Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. borislav says:

  Hvala

 2. Tanja Stevanovic says:

  Postovani, moja devojcica ima 14 godina i desetak dana unazad se zali na nedostatak vazduha u plucima,uzdise vrlo cesto a sinoc se pozalila na bol u grudima. Veoma je emotivna,osetljiva,puno uci i brine oko ocena tako da je i nervozna. Da li ovi simptomi mogu biti zbog razvoja u pubertetu ili emotivne prirode? Da li je trebam voditi lekaru? Unapred zahvalna,zabrinuta majka.

 3. Ljubica says:

  Imam 27 god.i u poslednje vreme osecam bockanje na levoj strani grudnog kosa.Popijem bedoxin i prestane,al ja sam jako uplasena.Radila sam pre godinu dana eho srca u redu je,a pre mesec dana ekg i imam desni blok grane,nisu mi rekli da li je opasno ili ne,a ja sam jako zabrinuta da mi se nesto ne desi inace imam sina 8god,i cerkicu 4god.Unapred hvala

 4. ppo says:

  Prije nekoliko dana mi je preminuo deda a ja od tada osecam nekakav bol u grudima sa lijeva strane bol je kratkotrajan ali se cesto ponavlja.
  Osecam i po malo malaksalosti bol se oseca i u ramenu ponekada

  • MojPedijatar says:

   Ovo NE ukazuje da se radi o bolu koji je srčanog porekla. Moguće je da se radi o stresnoj reakciji.

 5. Biljana says:

  Imam 19 godina. Prvi put se javio bol, lociran na sredini grudnog kosa. Bol je konstantna ali je u navratima jaca. Trajalo je nekih 20 minuta.
  Student sam ali ovih dana nemam nikakvih problema ili stresa.
  Asmaticar sam od svoje 5 godine. Bez terapije vec 2 godine. Da li je ovo zabrinjavajuce? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ne liči da je bilo ša ozbiljno, ali ako se ponovi – valjalo bi da se uradi jedan kardiološki pregled i EKG.

   Skoro sigurno nije u pitanju srčani bol, ali bi se ovako rešila nedoumica.

 6. Jelena says:

  Postovani,moja devojcica ima 8 godina i pre nedelju dana se pozalila na bol u grudima (boli me srce,tako je rekla),presavila se,pocrvenela,to je trajalo nekih 5 minuta i onda ju je popustilo.Tri dana nakon toga smo isli na redovan sistematski pregled gde sam doktorki rekla za tu situaciju.Uradjen joj je EKG za koji je doktorka rekla da bas i nije najbolji ali nije ni alarmantno.Ono sto mene interesuje jeste zbog cega mi je rekla da za 7 dana dodjemo opet da se uradi novi EKG i u slucaju da se ovako nesto ponovi odmah javimo lekaru?
  HVALA

  • MojPedijatar says:

   Nemoguce je tumačiti EKG nalaz bez da se vidi, ali je bol u predelu srca kod dece skoro sigurno bezazlena pojava!

 7. marko says:

  imam 16 godina i u poslednjih 2,3dana imam svakodnevnu malaksalost lijeve ruke i lieve strane grudi a i cesto lijeve noge..nisam isao na pregled jer prvo zelim vidjeti vase obrazlozenje..pocelo je pomalo da me brine jer zadnjih par dana malaksalost ne prestaje ni nocu..bio sam pusac 2 god i ostavio cigare…zelim vase misljenje o ovom stanju koje se nadam da nije nista ozbiljno..hvala u naprijed

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je naprosto nemoguće proceniti ovaj problem. Ne bi trebalo da je ozbiljno, ali pregled svakako treba obaviti.

Strana 3 od 27<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA