Dete se probudilo crvenog oka – konjuktivitis

Šta kada dete legne zdravo, a ustane crvenog i gnojavog oka? Većina mama se prestravi i odmah povede dete pedijatru ili specijalisti za očne bolesti (oftalmologu). To ne mora tako, mada nije greška posavetovati se sa doktorom, ali šta ako vam se ovo desi na odmoru, daleko od Vašeg pedijatra.

Kako pomoći detetu?

Ne lečite konjunktivitis čajem od kamilice! Oko treba prvo očistiti od krmelja, a za tu namenu treba korsititi troprocentni rastvor borne kiseline koji je posebno (u sterilnoj komori) pripremljen za oči. Ako je nemate, bolje je oko očistiti sterilnom gazom i fiziološkim rastvorom.

Čim ima krmelja (grnoj u oku) potrebne su antibiotske kapi za oči. Postoji nekoliko preparata koje sadrže rastvor antibiotika (gentamicin, eritromicin, sulfopreparati…), a jedan od ovih lekića treba da je deo Vaše putne apoteke.

Kako se pravilno stavljaju kapi u oko?

Kod manje dece postoji, nekada neverovatan otpor prema kapima za oči. Ovo se mora razumeti, pa je potrebno uložiti mnogo napora i strpljenja da se detetu polako i nežno stave kapljice.

Treba detetu prvo ukapati par kapi na prstić ili na vrh nosa, pa se deca uvere da to stvarno ne boli. Kapi se stavljaju u unutrašnji ugao oka (ka nosu). Detetova glavica treba da je u horizontalnoj poziciji sa pogledom na gore. Kada ukapate kap u unutrašnji očno ugao (onaj bliži nosu) sačekajte malo dok dete ne otvori oko i tada će rastvor stići gde treba.

Obavezno stavite kapi i u zdravo oko! Dete ručicama UVEK prenese infekciju iz bolesnog oka, tako da je neophodno lečiti oba oka, iako jedno izgleda zdravo.

Tri do četiri puta dnevno stavljajte kapi, naravno u čisto oko. Ako je okce krmeljivo, a vi stavljate antibiotske kapi neće biti pravog rezultata.

Koliko dugo ukapavati kapi u oči?

Pet do sedam dana je obično dovoljno, ali je najbolje da terapiju nastavite bar 24 sata od prestanka svih simptoma i znakova zapaljenja vežnjače.

A da damo neki antibiotski sirup – za svaki slučaj?

Potpuno je pogrešno davati antibiotske sirupe za lečenje upale vežnjače! Antibiotske kapi u oči – DA, ali da dete uzima antibiotike na usta – NE! To je besmisleno, jer se zapaljenski proces nalazi spolja, na samoj površini oka, pa tu antibiotski sirupi nemaju šta da traže. Njih treba ostaviti u putnoj apoteci za slučaj da dete dobije neku drugu bakterijsku infekciju (na primer anginu). Naravno, tada je prvo potrebno da se dete pregleda, pa pedijatar donosi odluku o eventualnoj antibiotskoj terapiji.

Kada potražiti doktora

Ako za par dana terapije okce ne krene na bolje – potražite lekara! Moguće je da dete ne reaguje na dati lekić, a to znači da je potreban pregled lekara, a potom i korekcija terapije.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Danijela says:

  Postovanje,ja imam problem sa sinom od 22meseca starosti,u petak je dobio temp i imao je dva dana u padu i vracanju i nije prelazila 38..juce nije imao a danas tj jutros se probudio sa zalepljenim kapcima sa puno krmelja i gnoja..vodila sam ga kod pedijatra jutros i dao nam je samo acidi borici kapi za ispiranje 3-4 puta dnevno po par kapi u oba oka..da napomenem da i nosic curi poslednja dva dana i tokom noci je zapusen..iako ocistimo pre spavanja,izvucemo fiziomerom slinice,nocu bude zapusen nosic..danas mu je maltene lio gnoj iz okica,bukvalno se non stop stvarao..koristili smo kapi te i ja sam mu dodatno fizioloskim rastvor ispirala..da li je to dovoljno za terapiju,samo te kapi ili je potrebna i mast?

  • MojPedijatar says:

   NE mast, već antibiotske kapi za oči: Gentoculin ili Tobrex ili Maricen. Prvo se oko ispere 3% bornom kiselinom, pa se stavlja 1 do 2 kapi u unutrašnji ugao oka, 4 puta na dan…

 2. Oftalmolog says:

  Kod oftalmologa na pregled

 3. Jelena says:

  Postovani doktore,
  Moja devojcica od 20 meseci ima prehladu vec neko vreme… u po edeljak je dobila konjuktivitis na jednom oku i Dr je rekla da je u pitanju virusna infekcija.
  Prepisala joj je hloramfenikol kapi za oci i mest u slucaju da ne uspemo da joj stavimo kapi. Nije nam rekla da mazemo i “zdravo” oko sto meni nije bilo logicno. Sutradan je dobila konjuktivitis i na tom oku. Da li imate neki savet sta da radimo?
  Puno pozdrava

  • MojPedijatar says:

   Nakon mmr vakcine koliko treba da prodje do revakcine? Doktorka nam je zakazala nakon 4 meseca revakcinu.

 4. Jelena says:

  Postovani,
  Decak od 3 god ima bakterijsku upalu grla i dobio je Panklav antibiotik. Paralelno sa visokom temperaturom koja je prestala da raste nakon 5 dana i zacepljenog nosa otekle su mu oci, javilo se crvenilo, dosta suze i izmedju ostalog ima sve simtome konjuktivitisa. Da li je taj antibiotik dovoljan i za lecenje antibiotika posto pokazuje jak otpor kada pokusam da mu stavim kapi u oci (rastvor borne kiseline)?
  Srdacan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Conjunctivitis se NE može izleciti antibiotskim sirupom – MORAJU se primenjivati odgavarajuce kapi za oči.

 5. Sladjana Jesic says:

  Molim vas, sta znaci kad se kaze na pr.tri ili cetiri puta dnevno davati detetu kapi? Da li to znaci 3 ili 4 puta za 24 casa ili samo u toku dana?
  Hvala

 6. Todorovic Gordana says:

  Decaka 9 meseci probudijo se sa crvenim oko i biloje puno krmelja sta da radim sta je to u pitanju ovo je moj broj xxx

 7. Jelena says:

  Dete 2,5 godine, poluzatvoreno oko, nateknuto i crveno. Nema puno gnoja..Dobili smo terapiju 3x dnevno ispiranje acidi borici i uvece enbecin mast. Vec 3 dan, nije mu nimalo bolje. Da napomenem da od rodjenja ima problem sa tim okom, koje je cesto krmeljalo. Rekli su nam proci ce, i da masiramo suz.kanal. Ocni dr je sada na pregledu rekao da je suz.kanal u redu, a drugi dr da je u pitanju suzenje i da ce mozda morati na sondiranje.. Ne znam vise sta da radim..

Strana 7 od 7<<<34567

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA