Bolovi rasta kod dece

Ponekad se desi da malo dete (obično kad brzo raste), potpuno iznenada, oseti jake bolove u nogama. Nema otoka, crvenila, ali dete pokazuje da ga bole baš mišići u nogama. Nekada su veoma jaki tako da manja deca zaplaču, neretko ih bol probudi iz sna, pa to može izgledati prilično dramatično. Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa roditelji bivaju veoma uplašeni, a ponekad vode decu u Hitnu službu na pregled.

bolovi rasta px

Foto: Pixabay

Slede odgovori na odabrana pitanja roditelja o bolovima rasta, koji su suštinski bezazlena pojava.

 • U kom uzrastu se javljaju bolovi rasta?

Mogu početi veoma rano, čak i u trećoj godini života, ali najveći broj dece ih ima u uzrastu od 4 – 10 godina. Izuzetno retko se javljaju posle 12. godine.

 • Zašto nastaju?

Pravi razlog se u stvari  ne zna!

Čak nema ni dokaza da rast ima direktne veze sa ovima bolovima. Ono što se jasno zna se da se češće javljaju kod dece koja su imala intezivnije fizičke napore – trčanje, skakanje, penjanje. Zimi se mogu javiti i posle skijanja. Ima mišljenja da se zapravo radi o jednoj vrsti “upale mišića” usled jačeg napora.

Obično se javljaju kod dece koja imaju niži prag bola – slabije tolerišu bol, ali to nije uvek tako. Ima dece koja mogu imati ove bolove iako su “čvrsti” mališani.

Pokazalo se da deca koja imaju česte bolove rasta, takođe imaju sklonost i ka povremenim glavoboljama i bolovima u trbuhu.

Podeli:

Komentari

 1. Suzana says:

  Molim vas recite mi sin mi ima 10 godine. Cesto mu se javlja bol u desnoj nozi u predelu kuka i dole na preponama. I tada ne moze da hoda jer ga to boli. Bili smo svuda i niko nezna da nam objasni zasto je to.

 2. Natasa says:

  Molim vas za mišljenje, moje dete devojcica od 5 god ima ponekad bolove u nogama koji se javljaju nocu i budi. Da li je to zbog rasta ili ne. I da li postoje neke analize da se to proveri?

 3. Mila says:

  Devojcica ima 10 god Iz cista mira ode u skplu zdrava i vrca se sa jakim bolovima u kuku i preponama i gornjem delu butine.U pitanju je samo desna noga.Kaze nije plala niko je nije povredio.Molim Vas sta to moze da bude da li je to zbog rasta?

Strana 25 od 25<<<2122232425

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA