Bolovi rasta kod dece

Ponekad se desi da malo dete (obično kad brzo raste), potpuno iznenada, oseti jake bolove u nogama. Nema otoka, crvenila, ali dete pokazuje da ga bole baš mišići u nogama. Nekada su veoma jaki tako da manja deca zaplaču, neretko ih bol probudi iz sna, pa to može izgledati prilično dramatično. Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa roditelji bivaju veoma uplašeni, a ponekad vode decu u Hitnu službu na pregled.

bolovi rasta px

Foto: Pixabay

Slede odgovori na odabrana pitanja roditelja o bolovima rasta, koji su suštinski bezazlena pojava.

 • U kom uzrastu se javljaju bolovi rasta?

Mogu početi veoma rano, čak i u trećoj godini života, ali najveći broj dece ih ima u uzrastu od 4 – 10 godina. Izuzetno retko se javljaju posle 12. godine.

 • Zašto nastaju?

Pravi razlog se u stvari  ne zna!

Čak nema ni dokaza da rast ima direktne veze sa ovima bolovima. Ono što se jasno zna se da se češće javljaju kod dece koja su imala intezivnije fizičke napore – trčanje, skakanje, penjanje. Zimi se mogu javiti i posle skijanja. Ima mišljenja da se zapravo radi o jednoj vrsti “upale mišića” usled jačeg napora.

Obično se javljaju kod dece koja imaju niži prag bola – slabije tolerišu bol, ali to nije uvek tako. Ima dece koja mogu imati ove bolove iako su “čvrsti” mališani.

Pokazalo se da deca koja imaju česte bolove rasta, takođe imaju sklonost i ka povremenim glavoboljama i bolovima u trbuhu.

Podeli:

Komentari

 1. Zorica says:

  MOJ DECAK IMA TRI GODINE. PRIMETILA SAM JUCE I DANAS DA JE POKLEKNUO KAD JE HODAO, PITALA SAM GA STA GA BOLI, ON KAZE KOLENO. SUTAO JE VELIKE I TESKE LOPTE, PA DA LI TO IMA VEZE SA TIM?JAKO SAM ZABRINUTA. UNAPRED HVALA NA ODGOVORU.

  • MojPedijatar says:

   To je skoro siguran uzrok!
   Ako se i sutra žali na bolove – da se obavi pregled, ali je veca vrovatnoca da ce to spontano proci.

 2. Lidija says:

  Danas 28.09.2018
  Moj sin ima 10 god u novembru puni 11 god. Danas se ceo dan zali da ga bole listovi na obe noge. Trenutno ima i upalu i levog i desnog uva i pije panklav. Prosle nedelje je pio od petka do utorka ali nije izlecen i boli ga onda je prl dr ponovo prepisala panklav jos 5 dana. Molim vas za savet i vase misljenje. Unapred zahvalna . Veliki pozdrav iz Nisa

  • MojPedijatar says:

   To se naprosto NE može sigurni proceniti bez pregleda deteta…kod vecine dece su ovi bolovi bezazleni i prolazni.

 3. Melisa says:

  Moj sin ima 9 god i aktivno se bavio fudbalom sve do maja ove godine.Poceo se zaliti na bolove u peti obe noge.Bili smo kod fizijatra u Svedskoj i kod ortopeda u Bosni.Obe diagnoze su bile iste,nagli razvitak.Kosti pete koje nisu srasle i zategnuta tetiva vise na lijevoj nozi.Nije dobio nikakve lijekove osim vjezbi za istezanje nogu.Mi kao roditelji smo jako zabrinuti jer nase dijete ima jos bolove i poceo je da hera na lijevu stranu Tako da mu cijelo tijelo prilikom hodanja se krivi.Sa treningom je prestao pre mjesec dana jer Sam kaze da nemoze da trci od bola u peti i misicu lista noge.Molim vas neznam sta dalje da radim???

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme – ako se ovi bolovi nastave, dete opet treba da pregleda dečji hirurg – ortoped.

 4. Ana says:

  Imam sina 3,5godine izasla mu je zlezda na preponi, aktivan je, ne zali se da ga boli, rezultati svi dobri, sta moze biti?

  • MojPedijatar says:

   Ako NE raste, NE boli, “beži” pod prstima i nema.crvenila – nije za brigu, ali da se prati.

   Ukoliko se bilo šta od ovoga desi – k.slika i pregled se moraju obaviti.

 5. Milica says:

  Ja sam imala ove bolove kao dete, uvek sam bila visa za glavu od dece mog uzrasta, i lekari su govorili da je od rasta, tj da misici ne mogu da stignu ubrzan rast kostiju. Sada moja deca ponekad imaju takve bolove. Obicno im pomaze masaza, tj blagim trljanjem nogu im se od trenja zagreju noge, a onda i zaspu. Lekove im ne dajem

 6. Vnfd88 says:

  Zdravo, moj mali ima 6 godina i vec neko vreme se zali da ga boli desna noga svremena na vreme i leva,ne obe u isto vreme, primetila sam i da ne hoda lepo sepa, a kada ga opomenemo onda hoda normalno, malo vise je puniji za svoj uzrast ali je puno aktivan, igraliste nam je prekoputa i vise puta na dan ide i igra fudbal sa drugarima, a i ovako je aktivan igra se i trci, ide jednom nedeljno na rukomet trenira. Ja sam veliki panicar i jako se plasim sta bi to moglo da bude?

 7. Ljiljana says:

  Zdravo, moje dete ima 4.god i žali se već neko vreme bol na nogama (kolena)
  Ali često dok spava!
  Mali je inače jako aktivan, ima 22kg…
  Ne vidi se ništa spolja, crvenilo ili nesto slično.. moze pomoc?!

Strana 23 od 25<<<2122232425>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA