapred na odgovoru!

 4. Eldina says:

  Zdravo devojčica 6 godine kaslja već dugo pila pancef pa inhaliranje berodual i pulmicort, pa prolazi kašalj, posle nekoliko dana opet se vraća…. Nije alergična radeli test, ide u vrtić pa pokupi sve i svašta…. Da li moze pomoć neka sta moze piti niču je užasno oka ne zatvara

Strana 6 od 6<<<23456

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA