Dosadni kašalj – virusni ili alergijski?

Kad se kašalje “protegne” , a dete je u kolektivu (ili mu stariji brat ili sestra donose probleme iz kolektiva)  onda su to skoro sigurno virusi koji napadaju respiratorne organe.

 • Kakve veze ima trčanje sa kašljanjem

E to se ponekad zaista dešava i može ukazati da dete ipak ima poblem sa bronhijama!

Naime, ako se uz kašalj (tokom i posle fizičke aktivnosti) javi i onaj svirajući (šišteći) zvuk prilikom disanja, moguće je da se radi o suženju disajnih puteva – bronhoopstrukciji! NIJE ovo često kod manje dece, ali kod veće uvek budi sumnju na napotom izazvanu astmu, pa je potrebno dodatno ispitivanje kod pulmologa ili alergologa!

 • Da li je promukao kašalj znak alergije

Obično NIJE!

Kod manje dece je promukao kašalj obično pratilac virusa koji napadaju grkljan i glasne žice pa se čuje ovaj promukao kašalj. Ponekad to bude i stridor – ono “grubo” disanje koje je karakteristično za laringitis (krup – Croup), ali je to akutno stanje koje retko traje duže od nekoliko dana.

Kod starije dece alergija MOŽE biti praćena prolaznom promuklošću, ali samo ponekad!

 • Kako prepoznati virusnu infekciju kao uzrok kašlja
  • Crveno grlo nije uzrokovano alergijom! Ono je znak infekcije, uglavnom virusne, a kad se jave gnojni čepići ukazuje na bakterijsku (streptokoknu) upalu – anginu!
 • Povišena temperatura NIJE pratilac alergijskih reakcija već infekcija!
 • “zeleni sekret” iz nosa NIJE znak alergije, ali ni bakterijske infekcije koja se mora lečiti antibioticima – to je česta zabluda. Obično bakterije koje NORMALNO žive u nosu (saprofitne bakterije) koriste priliku pa se, zbog virusom izazvanog sekreta, nagomilavaju u nosu i prave ovaj zeleni sekret. Ipak, ima i virusa koji takođe mogu da oboje sekret u nosu u zeleno.
 • Šta je karakteristično za alergijski kašalj
  • Providan sekret iz nosa JESTE pratilac alergije, ali i virusne infekcije, pa “traži” dodatne simptome i znake da bi se osnovano posumnjalo na alergiju
 • Nosić koji svrbi je jedan od pouzdanijih pokazatelja alergije na polen – dete trlja nos dlanom, slika koja se često viđa kod dece sa polenskom kijavicom
 • Oči su crvene u svrbe ili peckaju, a NEMA krmelja – ovo je “visoko suspektno” (sumnjivo) na alergijski konjunktivitis
 • Pojačavaju se simptomi se kad vetar duva – i ovo ukazuje na polensku kijavicu i kašalj! Razlog je jednostavan – vetar je zapravo “inhalator” koji ubacuje polen direktno u disajne organe.
 • Da li pojava bronhitisa karakteristika alergije ili virusne infekcije

Bronhitis NIJE dobar za razlikovanje virusne infecije od alergije jer može biti pratilac OBE “situacije”.

Podeli:

Komentari

 1. Katarina B. says:

  Postovani, devojcici 2 godine je cureo nosic par dana i od juce kaslje. Nosic je skoro prosao, nije imala ni temperaturu, lepo jede, igra se. Jedino me to kasljanje zabrinjava. Prskam joj marisol. Ako se ne pogorsa, ne bih je bas vodila u dispanzer da ne “pokupi” jos nesto jer je cekaonica prepuna. Imam sirup belog sleza, da li bi joj nesto skodio, obzirom da je biljni sirup?

 2. Ivana says:

  Poštovani, moja devojčica od 2 godine i 3 meseca uporno kašlje.Preko dana tu i tamo,rekla bih da je kašalj “vlazan” a noću kada zaspe bukvalno 2-3 sata konstantno kašlje.Nos joj ne curi,mada ja uspem da joj izvučem sekret koji je providan i lepljiv.
  Pedijatar nam je rekao da je bronhitis, dobili smo terapiju inhalacije ujutru i uveče pulmicort a između dva puta berodualom.
  Uz to pije i klacid 2x 4ml .
  Proslo je 4 dana a stanje nije ništa bolje.
  Molim Vas za savet.
  Hvala

 3. Petrovic Mirela says:

  Postovani,moja devojcica 1ma 18 meseci i stalno problem sa nosicem i suvim kasljem vodili smo je kod doktora sve ok.pluca cista dobila sprej za nos Sinomarin i inhalacija samo fizijoloskim rastvorom.Par dana bude sve u redu onda ponovo malo kasljuca u toku dana a nocu je probudi kasalj.Dal je moguce da je alergiski il ipak virus?Da napomenem da imam 2dece koji idu u skolu da nisu oni donosioci virusa.A da napomenem devojcici se ovo desava samo zimi a leti sve ok.Hvala Vam unapred na odgovoru!

 4. Eldina says:

  Zdravo devojčica 6 godine kaslja već dugo pila pancef pa inhaliranje berodual i pulmicort, pa prolazi kašalj, posle nekoliko dana opet se vraća…. Nije alergična radeli test, ide u vrtić pa pokupi sve i svašta…. Da li moze pomoć neka sta moze piti niču je užasno oka ne zatvara

Strana 6 od 6<<<23456

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA