Dosadni kašalj – virusni ili alergijski?

Kad se kašalje “protegne” , a dete je u kolektivu (ili mu stariji brat ili sestra donose probleme iz kolektiva)  onda su to skoro sigurno virusi koji napadaju respiratorne organe.

Foto: Canva

Pitanje: Devojčica ima tri godine i dva meseca, imala je jedan bronhitis , a posle inhalacija se potpuno oporavila – pluća su bila čista. Vratila se u vrtić posle dve nedelje od prekida terapije i od tada skoro stalno kašlje.

Vodili smo je nekoliko puta kod pedijatra i uvek su pluća bila čista, pa smo ispirali nos fiziološkim rastvorom i davali sirupe sa belim selzom. Obično nema povišenu temperaturu, ili je to ona do 38 stepeni koji nismo obarali lekovima. To se posle desetak dana smiri, pa sve ispočetka.

Par nedelja je bila bez kašlja, a sada se ponovo javio, opet nema temperaturu, a kašalj je najintezivniji dok spava i ujutro. Zakašlje se i kad potrči, a povremeno promuklo kašlje. Muž ima alergiju na polen, pa nismo sigurni da li je opet virus ili je možda neka vrsta alergije.

 • Zašto kašalj traje ovoliko dugo

Kad se kašalje “protegne” od zimskih dana do proleća (pa i leta), a dete je u kolektivnu (ili mu stariji brat ili sestra donose probleme iz kolektiva)  onda su to skoro sigurno virusi koji napadaju respiratorne organe. Postoji ogroman broj (preko 200) tipova respiratornih virusa (napadaju disajne organe dece) koji haraju ovih nedelja i meseci. Nažalost, među tim virusima nema (stručno nazvanog) unakrsnog imuniteta. To znači da dete može da dobije tip 12, pa za nekoliko dana (posle ozdravljenja) tip 24, pa 8, pa 101 i tako “u krug”. Iako se radi o različitim tipovima virusa oni imaju iste ili slične simptome, pa se roditeljima čini da je dete stalno bolesno “od istog virusa”, a zapravo se radi o “serijskoj” infekciji.

Ako je kašalj počeo u martu i traje do leta sasvim je moguće i da je alergija (obično na polen) uzrok ili faktor koji doprinosi kašlju!

 • Kako je moguće da su pluća čista, a kašalj je uporan

Dobro je što nema bronhitisa ili upale pluća!

“Čista pluća” znače da je uzrok kašlja proces (virusno zapaljenje i alergijska reakcija) koji se dešava u nosu ili grlu, a NE u bronhijalnom stablu ili tkivu pluća. Obično je to nadražajni i li “slivajući” kašalj, a ponekad može zvučati kao “vlažni” ali je zapravo rezultat nagomilavanja sekreta u grlu i traheji (dušniku).

 • Zašto kašlje dok spava i ujutro

Dok je dete budno i aktivno sekret koji se sliva iz nosa dete nekako “sredi” – proguta ga ili povrati (manja deca).

Kad spava sekret se sliva DIREKTNO u grlo i dušnik pa tamo stvara nadražaj (stimulans) na kašalj, pa se dete neretko budi.

Ujuto je najveća količina nakupljenog sekreta (koji se cele noći stvarao i slivao) pa je zato kašalj veoma jak, a ponekad i dugotrajan.

Podeli:

Komentari

 1. Maja says:

  Imam decaka od 6 godina! Desava se da ima napade kaslja, ali u nekim situacijama, primena sredine, ravica, planina, godisnja doba, grejanje, mada u ovih zimskih dana kafa smo napolju, uopste ne kaslje…! Uvece pomalo i skripi iz pluca…!
  Danas smo uradili analizu krvi, svi rezultati su odlicni osim:
  Linfociti 45,9
  Neutrofilni granulociti 36,8
  Eozionofilni granulociti 10,5
  Sestra koja mi je izdala rezultate sugerise na alergiju…!
  Molila bih za Vas savet…!
  Hvala unapred…!

 2. Ivana says:

  Zdravo, imam decaka od 6 godina koji od kad je krenuo u predskolsko vec 6 mes kaslje! Pocne da kija pa slinavi pa kasalj, pa mu malo prodje i bukvalno posle nedelju dana opet, plasim se da mu se ne daj BOZE, ne iskoplikuje! Doktor kaze da su mu pluca cista i krvna slika mu je ok! Sta sa radim?

 3. Rita says:

  Postovani,
  beba od 16 mj. mjesecima kaslje, nekad manje nekad vise, narocito kada je u lezecem polozaju. pulmolog kaze da su pluca u redu, a alergicna je na grinje. dajemo bronhamil sirup, sterimar za nosic i na inhalaciju 3x dnevno ( kombinacija Pulmicorf, Berodual i fizioloski rastvor) i nista ne pomaze. ispostovali smo terapiju do kraja a ona jos vise kaslje. Molim za savjet. Unaprijed hvala

 4. Sladjana says:

  Dete godinu dana i pet meseci,kaslje vec deset dana,zakaslje se i ponekad povrati.pila je sinacilin,probiotik,i sirup na biljnoj bazi ( isladnski lisanj) .bili smo kod doktora sve je cisto i grlo,i pluca!

 5. Beti says:

  moevo bebe, 9 meseci e, ima suva kaslica, skoro cel mesec, koga ima vetar ocite mu se crveni I mu solzat, noseto ne mu teci, koristam fizioloski rastvor, temperatura nema, dali se raboti za alergija na polenov prav, dali treba da go zatvoram vo stakleno zvono, da ne go setam ovoj period?

 6. Renata says:

  Postovani,moje dete je alergicno na ambroziju I jos na neku vrstu polena. Ove god je imala najizrazenije sve simtome tipicne za alergiju.IMA 7godina I prvog Dana skole je dobila temperaturu.Inace lecili smo je homeopatijom pa nije uspelo.Bili smo kod alergologa uveo joj je nazalni antihistaminic.Tada nije kasljala.Sada neprestano kaslje ali se nocu umiri.Od medikamenata nista ne deluje na smirenje kaslja.Molim Vas da mi predlozite neku Th protiv kaslja I da li SME da koristi Zn ili neke druge preparate za jacanje imuniteta.Unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   Vaš pedijatar treba da odredi terapiju, ali kad ovako uporno kašlje – oralni antihistaminik (Pressing ili Aerius) je bolji izbor od spreja. Svakako, ako se kasalj nastavi – da Vaš pedijazar pregleda dete.

 7. marina says:

  Noćni I jutarnji kašalj kod deteta od 3 god, u početku sekret iz nosa, sad ništa, pregledano od strane 2 različita pedijatra, kažu da su pluća čista – prepisali berodual/fiziološku r. inhalacije za svaki slučaj. Uz to mažemo fitobalm na grudi I ledja. Sme li uz ovo uzimati čaj od belog sleza?

  • MojPedijatar says:

   Caj od belog sleza je ok, kao i inhalacije OBIČNIM fizioloskim ratvorom.

   Kad NEMA nalaza na plućima (čist pluća) BESMISLENO je koristit Berodual!

   • marina says:

    Hvala Vam puno na brzom odgovoru. Koristili smo Berodual po preporuci pedijatra, medjutim kako nije bilo poboljsanja, uradismo krvnu sliku – povišeni su leukociti I CRP oko 10, pedijatar je prepisao hemomicin 3 dana. Kašalj je jako produktivan, ali dete još uvek ne ume da iskašljava, tako da noću pravi baš poteškoće. Ne znam vise šta da radim, ovaj kašalj traje već 20 dana, u očajanju sam:(

Strana 3 od 6<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA