Dete se probudilo crvenog oka – konjuktivitis

Šta kada dete legne zdravo, a ustane crvenog i gnojavog oka? Većina mama se prestravi i odmah povede dete pedijatru ili specijalisti za očne bolesti (oftalmologu). To ne mora tako, mada nije greška posavetovati se sa doktorom, ali šta ako vam se ovo desi na odmoru, daleko od Vašeg pedijatra.

Foto: Pixabay

Pokazaćemo vam da ovo nije opasna bolest, ali ćemo vas naučiti kako da pomognete detetu bez trčanja kod  doktora.

Zašto se oko zacrvenelo?

Najčešće se leti desi infektivni (bakterijski ili virusni) konjunktivitis (conjunctivitis), koji deca «zarade» prljavim rukama. Igranje u pesku, ponekad i prljava morska voda, zaboravno dete koje ne pere baš redovno ruke i eto problema. Između kapka i očne jabučice se nalazi fina vežnjača, koja se stručno naziva konjunktiva. Ona je prepuna malih krvnih sudova, koji donose neophodne hranljive materije i kiseonik. Ovi krvni sudići daju vežnjači zdravu, crvenkastu boju. Kako je ona prva na udaru bakterija i virusa, ali i prašine, ona se brani tako što proširi svoj krvne sudove, pa se oko zacrveni.

Ponekad alergija, ali i sunce može dovesti do sličnih problema, ali tada nema krmelja koji su pratilac infekcije vežnjače. Leti se deci ređe zapuši nosić koji može doprineti nastanku zapaljenja vežnjače (zato što je tada zapušen i suzni kanal, pa suze teže otiču iz oka i tako nastaje infekcija). Ipak, ovo se može desiti na planini, gde može biti značajno niža temperatura pa se deca ponekad i prehlade.

Kako prepoznati konjunktivitis?

Dijagnoza se lako postavlja – okce je crveno, dete žmirka, a suza je na pretek. Manja deca su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i tako pogoršavaju situaciju. Svrab i peckanje oka su nekad veoma dosadni, gotovo nesnosni.

Zašto se sve desilo ujutro?

Naročito je dramatično jutro jer infekcija počela prethodnog dana, a razvijala se tokom noći dok dete spava. Oko može biti potpuno zatvoreno, kapci su otečeni – zato što se infekcija veoma često i lako širi na kapak. Često su prisutni žućkasti krmelji koji su, u stvari, gnoj – koji je još jedan od svedoka žive borbe naših imunoloških ćelija sa nezvanim gostima u oku.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Postovani, dete 21 mesec ima konjuktivitis, zanima me da li je mogao da nastane kao alergijska reakcija na citruse? Testovi su do sad pokazivali postojanje alergije, pa mu tek sad pokusavam uvesti, i bas je poceo dosta limunade da pije, pa sam se uplasila da mozda nema veze sa tim? Inace je zaslinavio, zapusen mu nos danima..

 2. Sarah says:

  Postovani. Moj sin ima crvenu beonjacu i danas kad se probudio imao je zute krmeljcice u oku. A nema suzica u oku. On ima 15 mj. Htjela sam do sutra sacekati ako bude isto da idemo pedijatru. Ili trebamo na hitnu? Moze li imati posljedice ako odmah. Ne lijecimo? Hvala vam

  • MojPedijatar says:

   Za početak da se oko ispira 3% rstvorom borne kiseline za oči (acidi borici sol.3% pro oculi) 4 do 6 puta na dan. Ako za par dana nema boljitka – da se obavi pregled. Ako krene na bolje – ovo radite 7 dana.

 3. Zarko says:

  Poštovani, detetu od 22 meseca pocelo je da curka levo oko, ujutru se probudio sa zatvorenim okom od krmeljaka i lecen je dexmetazon neomicinom 4 dana, pa dva dana pauza jer smo mislili da je proslo, pa jos 3 dana jer se povratilo. Stavljano je i u desno oko za svaki slucaj. 13 dana ciscene su oci sa acidi borici (na 5 dana novo pakovanje). Medjutim, sada kad se probudi desno oko mu je skroz puno krmeljaka i levo malo. Zanima me da li je to opasno, koliko ukupno dana uopste sme acidi borici da se koristi, i sta da radimo jer dete kad god ode kod lekara njemu su ciste oci, obrisane pa lekar nista ne vidi.

 4. Miha says:

  Postovani, moja cerka ima 2 ipo godine, oba oka su joj natecena , i gornji i donji kapci, vec 2 dana, danas su pocela oba oka da suze i pojavljuju se ziti krmelji, sta vi mislite ? Imalk smo i ranije tih problema, bakterije u oku, ali nikada nisu bila oba oka odjednom??? Hvala

 5. Dragica says:

  Postovani u sredu se dečak (3 i po godine) požalio na svrab u oku, Bronksa je crvenkasta ali ne stalno i nije jako nema izraženih kapilara, povremeno u toku dana oteknu i kapci. On je to vece jako trljao oko, i kako ima atopijski “odrao” je kapke i izazvao dodatnu iritaciju. Ja sam sumnjom na konjuktivitis oko brisala acidi borici, u cetvrtak je bio kod pedijatra jer smo od juče na zimovanju. Dr je rekla da je to od dermatitisa i dala mu je LA roche cicaplast i lipikar da maze protiv iritacije. Njemu oko i dalje u par navrata u toku dana izgleda loše pa opet bolje. Smeta mu uveče ako gleda tv brzo se iziritira. Nema kremlja. Drugo oko je ok. Ne bih rekla da ima pogoršanja ali ni ne prolazi evo 5ti dan. Da li da probamo nešto drugo, ili da tražimo ovde lekara?

  • MojPedijatar says:

   Da nastavite ovako kako ste poceli i da se oko redovni ispira 3% bornom kisleinom za oči…mala je sansa da nađete adrkvatnog lekara na zimovanju da ovo reši.

 6. Milica says:

  Poštovani, dete staro 13 meseci od porodilišta ima konjuktivitis i različite vrste bakterija u očima – pseudomonas, klepsijela, stenotrophomanas. Svaki put se terapija primenjuju prema antibiogramu. U početku je to bilo na oba oka, sada samo na jednom. Oftamolog koji prati dete tvrdi da je suzni kanal zapušen, ali misli da još uvek nije vreme za produvavanje kanala. Plaši me stalna terapija antibiotskim kapima, pa me interesuje Vaše mišljenje o tome?! Takodje, dete mora da primim mmr vakcinu zbog polaska u jaslice, a imam dilemu da li sme zbog nevedenog problema i prisustva bakterija. Hvala na odgovoru.

 7. Zvezdana says:

  Kad dete može u vrtić.

Strana 5 od 7<<<34567>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA