Bol u grudima kod dece

Verovatno da nema deteta koje se bar jednom nije požalilo na bol u grudima. Ja se veoma dobro sećam nekoliko takvih, “ličnih” epizoda.

Foto: Canva

Ipak, jedan broj dece se često žali na tegobe u grudima, što roditelje uvek zabrine. Najčešće se bolovi u grudima javljaju kod adolescenata – nešto češće kod devojčica, a veoma retko se žale deca mlađa od pet godina.

Da li je u pitanju srce?

Nije skoro nikada!
Međutim, roditelji se obično sete nekoga iz porodice, ili prijatelja: “Isto tako ga je zabolelo u grudima, pa je završio u bolnici. Sigurno je angina pektoris, ili nešto još gore”. Zato odlučuju: “Brzo (ili još bolje – odmah) kod kardiologa, dok još nije kasno!”
To je potpuno pogrešno! Srce je ubedljivo najređi razlog bola u grudima kod dece!
Dečje srce ne boli, iako se roditelji “kidaju” na pomisao da sa mališanovim srcem nešto nije u redu. Zbog čega najveći broj roditelja opisane bolove dovodi u vezu sa srcem? Zbog toga što se u levoj polovini grudi nalazi veći deo srčanog mišića. Ipak, u pedijatriji postoji pravilo: kada se dete žali na bolove sa leve strane grudnog koša – to sigurno nije zbog bolesti srca!

Koji su najčešći uzroci bola u grudima kod dece?

Postoje dve grupe uzroka ovog neprijatnog bola, a zajednička karakteristika im je da su potpuno bezopasni, iako su stvarni! Javljaju se kod dece koja izgledaju sasvim dobro i nemaju druge tegobe – nemaju povišenu temperaturu, pre i posle bolne epizode su odlično raposložena, a bolovi se veoma retko dešavaju tokom aktivnosti deteta.

Blaga i prolazna “upala mišića” koji se pripajaju za grudni koš deteta je u prvoj grupi uzroka bola u grudima. Naime, radi se o veoma “zaposlenim” mišićima – koji učestvuju u disanju, ali i uobičajenim fizičkim aktivnostima dece. Zato su podložni “zamoru”, neretko se zatežu i proizvode bol. Obično je bol oštar, nekad se širi u leđa ili ka ruci. Dok bol traje – dete je uznemireno, uplašeno… mada se umiri posle izvesnog vremena. Karakteristično je da se dete, čim bol prođe, vraća uobičajenim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. U ovu grupu bolova spadaju i “bolovi rasta” koji su, takođe, potpuno bezazleni.

Druga velika grupa “proboda” u grudima kod dece se dešava na “nervnoj bazi”. Naime, primećeno je da tzv. emotivna deca češće doživljavaju bolove u grudima. Ne ulazeći u psihološke karakteristike takve dece, bol može da bude jedan od znakova konflikta u porodici ili u školi, o kojima dete neće da razgovara.
Za razliku od organskih bolesti, ovi simptomi nikada nisu praćeni drugim znacima oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. daliborka-topic says:

  Imam djevojćicu od 11 godina koja se svako veče žali na bol u prsima.Kaže da osjeća kao da joj netko sijedi na prsima.To traje nekad duže nekad kraće.Malo je previše emotivna,bili smo i na pregledu gdje su rekli da ništa ne vide.Zanima me da li to ima veze i sa njezinim godinama i promjenama.Puno hvala.

  • MojPedijatar says:

   Veoma česta pojava baš kod devojčica ovog uzrasta koje spadaju u takozvanu emotivnu decu!
   Ako je pregled srca pokazao normalan nalaz i ako je EKG uredan, ovo NIJE za brigu jer NIJE uzrok u nekom srčanom problemu. Obično je to rezultat nekog potisnutog i dugotrajnog stresa, ali je to ponekad veoma teško utvrditi.

    

 2. marina says:

  Dobar dan. Moja devojčica koja ima 7 godina mi je nedavno rekla da ima probadanje na levoj strani grudnog koša, negde ispod leve bradavice i da se to ponekad javlja kada legne u krevet pred san. Preko dana ne. Drugih simptoma nema. Posumnjala sam da je mogući uzrok uticaj promaje jer je prozor zbog ovih vrućina otvoren noću.Da napomenem i da smo pre mesec i po dana imali smrtni slučaj u kući pa sam posumnjala da je problem emotivne prirode. Zakazan mi je pregled kod kardiologa ali tek za 5 dana je slobodan termin. Molim za Vaše mišljenje jer sam prilično zabrinuta. Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Mirno sačekajte pregled kardiologa!
   Sve šti ste opisali odgovara BEZAZLENOM bolu koji je često “emotivne” prirode.

  • Bruno says:

   Imam 14 godina i već me zadnjih mjesec dana jako boli lijeva strana prsa.Jako sam zabrinut jer su to česti bolovi.Znaju trajat i po par minuta po desetak i više puta na dan.Da li da posjetim doktora?Što da radim,jesam li u životnoj opasnosti,iako moram priznati da sam emotivan?

   • MojPedijatar says:

    SVE ukazuje da se radi o “stresnim” tegobama (panična reakcija) a NE bilo kakvom ozbiljnom oboljenju!

    Ako se tegobe pojačaju i učestaju, treba obaviti pregled.

 3. filip says:

  ja vec 5 dana iimam bol u predelu srca tacnije kad udahnem duboko svaki put me zaboli da ne kazem secne.. dok tokom danaa srce kao da mi na momente ubrzano radi,takodje osecam i bol u levoj ruci al veoma blagi bol,jako se brinem nisam isao kod doktora,zato vas molim da mi odgovorite na ovoo! Unapred vam hvala

  • MojPedijatar says:

   Ovo NE izgleda kao neki ozbiljan problem, a male su šanse da je srce “u problemu”. Ako za par dana ne bude bolje, ne bi bilo loše da se obavi pregled, za svaki slučaj, mada će skoro sigurno sve biti ok!

 4. filip says:

  Hvala vam lepo mnogo mi je lakse. .:) samo sam zaboravio recii da me nekad i tokom celog dana konstantno boli ne mnogoo all onako taj levi predeo bas kod srca

 5. filip says:

  Hvala najlepse 🙂

 6. Ивана says:

  Поштовање! Молим Вас да ми одговорите на питање и да се мало умирим 🙂 ! Мој син има 5,5год. тачније у мају пуни 6год. кренуо је на спортић-неко специјално физичко и има тренинг 2х недељно. Све је било ок. и даље је, међутим пре неких сат времена, док је седео за компијутером и играо игрицу рекао је: ЈАО, овако ми никад у животу није било! показао да га боли лева страна грудног коша. За све то време је нормано дисао и играо игрице, а бол је прошла за неких 5мин. Да ли имам разлог за бригу? Унапред ХВАЛА!!!!

  • MojPedijatar says:

   Ovo što ste oposali je BEZAZLEN bol, koji nema veze sa srcem! Obično se radi o bezazlenom “istegnuću” mišića grudnog koša, a to ne zahteva bilo kakvu brigu ili dodatnu dijagnostiku.

 7. Tomo Lugonja says:

  Moje dete ima 12 godina, pre nekoliko dana se zalila kada udahne na blagi bol sa leve strane delom srca, grudnom kosu, I taj bol traje 1-2 sekunde a javlja joj se 2 ili 3 puta u danu.Jako smo zabrinuti? Otkucaj srce I sve je u redu, da li treba da je vodimo kod doktora, da li je nesto ozbiljno? Molim vas pomozite 🙂

  • MojPedijatar says:

   Ovo je POTPUNO bezazalen fenomen!

   Radi se o prolaznom istezanju mišića grudnog koša, a to NIJE razlog za brigu, a ni za pregled. Između 10. i 15. godine preko dve trećine dece ima ove bezazlene bolove u grudima. Tome naprosto NE treba pridavati značaj!

Strana 1 od 2712345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA