Dijabetes kod dece

Kada se priča o šećernoj bolesti većina prvo pomisli na bake i deke, ali kao i većina bolesti koje ne biraju uzrast, dijabetes se javlja i kod dece.

Foto: Niklashellerstedt

Tačno je da je manji broj dece pogođen ovom bolešću, u poređenju sa odraslima, ali kada se postavi dijagnoza većina roditelja veoma teško prihvata istinu i činjenicu da je, uz lečenje, potrebna bitna promena načina života. Bez obzira na činjenicu da se radi o dugotrajnoj bolesti, savremena terapija šećerne bolesti omogućava normalan život i razvoj dece.

 • Šta je dijabetes melitus

Dijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećanje koncetracije šećera (glukoze) u krvi. Podvukli smo stalno povećanje, zato što je uobičajeno da šećer “skoči” posle jela (ali i posle stresa). Zato je pravo vreme za kontrolu nivoa šećera u organizmu (kada se govori o postavljanju dijagnoze šećerne bolesti) jutro – “na prazan stomak”

Ipak, povećanje koncetracije šećera u krvi je samo posledica PRAVOG uzroka šećerne bolesti kod dece, a to je nedovoljna količina hormona insulina koji je svakako jedan od najvažnijih regulatora veoma komplikovanih metaboličkih procesa u organizmu. Jedna od glavnih funkcija insulina je da “uvodi” glukozu u ćelije našeg organizma. Ovo je izuzetno važno jer je šećer (glukoza) NEOPHODNA za život kao glavni izvor potrebne energije za većinu ćelija, a bez te “biološke energije” nema života. Dakle, kada nema dovoljno insulina javlja se naizgled paradoksalna situcija u organizmu – u krvi je šećer u višku, a u ćelijama (kojima je preko potreban) je u manjku. Zato je suština dijabetesa kod dece nedostatak (ili smanjenje količine) insulina. Pankreas (gušterača) je žlezda u kojoj postoje posebne grupe ćelija koje stvaraju i u krv izlučuju hormon insulin.

 • Koje su vrste (tipovi) djabetesa

Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti, a podela je napravljena prema uzročniku oboljenja.

Kod većine dece radi se o propadanju ćelija pankreasa koje stvaraju insulin, pa zato nema dovoljno ovog važnog hormona u organizmu. Ovo je dijabetes mellitus tip I (prvi tip bolesti) koji traži obaveznu nadoknadu (supstituciju) insulina jer vrlo brzo dolazi do skoro potpunog nedostatka ovog hormona.
Tip 2 šećerne bolesti je češći kod starijih osoba i karakteriše se smanjenjnem (ali ga ipak ima) količine insulina u organizmu. Ovde se (bar za neko vreme) mogu koristiti lekovi (u obliku tableta ili kapsula) koji pomažu iskorišćavanje onog preostalog insulina. Iako je ređi kod dece, ima ga kod adolescenata, naročito kada se radi o gojaznim pacijentima. Zato će nastavak priče o dijabetesu kod dece biti posvećen samo prvom tipu šećerne bolesti (koji se naziva i insulin zavisni dijabetes).

 • Zašto nastaje insulin-zavisni dijabetes (tip I)

Nedostatk insulina u organizmu deteta je direktna posledica odumiranja (nestanka) ćelija koje stvaraju ovaj važni hormon, a to su “specijalizovane” ćelije koje se nalaze u pankreasu (gušterači), a nazivaju se beta ćelije. Postoji mnogo potencijalnih uroka izumiranja ovih malih fabrika insulina.

Nasleđe (genetska predispozicija) ima veliki uticaj na pojavu ove bolesti. Ako u bližoj familiji ima šećeraša postoje izgledi i da dete ima “gene za dijabet” što naravno ne znači da je obavezno da dete oboli. Kao i za druge genetske bolesti NE nasleđuje se bolest već SKLONOST ka bolesti. Zato je jasno da mora postojati još nešto iz okoline (ili organizma) što može započeti proces propadanja beta ćelija, pa tako započeti dijabetes.
Virusi su među “prvooptuženijima” za nastanak šećerne bolesti kod dece, i to oni koji imaju osobinu da napadnu tkivo pankreasa gde se nalaze ćelije – fabrike insulina. Pomenućemo samo neke od mnogih virusa – influenca (grip), parainfluenca, varičela … Sada će roditelji da se prepadnu – pa ovo su veoma česti virusi. Srećom EKSTREMNO RETKO se desi šećerna bolest posle ovih infekcija, a i kada se desi skoro uvek nađemo da u porodici ima šećeraša. Dakle potrebna je kombinacija genetske predispozicije i “spoljnog” faktora za nastanak dijabetesa.
Kako u svetu ima ogroman broj dece sa dijabetesom urađen je i ogroman broj epidemioloških studija koje se bave uzrocima šećerne bolesti kod dece. Tako su nađene brojne veze, kao na primer da deca koja umesto majčinog mleka koriste adaptirane formule imaju veće izglede da obole od dijabetesa. Ove i slične studije su zanimljive, ali imaju jednu “manu”- bave se verovatnoćama u procentima (koji su usput rečeno veoma mali). Kako su za roditelje njihova deca 100% onda nema mesta za preterano pričanje o epidemiološkim aspektima šećerne bolesti.

 • Kako posumnjati na dijabetes

Kod starijih se relativno lako posumnja na šećernu bolest jer se javljaju prilično jasni simptomi i znaci: uzimanje mnogo tečnosti (stručno se ovaj simptom zove polidipsija), pojačan apetiti i uzimanje hrane (polifagija), ali je prisutno i češće i obilno mokrenjne (poliurija).

Kod dece važi pravilo – što je dete mlađe to je teže na vreme otkriti šećernu bolest. Kod adolescenata se mogu javiti gore pomenuti znaci bolesti, ali kod male dece nastaju veliki problemi u ranom otkrivanju dijabetesa. Ako jedna beba mnogo pije i jede to se (skoro uvek s pravom) pripisuje zdravom apetitu, a ne bolesti. Sa druge strane nema rutinskih laboratoriskih kontrola nivoa šećera u krvi (kao na primer krvna slika ili pregled urina) koje bi možda nagovestile pojavu ove bolesti.

Podeli:

Komentari

 1. Milica says:

  Imam 12 godina i usta mi se delimično lepe,pijem normalne količine vode, i idme redovna u toalet ali imam višak otprilike 68,69 kilograma da li imam šećer,plašim se da ga izmerim i da,pritom u zadnjih godinu dana sam doživljavala razne stresove da li postoji šansa da imam šećer? Molim vas odgovorite mi

  • MojPedijatar says:

   Šanse su male, a strah je BESMISLEN!!!
   Dsa jedno jutro – PRE dorucka (posle lagane večere) izmeri šećer, pa da NEMA nedoumica i panike.

 2. Emina says:

  Svaka Vam cast za stranicu. Imam i ja pitanje za Vas. Moje dete od 20 meseci pre neku noc pojelo smoki i malo lubenice, i onako uzmemo da izmerimo nivo secera u krvi, onim klasicnim aparatom na kap krvi i vrednost secera bude 6.7. Da li imam razloga za brigu? Hvala i jos jednom sve najbolje.

  • MojPedijatar says:

   Ma kakva briga!
   Ovo je NORMALNA vrednost u opisanim okolnostima, pa NEMA potrebe da se ponavlja.

   • MARIJA NIS says:

    POSTOVANI,moj sin ima 10 godina,pre 3 meseca su mu se na kozi pojavile fleke tamnije puti,bez svraba i crvenila,u predelu ispod rebara prema bubrezima i na rukama ispod misica,poseta lekaru nas je odvela do koznog lekara i do endokrinologa,na visinu od 153cm i tezinu od 57kg receno nam je da ima 15 kg viska mada uopste ne izgleda debelo a uz to je i fizicki jako akvitan. Odradili smo insulin i secer u nultom satu i insulin je bio smanjen 2.11 a secer 4.5,onda smo odradili OGT i secer mu je u 120 minutu bio 7,2,odmah sam mu korigovala ishranu i dok smo uspeli zakazati kontrolu za 21 dan skinuo je 3,5kg i dobio na visino 1cm. Proveravala sam mu secer na kucnom meracu u toku dana isao je do 6.1,a endokrinolog nam je dao TEFOR dva puta po pola tablete kod unosa ugljenih hidrata koje ine koristimo. Na kontoli nam je koeficijente smanjila i sada vise nije 15kg viska nego 6. Pije vodu normalno,po nekad ustane nocu da piski ali mi je u medjuvremenu jos smrsao i to jako vidno. Bojim se iako niko u porodici ni sa jedne strane nema dijabetes,da li postoji mogucnost da je on dobije ili je to insulinska rezistencija u pitanju,ili je mozda prolazno tj.trenutno jer je imao stresan period u porodici. Unapred hvala

    • MojPedijatar says:

     Sasvim je jasno da se radi o GOJAZNOSTI koja je uzrok opisanih problema!

     Uz korekciju ishrane i “skidanje” viška kilograma će sve to lepo da se sredi. Podrazumeva se fizička aktivnost, kao važan aspekt borbe protiv gojaznosti, ali i jednog od stubova zdravog života.

 3. mira says:

  Poštovani,

  beba od 13 mjeseci je bila bolesna, temperatura, povracanje, dehidrirala te je primila infuziju. nakon infuzije odmah joj je uzet urin na analizu gdje je nađen secer u tragu i ketoni, sutradan urin je bio uredan. Rečeno nam je da uradimo kontrolu secera u krvi, što smo uradili nakon 10-ak dana i secer je bio 5.3 iz pristica (ujutro prije obroka). imamo li razloga za brigu i da li opet trebamo kontrolisati secer. Hvala…

 4. sale says:

  odlicna stranica.Moja cerkica ima 5,5g posla je u preskolsko 1.9.2016.malo posle toga je smanjila je konzumiranje slatkisa na neki normalan nivo.Juce smo uradili analizu krvi secer je 14,2 bio otisli u bolnicu tamo joj varira ide od 6,7 do 19.Sad su je smakli na 6,7 to je poslednje merenje i prima insulin.mene interesuje oceli ona primati do kraja zivota insulin ili postoji sansa da se oporavi i bude kao pre?I koji je ovo tip?hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   To se naprosto NE može sada precizno utvrditi. Velika je verovatnoća da se radi o tipu jedan, ali sve detalje morate razmotriti sa endokrinologom koji sada leči Vaše dete.

   • sale says:

    u banji su je normalizovali secer 3,2 do 9 najvise pred spavanje primala je 1 jedinicu insulina ujutru .U dogovoru sa doktorkom kad smo dosli kuci skinuta je i ta 1 jedinica i sada secer ide 4,1 do 7 pred spavanje .Regulisemo samo ishranu.Trenutno je prehladjena i pila je 3 dana hemomicin medjutim seceri joj idu jutarnji od 4,5 do 6,5 a vecernji i podnevni od 7 do 12,4.Pila je lek od petka do nedelje a ovi seceri su od subote do veceras.Zanima me da li je to normalno zbog prehlade i antibiotika ili treba nesto preduzeti tj. uvesti insulin.tromesecni je radjen 24 januara vrednost hemoglobina je 6,6.unapred hvala

    • MojPedijatar says:

     Mislim da ovde NEMA elemenata za dijabetes.

     • sale says:

      nasa doktorka tvrdi da je tip 1 nece da cuje za drugu mogucnost

     • MojPedijatar says:

      Vaša doktorka svakako ima prednost u odnosu na savete koji stižu webom. Ipak, ako postoji sumnja – endokrinolog treba da pregleda dete i nalaze.

     • sale says:

      jedino sto me zabrinjava jeste sto je dosla iz banje sa 28 kg a sad ima 25 kg

     • sale says:

      molim vas za vase misljenje mi smo na svoju ruku uradili sledece analize ovo su vrednosti : c peptid 1.10, ft3 6.37, ft4 20,17, tsh{ultrasenzitivni} 1.92, anti tpo at 20.44, vitamin d 25 oh 70,9.Rekli su nam u labaratoriji da je niska vrednost vitamina d zanima nas kako to da dete nadohnadi i dali je moguce da je to uzrok secera da napomenem da je sada vrednost secera u granicama normalne bez terapije?

     • MojPedijatar says:

      To jeste nešto niža vrednost koja se LAKO koriguje davanjem 400 I.J. vitamina d3 na dan, a ne može biti osnovni uzrok dijabetesa

     • sale says:

      zeleli bismo da cujemo vase misljenje u vezi naseg deteta.Seceri su do pre deset dana bili ok medjutim kako je pocelo lepo vreme jutarnji secer se krece od 5,4 do 7,2 .Pred rucak od 5,5 do 7,8 a posle rucka od 9 do 17,8 posle toga sam spadne pred veceru na 7,8 a posle vecere bude od 5 do 6 .Nista nije korisceno od alternativne medicine.Uradili smo analize C peptid je 1,11.Unapred HVALA.

     • MojPedijatar says:

      Treba kontrolisati i pratiti nekoliko JUTARNIU glikemiju, i uraditi HEMOGLOBIN A1c. Onda.da.to vidi pedijatar koji prati dete,pa da se visi šta dalje da se radi. Mislim da nema.mesta za strah.

 5. Bajrami Adisa says:

  Sve najbolje za dr bar sve zna i odgovori na svako putanje super ste

 6. Zabrinuta majka says:

  Postovani imam djevojcicu stara 8,5 god sa 3,5god nivo secera je bio 2,3 naj nizi lezali smo u bolnici posle ok svremena na vreme desava se da nivo secera bude 3.0 pa za sat vremena da bude u normali ,njoj i nivo 3.0 kada je pozli nije nikad imala visoke vrednosti secera… dijagnoza je endikrinoloski poremecaj neodredjeni…simptomi bledilo,povracanje,muka kaze da se neosjeca dobro svi ostali nalazi su joj ok cpeptid malo bio snizen od referentne vrijednost,insulin dobar nakon desetak dana ponovljen nalaz bilo je obrnuto c peptid dobar inzulin snizen…unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Mislim da naprosto NEMA razloga za brigu!

   Kod većine decem ova sklonost ka padu šećera u krvi prestaje sa pubertetom.

 7. Zvezdana says:

  Moja ćerka ima 10 god. i pre dva dana na taste imala je šećer 6.4. Dan pre toga je imala temperaturu 38.7. Danas je opet vadila krv i imala je vrednost secera 6.1. Trenutno ima gnojan nokat koji je poplaveo i prst je natekao. Pije antibiotik za to. Dali su ove vece vrednosti secera zbog tih upala? Pije normalno i nema povecano mokrenje. Jede slatko dosta ali i dosta trenira. Hvala

Strana 12 od 17<<<1011121314>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA