Dete se probudilo crvenog oka – konjuktivitis

Šta kada dete legne zdravo, a ustane crvenog i gnojavog oka? Većina mama se prestravi i odmah povede dete pedijatru ili specijalisti za očne bolesti (oftalmologu). To ne mora tako, mada nije greška posavetovati se sa doktorom, ali šta ako vam se ovo desi na odmoru, daleko od Vašeg pedijatra.

Foto: Pixabay

Pokazaćemo vam da ovo nije opasna bolest, ali ćemo vas naučiti kako da pomognete detetu bez trčanja kod  doktora.

Zašto se oko zacrvenelo?

Najčešće se leti desi infektivni (bakterijski ili virusni) konjunktivitis (conjunctivitis), koji deca «zarade» prljavim rukama. Igranje u pesku, ponekad i prljava morska voda, zaboravno dete koje ne pere baš redovno ruke i eto problema. Između kapka i očne jabučice se nalazi fina vežnjača, koja se stručno naziva konjunktiva. Ona je prepuna malih krvnih sudova, koji donose neophodne hranljive materije i kiseonik. Ovi krvni sudići daju vežnjači zdravu, crvenkastu boju. Kako je ona prva na udaru bakterija i virusa, ali i prašine, ona se brani tako što proširi svoj krvne sudove, pa se oko zacrveni.

Ponekad alergija, ali i sunce može dovesti do sličnih problema, ali tada nema krmelja koji su pratilac infekcije vežnjače. Leti se deci ređe zapuši nosić koji može doprineti nastanku zapaljenja vežnjače (zato što je tada zapušen i suzni kanal, pa suze teže otiču iz oka i tako nastaje infekcija). Ipak, ovo se može desiti na planini, gde može biti značajno niža temperatura pa se deca ponekad i prehlade.

Kako prepoznati konjunktivitis?

Dijagnoza se lako postavlja – okce je crveno, dete žmirka, a suza je na pretek. Manja deca su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i tako pogoršavaju situaciju. Svrab i peckanje oka su nekad veoma dosadni, gotovo nesnosni.

Zašto se sve desilo ujutro?

Naročito je dramatično jutro jer infekcija počela prethodnog dana, a razvijala se tokom noći dok dete spava. Oko može biti potpuno zatvoreno, kapci su otečeni – zato što se infekcija veoma često i lako širi na kapak. Često su prisutni žućkasti krmelji koji su, u stvari, gnoj – koji je još jedan od svedoka žive borbe naših imunoloških ćelija sa nezvanim gostima u oku.

Podeli:

Komentari

 1. Gabi says:

  Moj sincic ima3 godine i velike boginje a od juce ima i konjuktivit oko je crveno malo svrbi ali nema sekret stavljam Tobrex i chloramfenikol . Molim za savet unapred hvala

 2. Biljana says:

  Dali deca mogu ici napolje kad imaju konjuktivitis

 3. Tamara says:

  Beba od 6meseci, oko je pocelo da gnoji i crveno je ( inace imamo zakazano sondiranje za mesec dana), oftalmolog rekao do tada ispiranje fizioloskim, a pedijatar hloramfenikol i tobrex. Ima li blaza alternativa za hloramfenikol ( koji stvarno ne bih stavljala bebi) i tobrex ( pise da je za decu od god.dana?) Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Tobrex da se obavezno primeni, a sa Chloramphenicolom se može sacekati par dana – pa.ako NE bude bolje od Tobrexa, da se.krene sa Chloramphenicolom

 4. Jovana says:

  Odlicna.Moje pitanje dal se bebi od 1 godi.smeju ispirati ocni kanali pod prisustvom dve bakterije ,razlicite u oba oka?Hvala.

 5. maja says:

  Postovani imam devojcicu od 2 godine, stalno joj krmenjaju oci, ustanovili smo da ima bakteriju hemofilus, oftamolog je prepisao enbecin, to je proslo, sad evo mozda mesec dana kasnije opet oko krmelja, i bas je nateceno oko oka i crveno, nikad nije bilo tako, sta moze biti to tako uporno?

  • MojPedijatar says:

   To je najverovatnije uporna imfekcija, pa da se obavi kontrola kod oftalmologa i promeni terapija.

 6. Minica says:

  Postovanje,zanima me cime mazati detetovo oko jer se sinoc tokom igre povredila.. dete staro 2 godine. Prilikom budjenja, primetila sam da joj je oko prilicno crvenkasto i nateceno uz malu ogrebotinu. Izvinjavam se sto pisem ovde..

  • MojPedijatar says:

   To se naprosto ne može ispravno proceniti bez pregleda…svakako treba da se lepo opere, a pre spavanja se može namazati tanak sloj Enbecin masti

   Ako se otok povećava – pregled se mora obaviti.

 7. Blizanci says:

  Poštivani,
  moze li se deci stavljati dexamethason-neomycin? Lekar je dao Tobradex ali slabo reaguju.

Strana 4 od 7<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA