Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. Tomo Lugonja says:

  Mnogo vam hvala ! :)))

 2. nemanja says:

  Pozdrav… imam 23 god.. od skora pijem korvitol, cetvrtinu dnevno. Imao sam ranije ceste napade tahikardije i morao sam svaki put da posetim hitnu. Od kad pijem lek toga nema., ali mi se jave ponekad preskakanja i kratka probadanja pracena zmarcima i bolovima u rukama i jeziku. Svaki ekg koji sam radio je bio u redu osim ponekad taj uvrzani rad.. inace imao sam jako stresan zivot. Zanima me da li je to na nervnoj bazi ili je ipak nesto ozbiljnije. Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Skoro 100% imate smetnje “na nervnoj bazi”!

   • nemanja says:

    Hvala najlepse.. nadam se da ste u pravu, ja sam mozda i previse opterecen time da imam problem sa srcem… jos jednom hvala puno..

 3. jovana says:

  Sin, 5 godina, mi se danas pozalio na jak bol u predelu srca. Ovo je prvi put da ga je tako jako bolelo da se savijao od bolova iako je i pre imao bolove ali ni priblizno ovog intenziteta. Spomenuo je da ga boli i stomak, a od dorucka je prosao 1,5 sat. Bol se javio dok se vozio kolima, dakle nije bio aktivan bar 30 min. 10ak min se sav preznojen drzao za levu stranu grudi i u naletima se zalio a onda ga je proslo kao da nista nije bilo. Molim vas za savet sta da preduzmem povodom ovog dogadjaja. Genetske predispozicije donekle ima (pradeda mu je preminuo od infarkta, baba ima visok pritisak, ali suprug i ja smo po tom pitanju zdravi). Unapred zahvalna.

  • MojPedijatar says:

   Kad se ovo dešava ponekad, a spontano prodje i NIJE praćeno visokom temperaturom, a dete se POSLE toga normalno ponaša, ovo onda NIJE srčani bol i NEMA veze sa opisanim nasledjem.

   Srce kod dece SKORO nikad ne boli, a kad boli onda su tu i drugi veoma ozbiljni prateći simptomi: ekstremna malaksalost, povišena temperatura, progresivno pojačanje bola bez olakšanja…Mislim da ovo srećom nije Vaša priča.

 4. Dragana says:

  Postovanje!Imam devojcicu koja ima 12 godina zali mi se da ima bol izmedju grudi,a kada jako udahne oseti bol i kod rebara.Ekg je dobar i krva slika isli smo na snimanje pluca i nalaz je bio sasvim uredan…Doktori su preporucili brufen,ali ako je sve uredu zasto joj se javljaju bolovi..Jako se brine za skolu pa nije mozda to zbog stresa ili naglog rasta?Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Sami ste osetili šta je suština: rast, ali i reakcija na stresne situacije!

   To je bezazleni bol i NE treba ga lečiti, ali mu ne treba pridavati značaj. Relaksieajte dete i biće to bolje, mada će se bol povremeno ponavljati sve dok se razvoj deteta ne završi.

 5. Predrag Stojnic says:

  Imam djevojcicu od 14 godina ,zali se na bol u predjelu desne polovine gr.kosa pri jakom udahu ,ne zamara se , nema temperature,nema nikakvih drugih tegoba,uredno radi fizicko,bol.traje oko 10 tak dana s tim sto kaze da je nesto manji od prije dva dana ?Pri pokretima bola nema ,kao ni pri uobicajenom disanju.Hvala na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o BEZAZLENOM bolu koji je rezultat provremenog (prolaznog) nadražaja (nezgodanvpokret, prehlada, “promaja”…) nerva i mišića sa desne strane grudi. Ovaj bol sasvin sigurno NEMA veze sa srcem i zaista NEMA razloga za brigu.

   Obično se povuče posle par nedelja, ali se može ponovo javiti, ali ni to nije za brigu, imajući u vidu da NEMA ni jednog ozbiljnog pratećeg simptoma koji bi tražio pregled i dijagnostičku obradu.

 6. Borislav says:

  To nije bol vec kao neko probadanje ali i zaboli po nekad na sredini grudnog kosa.Bio sam kod pedijatra zato sto mi se zeludac kao okrece odnosno ona je zakljucila da je dispepsija ili otezano varenje traje po nekoliko dana i prestane.I sad ne znam da li je ziganje uzrok toga.

  • MojPedijatar says:

   Teško je to proceniti bez pregleda, ali je jedno skoro 100% jasno – opisani bol NIJE srčanog porekla!

 7. Borislav says:

  Nisam vam rekao da imam bronhitis pa mozda sam se napregao i zato.Ja imam sesnaest godina.

Strana 2 od 27<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA