Dijabetes kod dece

Kada se priča o šećernoj bolesti većina prvo pomisli na bake i deke, ali kao i većina bolesti koje ne biraju uzrast, dijabetes se javlja i kod dece.

Foto: Niklashellerstedt

Tačno je da je manji broj dece pogođen ovom bolešću, u poređenju sa odraslima, ali kada se postavi dijagnoza većina roditelja veoma teško prihvata istinu i činjenicu da je, uz lečenje, potrebna bitna promena načina života. Bez obzira na činjenicu da se radi o dugotrajnoj bolesti, savremena terapija šećerne bolesti omogućava normalan život i razvoj dece.

 • Šta je dijabetes melitus

Dijabetes melitus je latinski naziv za šećernu bolest čija je glavna odlika stalno povećanje koncetracije šećera (glukoze) u krvi. Podvukli smo stalno povećanje, zato što je uobičajeno da šećer “skoči” posle jela (ali i posle stresa). Zato je pravo vreme za kontrolu nivoa šećera u organizmu (kada se govori o postavljanju dijagnoze šećerne bolesti) jutro – “na prazan stomak”

Ipak, povećanje koncetracije šećera u krvi je samo posledica PRAVOG uzroka šećerne bolesti kod dece, a to je nedovoljna količina hormona insulina koji je svakako jedan od najvažnijih regulatora veoma komplikovanih metaboličkih procesa u organizmu. Jedna od glavnih funkcija insulina je da “uvodi” glukozu u ćelije našeg organizma. Ovo je izuzetno važno jer je šećer (glukoza) NEOPHODNA za život kao glavni izvor potrebne energije za većinu ćelija, a bez te “biološke energije” nema života. Dakle, kada nema dovoljno insulina javlja se naizgled paradoksalna situcija u organizmu – u krvi je šećer u višku, a u ćelijama (kojima je preko potreban) je u manjku. Zato je suština dijabetesa kod dece nedostatak (ili smanjenje količine) insulina. Pankreas (gušterača) je žlezda u kojoj postoje posebne grupe ćelija koje stvaraju i u krv izlučuju hormon insulin.

 • Koje su vrste (tipovi) djabetesa

Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti, a podela je napravljena prema uzročniku oboljenja.

Kod većine dece radi se o propadanju ćelija pankreasa koje stvaraju insulin, pa zato nema dovoljno ovog važnog hormona u organizmu. Ovo je dijabetes mellitus tip I (prvi tip bolesti) koji traži obaveznu nadoknadu (supstituciju) insulina jer vrlo brzo dolazi do skoro potpunog nedostatka ovog hormona.
Tip 2 šećerne bolesti je češći kod starijih osoba i karakteriše se smanjenjnem (ali ga ipak ima) količine insulina u organizmu. Ovde se (bar za neko vreme) mogu koristiti lekovi (u obliku tableta ili kapsula) koji pomažu iskorišćavanje onog preostalog insulina. Iako je ređi kod dece, ima ga kod adolescenata, naročito kada se radi o gojaznim pacijentima. Zato će nastavak priče o dijabetesu kod dece biti posvećen samo prvom tipu šećerne bolesti (koji se naziva i insulin zavisni dijabetes).

 • Zašto nastaje insulin-zavisni dijabetes (tip I)

Nedostatk insulina u organizmu deteta je direktna posledica odumiranja (nestanka) ćelija koje stvaraju ovaj važni hormon, a to su “specijalizovane” ćelije koje se nalaze u pankreasu (gušterači), a nazivaju se beta ćelije. Postoji mnogo potencijalnih uroka izumiranja ovih malih fabrika insulina.

Nasleđe (genetska predispozicija) ima veliki uticaj na pojavu ove bolesti. Ako u bližoj familiji ima šećeraša postoje izgledi i da dete ima “gene za dijabet” što naravno ne znači da je obavezno da dete oboli. Kao i za druge genetske bolesti NE nasleđuje se bolest već SKLONOST ka bolesti. Zato je jasno da mora postojati još nešto iz okoline (ili organizma) što može započeti proces propadanja beta ćelija, pa tako započeti dijabetes.
Virusi su među “prvooptuženijima” za nastanak šećerne bolesti kod dece, i to oni koji imaju osobinu da napadnu tkivo pankreasa gde se nalaze ćelije – fabrike insulina. Pomenućemo samo neke od mnogih virusa – influenca (grip), parainfluenca, varičela … Sada će roditelji da se prepadnu – pa ovo su veoma česti virusi. Srećom EKSTREMNO RETKO se desi šećerna bolest posle ovih infekcija, a i kada se desi skoro uvek nađemo da u porodici ima šećeraša. Dakle potrebna je kombinacija genetske predispozicije i “spoljnog” faktora za nastanak dijabetesa.
Kako u svetu ima ogroman broj dece sa dijabetesom urađen je i ogroman broj epidemioloških studija koje se bave uzrocima šećerne bolesti kod dece. Tako su nađene brojne veze, kao na primer da deca koja umesto majčinog mleka koriste adaptirane formule imaju veće izglede da obole od dijabetesa. Ove i slične studije su zanimljive, ali imaju jednu “manu”- bave se verovatnoćama u procentima (koji su usput rečeno veoma mali). Kako su za roditelje njihova deca 100% onda nema mesta za preterano pričanje o epidemiološkim aspektima šećerne bolesti.

 • Kako posumnjati na dijabetes

Kod starijih se relativno lako posumnja na šećernu bolest jer se javljaju prilično jasni simptomi i znaci: uzimanje mnogo tečnosti (stručno se ovaj simptom zove polidipsija), pojačan apetiti i uzimanje hrane (polifagija), ali je prisutno i češće i obilno mokrenjne (poliurija).

Kod dece važi pravilo – što je dete mlađe to je teže na vreme otkriti šećernu bolest. Kod adolescenata se mogu javiti gore pomenuti znaci bolesti, ali kod male dece nastaju veliki problemi u ranom otkrivanju dijabetesa. Ako jedna beba mnogo pije i jede to se (skoro uvek s pravom) pripisuje zdravom apetitu, a ne bolesti. Sa druge strane nema rutinskih laboratoriskih kontrola nivoa šećera u krvi (kao na primer krvna slika ili pregled urina) koje bi možda nagovestile pojavu ove bolesti.

Podeli:

Komentari

 1. Snezana says:

  Moj sin(9 godina) usled povracanja u bolnici imao je povisen secer 7,3 . uradjen nalaz HbA1c je 6,0%,tri dana mu proveravam jutarnji pre obroka bio je 5,3 5,4 i 6,0 .Apetit mu je slabiji,normalno zedni i normalno mokri.Da li je u pitanju dijabetes?

 2. Gordana Djurdjevic says:

  Molim vas za savet jer sam ocajna.Moja devojčica 5 godina imala je povišenu temperaturu slučajno izmeren šecer kod kuce posle sirupa Panadol baby vrednosti šećera13.7 .Posle pola sata u hitnoj 8.1.Dete je hospitalizovano odmah .Glikemija je bila 5.8 pa 3.8,C-peptid 231.9,Anti GAD At2,30, OGTT 8,3.Endokrinolog je htela da joj uvede insulin smatrajući da se radi o DM tipa1,ali na reakciju drugih lekara to je odloženo.Dve nedelje posle toga odlazimo radi konsultacije u drugu kliniku dete dobija to jutro temperaturu ,endokrinolog nam kaze da dete pojede sendvič ,popije sok i pojede 50g čokolade .Posle 1 sat dete ima šećer 9.5.Odmah nas hospitalizuju i nakon obavljenih ispitivanja smatraju da nije dokazano da dete ima preddijabet DMtipa1.Danas nam tek stižu nalazi insulina iz prve hospitalizacije i insulin je 67.1 a referentne vrednosti su do19.5.Kortizol oba puta u redu.Detetu meri šecer redovno i normalan je raspon od 4.1 ujutru do 6.3 uveče.Inače je dete imalo virus gripa i niske Le2.1 i PLT 79 , LDH je bio znatno povišen.Sada ponovo krece prica o uvodjenju insulina gde se endokrinolozi ne slažu jedan je za drugi protiv ,pa vas molim za mišljenje .Unapred zahvalna

  • MojPedijatar says:

   Morate se držati JEDNOG pedijatra – endokrinologa koji će da prati Vaše dete! Najbolje je da to bude neko iz specijalizovanih dečjih bolnica (u Beogradu je to Univerzitetska dečka klinika u Tiršovoj ili Institut za majku i dete).

   Nema prave procene bez praćenja deteta, ali na osnovu ovoga što ste opisali, mislim da ima mesta za optimizam.

   • Gordana Djurdjevic says:

    Hvala na brzom odgovoru.Sada mi je lakše inače druga klinika na kojoj smo bili jeste u Tiršovoj ,prof.Bojić je radio ispitivanja i on nam je otprilike rekao kao i Vi.Prva klinika je u Kragujevcu u našem mestu boravka.U svakom slučaju hvala.

 3. Jana says:

  Poštovani,kod devojčice 3 godine u urinu je glukoza 0,5 . Inače smo radili analizu urija da isključimo bakterije jer je 3 dana imala temperaturu i pila Nurofen. Posle današnjeg pregleda dr je rekla da je ne brine ovakav nalaz jer je ostalo sve u redu, navodno mozda je glukoza 0,5 jer je pre davanja urina pila mleko i prethodnih dana sirupe. Nije nas poslala na vidjenje glukoza iz krvi. Nismo u nasoj zemlji i kod njenog pedijatra. Jako smo zabrinuti. Da li je glukoza 0,5 u urinu indikacija za dijabetes obzirom da od rodjenja nije imala nikakve probleme sa nalazima. Jako smo nesigurni što doktor to pripisuje proteklom virusu i sirupima. Navodno obzirom da je devojcica neumorna,vesela i ne zamara se nema mesta panici. Hvala puno!

 4. Jana says:

  Hvala na odgovoru. Radili smo jutros test na glukomeru aparatu preko kapi krvi,glukoza je bila 5,6 . Ne znam koliko su pouzdani ti aparatima.Obzirom da je u urinu juce bila 0,5 šta nam preporucujete jos od analiza,ili da opet proverimo urin nadajuci se da je greska .A zelimo da iskljucimo totalno mogucnost bolesti. Šta nam savetujete jos, da opet ujutru proverimo glukozu iz krvi ili i iz krvi i iz urina?

 5. sanja says:

  Ova tema je veoma edukativa za sve ,posebno za djecu i odrasle koji se nose sa ovim velikim problemom.

 6. miljan says:

  Postovana u pitanju je devojcica od 3 godine sinoc smo je odveli u deciju i tamo su joj izmerili secer 23 a ostala krvna slika je skroz u redu dali su joj insulin i posle dva sata secer je pao na 16 i tri sata posle prvog insulina nivo secera je bio 8 i tada su joj opet dali insulin zanima me da li ce dete morati ceo zivot svaki dan da uzima insulin ili postoji neko drugo resenje sa ishranom ili bar ne svaki dan..Hvala…

  • MojPedijatar says:

   Sve detalje naprosto MORATE razmotriti sa endokrinologom koji sada vodi Vaše dete.

   Bez praćenja deteta i uvida u sve analize se ne može ništa preciznije reći, osim da se skoro sigueno radi o Dijabetesu tip jedan, koji se leči insulinom.

 7. Latif berisa says:

  Moje de je dobila dijabetea sa 2.5 god. Imala je 85mmol visok secer i sada je na insulinu kazite mi dali postoji sansa da se izleci u pubertetu UNAPRED HVALA

  • MojPedijatar says:

   JEDINI način lečenja dijabetesa tip 1 jeste doživotno davanje insulina.

   Postoje racionalne nade da će se načini obezbeđivanja insulina unaprediti u bliskoj budućnosti.

Strana 11 od 17<<<910111213>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA