Bolovi rasta kod dece

Ponekad se desi da malo dete (obično kad brzo raste), potpuno iznenada, oseti jake bolove u nogama. Nema otoka, crvenila, ali dete pokazuje da ga bole baš mišići u nogama. Nekada su veoma jaki tako da manja deca zaplaču, neretko ih bol probudi iz sna, pa to može izgledati prilično dramatično. Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa roditelji bivaju veoma uplašeni, a ponekad vode decu u Hitnu službu na pregled.

bolovi rasta px

Foto: Pixabay

Slede odgovori na odabrana pitanja roditelja o bolovima rasta, koji su suštinski bezazlena pojava.

 • U kom uzrastu se javljaju bolovi rasta?

Mogu početi veoma rano, čak i u trećoj godini života, ali najveći broj dece ih ima u uzrastu od 4 – 10 godina. Izuzetno retko se javljaju posle 12. godine.

 • Zašto nastaju?

Pravi razlog se u stvari  ne zna!

Čak nema ni dokaza da rast ima direktne veze sa ovima bolovima. Ono što se jasno zna se da se češće javljaju kod dece koja su imala intezivnije fizičke napore – trčanje, skakanje, penjanje. Zimi se mogu javiti i posle skijanja. Ima mišljenja da se zapravo radi o jednoj vrsti “upale mišića” usled jačeg napora.

Obično se javljaju kod dece koja imaju niži prag bola – slabije tolerišu bol, ali to nije uvek tako. Ima dece koja mogu imati ove bolove iako su “čvrsti” mališani.

Pokazalo se da deca koja imaju česte bolove rasta, takođe imaju sklonost i ka povremenim glavoboljama i bolovima u trbuhu.

Podeli:

Komentari

 1. Slobodanka says:

  Moj decak ima 7 godina. Bolovi u nogama su se desili dva puta dok je spavao, probudio se i plakao da ga boli noga. Ujutru je sve bilo u redu. U poslednje vreme opet se pozali na jak bol u nozi, cak poklekne. i to opet prodje Poslednji put je to bilo pre oko dve nedelje i evo danas zove i place da ga je jako bolela noga dok je slagao kocke i da sad polako popusta. Sta raditi? Umirio me je ovaj vas tekst i prijao mi, logican i jasan ali svaki put kada se pozali opet se uznemirim. Kakvi bi se pregledi mogli obaviti da se umirim?

  • MojPedijatar says:

   Ako.NEMA otoka, NEMA crvenila, a ovo se dešava povremeno – mislim da nema mesta za brigu.

   Ukoliko se bolovi učestaju i pojačaju – da se obavi pregled dečjeg hirurga – ortopeda.

 2. Jelena says:

  Imam sina 7 godina , 2.3 puta dnevno zali se na bol u ledjima vecinom je to kad sedi, aktivno trenira fudbal nema bolove tada ! Vecinom je to kada pise ! Hoda normalno nema otoka crvenila ! Krva slika je dobra ? Moze li to biti od rasta ?

 3. Anita Puzin says:

  Moj dečak ima 7 godina. Sitnije je gradje i trenutno ima 21kg. Prilikom sistematskog pregleda ustanovljeno mu je da ima iks noge i sa oba stopala gazi ka unutra. Preporucene su nam vežbice,ali više za kicmu,nego za noge. Dete se vec duže vremena žali na bolove u kolenima (javljaju mu se 2-3 mesečno) s tim da nam je fizijatar samo dao kremu da mažemo kada se jave bolovi. Zanima me,može li se uraditi detaljniji pregled? Inace,dete nije sportista,ali je jako,jako fizički aktivno.

 4. Sandra S. says:

  Zdravo , ja sam devojčica od 13 godina , i ponekad kad hodam do škole ili nazad, me steze noga u listovima. Ponekad više zaboli , a ponekad ne. Nikada se ne budim u toku noći zato što me boli , već samo kada šetam . Imate li neki savjet za mene ?

 5. Igor says:

  Moja cerka trenira karate, ima 12god i zali se na bolove u oba kolena, nema otoka ali je bol prisutan hvala unapred

 6. Milikic mirjana says:

  Moj sim ima 12 godina u poslednje 2 godine se stalno zali da su mu noge teske i umorne .nema otoke ni ti bilo kakve vidljive tragove tragove .osim sto je previse mrsav ali usustini zdrav.molim za odgovor

 7. Jelena says:

  Postovani,dete ima 7 godina,nedavno je prelezao prehladu sa visokom temperaturom,sad se zali na bol u listovima,ne moze da hoda. Hvala

Strana 24 od 25<<<2122232425>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA