Dete se probudilo crvenog oka – konjuktivitis

Šta kada dete legne zdravo, a ustane crvenog i gnojavog oka? Većina mama se prestravi i odmah povede dete pedijatru ili specijalisti za očne bolesti (oftalmologu). To ne mora tako, mada nije greška posavetovati se sa doktorom, ali šta ako vam se ovo desi na odmoru, daleko od Vašeg pedijatra.

Foto: Pixabay

Pokazaćemo vam da ovo nije opasna bolest, ali ćemo vas naučiti kako da pomognete detetu bez trčanja kod  doktora.

Zašto se oko zacrvenelo?

Najčešće se leti desi infektivni (bakterijski ili virusni) konjunktivitis (conjunctivitis), koji deca «zarade» prljavim rukama. Igranje u pesku, ponekad i prljava morska voda, zaboravno dete koje ne pere baš redovno ruke i eto problema. Između kapka i očne jabučice se nalazi fina vežnjača, koja se stručno naziva konjunktiva. Ona je prepuna malih krvnih sudova, koji donose neophodne hranljive materije i kiseonik. Ovi krvni sudići daju vežnjači zdravu, crvenkastu boju. Kako je ona prva na udaru bakterija i virusa, ali i prašine, ona se brani tako što proširi svoj krvne sudove, pa se oko zacrveni.

Ponekad alergija, ali i sunce može dovesti do sličnih problema, ali tada nema krmelja koji su pratilac infekcije vežnjače. Leti se deci ređe zapuši nosić koji može doprineti nastanku zapaljenja vežnjače (zato što je tada zapušen i suzni kanal, pa suze teže otiču iz oka i tako nastaje infekcija). Ipak, ovo se može desiti na planini, gde može biti značajno niža temperatura pa se deca ponekad i prehlade.

Kako prepoznati konjunktivitis?

Dijagnoza se lako postavlja – okce je crveno, dete žmirka, a suza je na pretek. Manja deca su nervozna, nekontrolisano trljaju oči i tako pogoršavaju situaciju. Svrab i peckanje oka su nekad veoma dosadni, gotovo nesnosni.

Zašto se sve desilo ujutro?

Naročito je dramatično jutro jer infekcija počela prethodnog dana, a razvijala se tokom noći dok dete spava. Oko može biti potpuno zatvoreno, kapci su otečeni – zato što se infekcija veoma često i lako širi na kapak. Često su prisutni žućkasti krmelji koji su, u stvari, gnoj – koji je još jedan od svedoka žive borbe naših imunoloških ćelija sa nezvanim gostima u oku.

Podeli:

Komentari

 1. Mileva says:

  Da li dete moze da primi vakcinu ako ima konjuktivitis? Dete 6 meseci

 2. Danijela says:

  Da li je moguće da dete (4.5 godine) od konjuktivitisa već 5 dana ima temperaturu preko 39? Naime, sve je krenulo simptomima konjuktivitisa ( crvenilo oka, gnoj, suzenje, otok) i temperaturom do 38.5. Dobili smo terapiju Dexamethason Neom. kapi 3×1 i Chloramphenicol ung. uveče. Posle 3 dana, stanje se ne poboljšava a konstantno je prisutna i temperatura preko 39, dete je krenulo i da slinavi i blago kašlje. Šta nam je činiti? Unapred hvala na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   To NIJE tempertura od konjuncivisa, vec je konjunctivitis DEO infekcije (najčešće virusne) koja je uzrok visoke temperature!

   Ako NE bude bolje u narednih 24h – treba da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 3. Maki says:

  Poštovani, beba od 1.5 mesec još uvek krmelja, čistili smo fiziološkim, imali 5 dana ukapavanje acidi borici. Trenutno bude bolje ali ne stane. Jutros nam je pedijatar rekla da koristimo hloramfenikol. Ja sam izuzetno alergična na cefalosporine i volela bih neku drugu mast širokog spektra da primenim bebi. Da li mi možete dati savet, koju?

  • MojPedijatar says:

   To NEĆE proći od masti!

   Ako Vaš pedijatar to ne zna, neka se obavi pregled oftalmologa i da Vam pokaže manevar kojim se suženi suzni kanal “pročisti”

 4. Dragana says:

  Dobar dan ja sam vec pisala na drugoj temi isto vezano za konjuktivitis.prvo su nas pedijatri lecili tobrex kapima dva puta se vracalo. Onda sam ja izvadila bris na svoju ruku. Imali smo streptokoke lecili sa hloranfenikol kapima i bornom kiselinom 10 dana 3x dnevno. Sve je bilo ok nedelju i po dana izvadili smo bili bris nije imala vise streptokoke. Jutros se opet probudila krmeljavog oka. Vadicemo joj bris danas ali ja sam ocajna. Ne znam vise sta da radim. Hvala puno

  • MojPedijatar says:

   Mislim da je vreme da.dete pregleda oftalmolog, pa da se vidi šta dalje da se radi.

 5. Dragana says:

  Hvala na odgovoru. Mi smo danas odmah otisli. Dali su nam eritromicin kapi 5 dana pa da dodjemo na kontrolu. Kaze ogtamolog da je vec hronicni konjuktivitis i da nije ni zarazna vise.hvala u svakom slucaju

 6. Nevena Stokuća says:

  Poštovani doktore Vukomanoviću,

  Čitala sam nedavno članak ruskog pedijatra koji tvrdi (a prema njemu su i studije vodećih pedijatara Velike Britanije isto objavile) da je borna kiselina toksična za malu decu jer se sporo razgrađuje i izbacuje iz organizma i utiče na funkciju ćelija. Da li Vi imate ovakva saznanja, pošto mi često posežemo upravo za bornom kiselinom prilikom lečenja ove napasti?

  Hvala i pozdrav,
  Nevena S

  • MojPedijatar says:

   To da – AKO SE PIJE, a tonse naravno NE radi. Za SPOLJNU upotrebu je sasvim ok,,a jedina “mana” je NISKA cena, pa otud duvaju vetrovi o takozvanoj toksicnosti.

 7. Jelena says:

  Dete od 13 meseci juce primilo mmr vakcinu danas joj krmeljaju oci dosta ? Ima li veze jedno sa drugim ! Primila je vakcinu iako je malo slinila jer joj je grlo bilo čisto kao i pluća?

  • MojPedijatar says:

   Mislim da ovo nema.veze sa vakcinom. Za sada da se oči ispiraju 3% bornom kislenom za oči (4 do 6 puta na dan) i da se prati.

Strana 6 od 7<<<34567>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA