Da li ste i vi večito nenaspavana mama?

Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? Da li se besane noći završavaju onda kada beba prestane da se budi noću da bi jela? U pojedinim slučajevima da, ali u mnogim drugim ne.

Foto: Canva

Razloga za prekidanje sna nikad dosta, a roditeljima niko ne može da garantuje kada će se to definitivno okončati. Od potrebe da ih nahranimo, utešimo kada se noću bude, presvučemo ih ukoliko su se upiškili, ali i tešimo decu školskog uzrasta kada imaju noćne more… spisak je dug, a roditelj treba i mora da bude tu.

U jednoj studiji na Oksford univerzitetu dobijeni su rezultati da je potrebno najmanje šest godina da bi se roditelji vratili na obrasce spavanja pre rođenja prvog deteta.

Većini odraslih potrebno je od 7 do 8 sati sna kako bi se dovoljno odmorili i pripremili za sledeći dan. Ako dug vremenski period spavate manje od 6 sati može se reći da ste hronično neispavani. Ovo stanje ostavlja posledice po vaše fizičko i mentalno zdravlje, kao i kognitivne funkcije.

Posledice po fizičko zdravlje

Mogu biti vidljive promene na koži i pojava podočnjaka. Hronično nespavanje ili isprekidano spavanje direktno utiču na smanjeno stvaranje kolagena i elastičnost kože.

Povišen krvi pritisak

Nezdravija ishrana i dobijanje na kilaži zbog češćeg konzumiranja slatkiša i hrane sa previše masti. Preumorno telo češće daje signal da su mu ovakve namirnice potrebne da bi se “izdržalo” dan

Zamućen pogled i vrtoglavica

Tri puta veća šansa za prehladu usled pada imunog sistema

Posledice na kognitivne funkcije

Istraživači su utvrdili da čak i jedna loše prespavana noć može da se odrazi na funkcionisanje narednog dana tako što smanjuje sposobnost rasuđivanja, rešavanja problema, razumevanja sagovornika ili pročitanog teksta.

Posledice po mentalno zdravlje

Jedna loše prespavana noć najčešće sa sobom donosi loše raspoloženje sledećeg dana. To je očekivano i univerzalno za većinu ljudi. Međutim, kada je reč o hroničnom nespavanju, poznato je da se to stanje može dovesti u vezu sa razvojem anksioznosti i depresije kod osobe.

Osim toga, manjak spavanja direktno se može odraziti na kvalitet odnosa u porodici tako što ćete imati manje “živaca” da izađete na kraj sa neposlušnim dvogodišnjakom ili da se sa partnerom dogovorite oko podele poslova u kući. Ako primetite da u ovim situacijama “niste baš svoji” ili kao ranije, zapitajte se koliko dnevno spavate i da li je možda u tome problem.

Šta raditi u situaciji hroničnog nespavanja?

Kao i u mnogim drugim situacijama u roditeljstvu, i u ovoj je lakše reći nego uraditi. Osnovna stvar je da prepoznate da se nespavanje zaista odražava na vaše svakodnevno funkcionisanje, i da umesto stava “navikla sam” smislite kako da barem malo unapredite ovaj veoma važan deo dnevnog funkcionisanja. Da li možda da reorganizujete životne prioritete, pa da od pojedinih zahteva koje sad imate prema sebi privremeno odustanete? Kvalitetniji san vam je potreban za ono krucijalno, a to je briga o sebi i svojoj porodici.

Ovo su ideje kako možete da unapredite san:

Odredite vreme kada svakog dana idete u krevet

Bilo bi veoma poželjno da osmislite kada ležete da odmorite i naspavate se (onoliko koliko vam deca u toku noći dozvole). Izbegavajte da ostanete dugo budni kako biste nadoknadili sve što niste uspeli u toku dana. Ukoliko ostanete dugo budni, na taj način teško ćete uspeti da uhvatite i malo kvalitetnog sna, a sledećeg dana ćete otežano funkcionisati i tako dalje i tako dalje. Pokušajte da spavanje postavite mnogo više u listu prioriteta nego što je bilo do sad.

“Dremnite” kad god možete

Kratko spavanje (30 minuta) može doneti mnoge blagodeti po vaš organizam i funkcionisanje. Kada beba spava, dajte sebi za pravo da joj se pridružite ukoliko osećate da bi vam prijao odmor. Jasno je da to nije moguće uvek, ali ako imate svest o tome koliko je važno, verovatno ćete se pre opredeliti za taj korak.

Buđenje na smenu

Ukoliko je moguće dogovorite sa svojim partnerom da “dežurate” po smenama odnosno da on bude zadužen za jedan deo noći, a vi za drugi. Na taj način uspećete oboje da barem jedan deo noći dođete do kvalitetnog sna.

12 sati sna neće rešiti problem

Povremeno će se desiti da dobijete vreme da se doooobro naspavate. Nažalost, to nije pravi način da nadoknadite propušten san u prethodnim danima i najčešće ćete se i sami osećati čudno i ne baš odmorno. Umesto toga, trudite se da imate osam sati sna svakog dana.

Jeste teško, ali nije nemoguće. Brigom o sebi i svojim osnovim potrebama, brinete i o drugima.

Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA