Dijabetes kod dece

Kada se priča o šećernoj bolesti većina prvo pomisli na bake i deke, ali kao i većina bolesti koje ne biraju uzrast, dijabetes se javlja i kod dece.

Foto: Niklashellerstedt

Tačno je da je manji broj dece pogođen ovom bolešću, u poređenju sa odraslima, ali kada se postavi dijagnoza većina roditelja veoma teško prihvata istinu i činjenicu da je, uz lečenje, potrebna bitna promena načina života. Bez obzira na činjenicu da se radi o dugotrajnoj bolesti, savremena terapija šećerne bolesti omogućava normalan život i razvoj dece.

 • Šta je dijabetes melitus

Dijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećanje koncetracije šećera (glukoze) u krvi. Podvukli smo stalno povećanje, zato što je uobičajeno da šećer “skoči” posle jela (ali i posle stresa). Zato je pravo vreme za kontrolu nivoa šećera u organizmu (kada se govori o postavljanju dijagnoze šećerne bolesti) jutro – “na prazan stomak”

Ipak, povećanje koncetracije šećera u krvi je samo posledica PRAVOG uzroka šećerne bolesti kod dece, a to je nedovoljna količina hormona insulina koji je svakako jedan od najvažnijih regulatora veoma komplikovanih metaboličkih procesa u organizmu. Jedna od glavnih funkcija insulina je da “uvodi” glukozu u ćelije našeg organizma. Ovo je izuzetno važno jer je šećer (glukoza) NEOPHODNA za život kao glavni izvor potrebne energije za većinu ćelija, a bez te “biološke energije” nema života. Dakle, kada nema dovoljno insulina javlja se naizgled paradoksalna situcija u organizmu – u krvi je šećer u višku, a u ćelijama (kojima je preko potreban) je u manjku. Zato je suština dijabetesa kod dece nedostatak (ili smanjenje količine) insulina. Pankreas (gušterača) je žlezda u kojoj postoje posebne grupe ćelija koje stvaraju i u krv izlučuju hormon insulin.

 • Koje su vrste (tipovi) djabetesa

Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti, a podela je napravljena prema uzročniku oboljenja.

Kod većine dece radi se o propadanju ćelija pankreasa koje stvaraju insulin, pa zato nema dovoljno ovog važnog hormona u organizmu. Ovo je dijabetes mellitus tip I (prvi tip bolesti) koji traži obaveznu nadoknadu (supstituciju) insulina jer vrlo brzo dolazi do skoro potpunog nedostatka ovog hormona.
Tip 2 šećerne bolesti je češći kod starijih osoba i karakteriše se smanjenjnem (ali ga ipak ima) količine insulina u organizmu. Ovde se (bar za neko vreme) mogu koristiti lekovi (u obliku tableta ili kapsula) koji pomažu iskorišćavanje onog preostalog insulina. Iako je ređi kod dece, ima ga kod adolescenata, naročito kada se radi o gojaznim pacijentima. Zato će nastavak priče o dijabetesu kod dece biti posvećen samo prvom tipu šećerne bolesti (koji se naziva i insulin zavisni dijabetes).

 • Zašto nastaje insulin-zavisni dijabetes (tip I)

Nedostatk insulina u organizmu deteta je direktna posledica odumiranja (nestanka) ćelija koje stvaraju ovaj važni hormon, a to su “specijalizovane” ćelije koje se nalaze u pankreasu (gušterači), a nazivaju se beta ćelije. Postoji mnogo potencijalnih uroka izumiranja ovih malih fabrika insulina.

Nasleđe (genetska predispozicija) ima veliki uticaj na pojavu ove bolesti. Ako u bližoj familiji ima šećeraša postoje izgledi i da dete ima “gene za dijabet” što naravno ne znači da je obavezno da dete oboli. Kao i za druge genetske bolesti NE nasleđuje se bolest već SKLONOST ka bolesti. Zato je jasno da mora postojati još nešto iz okoline (ili organizma) što može započeti proces propadanja beta ćelija, pa tako započeti dijabetes.
Virusi su među “prvooptuženijima” za nastanak šećerne bolesti kod dece, i to oni koji imaju osobinu da napadnu tkivo pankreasa gde se nalaze ćelije – fabrike insulina. Pomenućemo samo neke od mnogih virusa – influenca (grip), parainfluenca, varičela … Sada će roditelji da se prepadnu – pa ovo su veoma česti virusi. Srećom EKSTREMNO RETKO se desi šećerna bolest posle ovih infekcija, a i kada se desi skoro uvek nađemo da u porodici ima šećeraša. Dakle potrebna je kombinacija genetske predispozicije i “spoljnog” faktora za nastanak dijabetesa.
Kako u svetu ima ogroman broj dece sa dijabetesom urađen je i ogroman broj epidemioloških studija koje se bave uzrocima šećerne bolesti kod dece. Tako su nađene brojne veze, kao na primer da deca koja umesto majčinog mleka koriste adaptirane formule imaju veće izglede da obole od dijabetesa. Ove i slične studije su zanimljive, ali imaju jednu “manu”- bave se verovatnoćama u procentima (koji su usput rečeno veoma mali). Kako su za roditelje njihova deca 100% onda nema mesta za preterano pričanje o epidemiološkim aspektima šećerne bolesti.

 • Kako posumnjati na dijabetes

Kod starijih se relativno lako posumnja na šećernu bolest jer se javljaju prilično jasni simptomi i znaci: uzimanje mnogo tečnosti (stručno se ovaj simptom zove polidipsija), pojačan apetiti i uzimanje hrane (polifagija), ali je prisutno i češće i obilno mokrenjne (poliurija).

Kod dece važi pravilo – što je dete mlađe to je teže na vreme otkriti šećernu bolest. Kod adolescenata se mogu javiti gore pomenuti znaci bolesti, ali kod male dece nastaju veliki problemi u ranom otkrivanju dijabetesa. Ako jedna beba mnogo pije i jede to se (skoro uvek s pravom) pripisuje zdravom apetitu, a ne bolesti. Sa druge strane nema rutinskih laboratoriskih kontrola nivoa šećera u krvi (kao na primer krvna slika ili pregled urina) koje bi možda nagovestile pojavu ove bolesti.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Pozdrav,napokon da nađem nekoga da mi odgovori na pitanja.
  Prije 10 dana dijete od 2 god je hospitalizovano zbog hipoglikemije (1,9) nakon što je došao sebi.Otkucaji srca 160/min.
  U zadnjih godinu dana ima jutarnje drhtanje ruku i traži vode tokom noći i jutrom dok ustane.Doktori nisu pridodavali tome značaja,sve do sad.
  U bolnici su urađene pretrage,sve je u granicama normale.
  Uradjen je test gladi i glukagonski test.
  Vrijednosti HR u glukagonskom testu je 12,97, a vrijednosti inzulina 3,2( bazalno ulU/ml)
  Kortizol nakon 90′ 450,9
  Kks,biohemijski nalazi,jonogram seruma i uzv abdomena u granicama normale.
  Ketoni 3+
  Uzrok ne znaju.Kazu da je rijetko i otpušteni smo iz bolnice bez terapije i dijagnoze.
  Mjerim mu šećer kući.
  Na prazan stomak bude od 7-9, dva sata nakon obroka 8-10,9, noći 6-10,1.
  Samo je danas šećer ok.Ide od 6-9
  Šta nam Vi još savetuje da uradimo?
  Lijep pozdrav i Izvinite na ovako dugom tekstu.

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme – Vaš dete treba da pregleda i prati pedijatar – endokrinolog!

   Bez pregleda deteta je naprosto nemoguće napraviti pravu procenu ovih rezultata, ali se NE čini da tu postoji neki ozbiljan problem.

 2. Goran says:

  Moja cerka ima dve godine slucajno je bila na kontrolu i imala je povisen CET 8,0 a glukoza je bila nesto malo povisena

 3. Sara says:

  Zdravo, moja cerka ima 15 godina, stalno je zedna i ne moze bez vode i gladna je, uvek je premorena i malaksala, sta to znaci

  • MojPedijatar says:

   Da se dete pregleda i urade osnovnee analize – krvna slika i urin, pa da se utvrdi uzrok.

 4. koki says:

  Imam 14 godina, bavim se sportom, veoma sam fizicki spreman, mozda najspremniji u skoli… E, sad, volim da jedem dosta slatkisa, ponekad pojedem celu cokoladu od 300g, u zadnje vreme osecam nesto cescu glad, i nekakvo glasno lupanje srca, da li je to povezano sa dijabetesom ili ne, da li imam razloga za brigu? Inace neki umor kada trcim, vozim biciklu, plivam…

  • MojPedijatar says:

   ODMAH da se prestane sa ovim nezdravim unosom cokolade – to jeste put ka dijabetesu i gojaznosti!

 5. Milosevic says:

  Citao sam neki americki clanak o dijabetesu, pise da neverovatno mali procenat dece 2-16 godina ima dijabetes tip 1 zbog jedenja dosta slatkisa, a vecina njih zbog naslednih faktora, jel to istina, zato sto moj bratanac marko ne jede dosta slatkisa, ali mu je otac dijabeticar?

  • MojPedijatar says:

   Slatkiše SVAKAKO treba uzbegavati, a NAROČITO ako je je jedan od roditelja dijabetičar. Ipak, dijabetes melitus tip 1 se ne dobija od slatkiša

 6. Vesna says:

  Molim vas za misljenje. devojcica 2.5 godine pocela je prvo da mokri u krevet kada spava danju a nocu jos uvek nismo izbacili pelenu. primetila sam da cesce mokri nego inace recimo na sat-dva a nekada i redje. mokraca je svetle boje. dali smo urin da se uradi urinokultura. Planiramo za koji dan i krv dati na analizu. Normalno jede i slano i slatko. Nista preterano. To traje neka 3 dana. Da li imam razlog za brigu ili je u pitanju samo neka prehlada?

  • MojPedijatar says:

   Daleko je veća verovatnoća da se radi o bezazlenoj i prolaznoj infekciji, nego o dijabetesu. Da se uradi i pregled mokraće

 7. milenko says:

  moje dete ima dijabetis tipa 1 skoro je dobio meni nije jasno kada mu secer ujutro oko 04 sata bude mali npr 3 sta ja radim dam mu slatko da pojede i on moze da nastavi da spava meni to nije jasno zato sto on prima insulatard ujutro 3 jedinice ali tek oko 7 pred dorucak sta raditi

  • MojPedijatar says:

   Sve to zaista morate detaljno razmotriti sa endokrinologom koji leči Vaše dete. Podešavanje doze insulina se naprosto ne može obaviti web konsultacijama.

Strana 13 od 17<<<1112131415>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA