Bolovi rasta kod dece

Ponekad se desi da malo dete (obično kad brzo raste), potpuno iznenada, oseti jake bolove u nogama. Nema otoka, crvenila, ali dete pokazuje da ga bole baš mišići u nogama. Nekada su veoma jaki tako da manja deca zaplaču, neretko ih bol probudi iz sna, pa to može izgledati prilično dramatično. Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa roditelji bivaju veoma uplašeni, a ponekad vode decu u Hitnu službu na pregled.

bolovi rasta px

Foto: Pixabay

Slede odgovori na odabrana pitanja roditelja o bolovima rasta, koji su suštinski bezazlena pojava.

 • U kom uzrastu se javljaju bolovi rasta?

Mogu početi veoma rano, čak i u trećoj godini života, ali najveći broj dece ih ima u uzrastu od 4 – 10 godina. Izuzetno retko se javljaju posle 12. godine.

 • Zašto nastaju?

Pravi razlog se u stvari  ne zna!

Čak nema ni dokaza da rast ima direktne veze sa ovima bolovima. Ono što se jasno zna se da se češće javljaju kod dece koja su imala intezivnije fizičke napore – trčanje, skakanje, penjanje. Zimi se mogu javiti i posle skijanja. Ima mišljenja da se zapravo radi o jednoj vrsti “upale mišića” usled jačeg napora.

Obično se javljaju kod dece koja imaju niži prag bola – slabije tolerišu bol, ali to nije uvek tako. Ima dece koja mogu imati ove bolove iako su “čvrsti” mališani.

Pokazalo se da deca koja imaju česte bolove rasta, takođe imaju sklonost i ka povremenim glavoboljama i bolovima u trbuhu.

Podeli:

Komentari

 1. Podgoricanka says:

  Dijete ima 8 godina zadnja 2 mjeseca ima glavobolju i bol u misicima pracena mucninom u 40 % slucajeva. Radnje eeg u budnom stanju i u toku spavanja nLaz eeg pokazuje krize svijesti. Dijete nikad nije izgubilo svijest. Nalaz magnetne rezonance uredan. I dalje imamo bol u misicima al sve jaci toliko da nemoze dijete da se osloni i da hoda, kome se dalje obratiti jer neurolog joj nije dao nikakvu terapiju osim kontrole za 4 mjeseca sa snimkom eeg ?

 2. marija says:

  Postovani, moje dete ima 14 godina i aktivno se bavi fudbalom.Zadnjih nekoliko dana zali se na bol sa donje strane stopala posebno kada zgazi na nesto.Pre dve godine je dobio jaci udarac u zglob te noge i ponekad kada jace sutne loptu kaze da ga zaboli.Da li to ima veze jedno sa drugim.Hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda se to zaista NE može proceniti, ali su male sanse da to ima veze sa opisanom povredom

 3. Monika says:

  Poštovani, moja ćerka ima 9 godina, žali se na bol u donjem delu leđa ( uvek na istom mestu, ukazuje tačno na kičmenom delu) javlja se pri savijanju, trčanju ali i pre spavanja i ujutru.
  Isti smo Problem imali pre skoro godinu dana kada su urađeni ortopedski pregled, analize i magnetna rezonansa koje nisu ukazale ninakakav problem. Trajalo je skoro 2 meseca i prestalo da boli. Ona je sve vreme vrlo aktvina igra Balet i Tenis. Sada nam je Pedijatar prepisao nurofen 3x na dan za 7 dana. Htela bih da znam šta vi mislite, šta to može da bude? Hvala unapred

 4. Gordana Jovanovic says:

  Tema je jako aktuelna jer i ja imam unuka koji je ima skoro deset godina ivise od sest meseci ima bolove u jednoj nozi tacno u predelu femura. On zivi u Briselu i uragene su mu mr i ct i obicne rentgen snimke i sumnja se na osteid osteom ali nije utvrgena ista dijagnoza kod nekoliko ortopeda pedijatra. On ima neke kratke nocne bolove ali ujutro je sve normalno. Buduci da je mali bio pacijent Dr. Vukomanovica do 2o13 god. kad je njegov otac radio u delegaciji EU u Beogradu, Adrijano Martins, molila bih doktora dami preporuci neki njegov kolega na Banjici koji se bavi ovom problematikom za savetili da mu posaljemo nalaze MR, Ct koji su u digitalnoj formi.Ja imam veliko poverenje u lekare u Beogradu.
  Puno zahvalna

  • MojPedijatar says:

   To se naprosto NE može obaviti bez pregleda deteta! Ortoped koji je pregledao pacijenta tumači nalaze magnetne rezonance i to je jedini ispravan put procene ove situacije.

 5. Senci says:

  Moha curica koja sada ima 6god vec par godina se zali na bolove nogu bekada je bole obadvihe a pretezni je boli sam lijeva sve su joh snimali sve ok sem sto je jednom pokazalo upalu u kuku bils je na antibioticimy duze vrijeme. Nisu joj htjeli odraditi kontrolni ultra zvuk kuka kaze nepotrebno. Da joj se daje multivtaminski sirup. Nizeg je rasta. Kao beba je skabo napredovala tako i dan danas slabo dobije na kilazi i slabihe raste. Kao beba je dobijals po 200gr. Mjesecno a sada ima 17kg rodila se sa kilazom 2980 51duga. Jako je aktivna nemiriju. Imala je faze zacehnjivanja tri puta je izgubila svijest radzeni snimci egg mislim da se tako zove uredni. Prva je bila sa godinu druga sa dvije i treca je sa 4god. Ridila se sa slabim misicem iznad jednjaka taki da je svu hranu vracala do 6mjeseca i sad nemoze puni pojest nagne he na povracanje mislim muku joj stvori. Kolko ima sve to sa tim bolovima koje ona osjeca malte ne non stop. Kad joj ukljucim sirupmultivitaminski postane jos vise aktivna.

  • MojPedijatar says:

   Ako NEMA otoka i snimak je dobar – ovo nije razlog za brigu, ali je teško utvrditi uzrok. Jedno je jasno – to NEMA veze sa opisanim problemima.

 6. Nevena says:

  kada sam bila mala oko 6 god imala sam te bolove . Kasnije moj sin je takodje od toga patio ali u ppcetku nisam znala sta je… Lekari sa hitne su mi rekli da on to glumi !!! Posle mi je pedijatar rekao da je to zbog rasta …. svako li je doktor

 7. Mima says:

  Moj sin ima 14 godina i zali se vec dva meseca na povremeno zarenje u butinama sa spoljne strane . U pitanju su obe butine . Povremeno ga probudi bol u toku noci u vidu jakog peckanja … u koliko spava na levoj strani boli ga leva butina i obrnuto . Ali samo sooljna strana …. veceras sam videla da na mestima gde se bol manifestuje ima i na jednoj i na drugoj butini nesto sto podseca na strije ali nisam potpuno sugurna sta je u pitanju . Molim za misljenje Hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez oregleda je to teško sa sigurnoscu proceniti, ali je moguce da se radi o istezanju kože usled przog rasta, a to NIJE za brigu.

Strana 22 od 25<<<2021222324>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA