Bolovi rasta kod dece

Ponekad se desi da malo dete (obično kad brzo raste), potpuno iznenada, oseti jake bolove u nogama. Nema otoka, crvenila, ali dete pokazuje da ga bole baš mišići u nogama. Nekada su veoma jaki tako da manja deca zaplaču, neretko ih bol probudi iz sna, pa to može izgledati prilično dramatično. Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa roditelji bivaju veoma uplašeni, a ponekad vode decu u Hitnu službu na pregled.

bolovi rasta px

Foto: Pixabay

Slede odgovori na odabrana pitanja roditelja o bolovima rasta, koji su suštinski bezazlena pojava.

 • U kom uzrastu se javljaju bolovi rasta?

Mogu početi veoma rano, čak i u trećoj godini života, ali najveći broj dece ih ima u uzrastu od 4 – 10 godina. Izuzetno retko se javljaju posle 12. godine.

 • Zašto nastaju?

Pravi razlog se u stvari  ne zna!

Čak nema ni dokaza da rast ima direktne veze sa ovima bolovima. Ono što se jasno zna se da se češće javljaju kod dece koja su imala intezivnije fizičke napore – trčanje, skakanje, penjanje. Zimi se mogu javiti i posle skijanja. Ima mišljenja da se zapravo radi o jednoj vrsti “upale mišića” usled jačeg napora.

Obično se javljaju kod dece koja imaju niži prag bola – slabije tolerišu bol, ali to nije uvek tako. Ima dece koja mogu imati ove bolove iako su “čvrsti” mališani.

Pokazalo se da deca koja imaju česte bolove rasta, takođe imaju sklonost i ka povremenim glavoboljama i bolovima u trbuhu.

Podeli:

Komentari

 1. Dečak uzrasta od 12-ipo godina ima bol u jednom kolenu. Tačnije ispod čašice ima neku” kost “ili nešto tvrdo. Trenira karate, kod doktora smo išli i bez uz. Je dijagnoza rast. Bol se nejavlja svakodnevno, ali kada se javi uvek je bol u istom kolenu. Hvala i poz.

  Odgovori na komentar
  • Da se OBAVEZNO obavi pregled, pa da se napravi procena! Do pregleda da NE trenira!

   Najverovatnije se radi o Osgood Schlatterovoj bolesti koja nije za brigu, ali jeste za privremeni prestanak treninga.

   Odgovori na komentar
 2. Postovani, decak od 4 godine, na obe spoljne strane stopala, simetricno ima po dve tvrdje izbocine (kao okruglaste), deluju kao ona izbacena kost sa strane zgloba. Blago su tamnije boje od ostatka koze. Ne boli ga na dodir. Sta bi to moglo biti? Svakako cemo ici ortopedu.

  Odgovori na komentar
 3. Devojcica od 3 god. Zali se da je boli stopala, tokom celog dana se zali, mnogo place i nervira se, ne da mi ni da je masiram nista, nije konstantno ali 10-tak puta na dan mi se zali, uvece poludi pred spavanje kaze da je mnogo boli pokazuje mi na stopala kaze ostalo je nista ne boli samo stopala, doktor kaze da je to sto puno hoda, ali ona ne hoda nesto previse.

  Odgovori na komentar
 4. Dete 7 godina se žali na bolove u nogama, konkretno u listovima, i da su mu umorne noge, drugih simptoma nema. To traje poslednjih 4 dana, čak i kad ustane, najviše uveče. U toku dana prestane, pa se opet javi bol. Da li je moguce da je to od rasta? Inače dete trenira i atletiku.Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Postovani,moj decak od 12-ipo godina se zali na bol u desnoj butini,i grceve u tom delu.Dete trenira kosarku,ali bolovi se javljaju i pre treninga. Nisu cesti,ali mesecno dva-tri dana se zali.Kad smo ga vodili doktoru,govorio nam je da je od treninga. Inace naglo raste u poslednje vreme,da li moze biti taj bol od rasta?

  Odgovori na komentar
 6. devojcica od 11.god vec par dana ima bolove u kolenu.svaki put kada savije koleno cuje se nepriajtno pucanje i tada bol prestane pa za par minuta se ponovo javi i opet pucanje pa prestanak pa bol i tako u krug?????

  Odgovori na komentar
Strana 21 od 25<<<1920212223>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA