Bespelenaštvo: Odgajanje dece bez upotrebe pelena?!

Jeste li čuli da se u velikom delu nezapadnog sveta uopšte ne koriste pelene i da mališani iz ovih krajeva kontrolišu svoje fiziološke potrebe?

Kontroverzna knjiga pod nazivom „Zbogom, pelene“ autorke Ingrid Bauer je, kada se pojavila, izazvala mnogo polemika. Ona, naime, govori o veoma izraženom trendu na Istoku, gde mame svojim bebama ne stavljaju pelene, a one su, ipak, čiste i suve. Kako je to moguće?

Kako Bauerova objašnjava, dok je čekala svoje drugo dete, tragala je za najzdravijim rešenjem za povijanje dece i naišla je na podatak da većina majki u nezapadnom svetu neguje svoje mališane bez povoja. Pitala se znači li to da se mališani olakšavaju „gde stignu“, a mame za njima čiste. Ipak, prisetila se da je u Indiji putovala s ženom čija je beba bila nepovijena, a ipak čista. Kada je autobus stao, ona je iznela bebu, koja je potom urinirala kao odrasla.

Pročitajte i: Skidanje pelena na zabavan način 

Zbog toga se Bauerova odlučila za ovakav metod nege deteta, a svoje iskustvo je opisala u knjizi „Zbogom, pelene“, gde je, takođe, navela brojne primere iz naučne literature koji izvode iznenađujući zaključak: mališani su od rođenja spremni za korišćenje noše ili ve-ce šolje jer su svesna svojih fizioloških potreba i u stanju su da ih kontrolišu.

Pročitajte i: Odvikavanje od pelena

Tako je rođeno „bespelenaštvo“, pristup koji se zasniva na komunikaciji između roditelja i beba. On pomaže da se dete nauči da kontroliše svoje potrebe. Kako Bauerova objašnjava, kao što su bebe u stanju da nam plačem saopšte jesu li gladne ili umorne, tako će nam dati znak da osećaju fiziološku potrebu, a roditelji imaju nekoliko sekundi vremena da reaguju i odnesu ih do posude za vršenje nužde.

Pročitajte i  Neobično odvikavanje od pelena

Ona, dalje, navodi glavne prednosti ovakvog principa nege. To su, veruje, Ingrid Bauer, sledeće:

  • ušteda novca
  • manje zagađenje životne sredine
  • odsustvo grčeva
  • koža bez pelenskog osipa
  • osamostaljivanje u korišćenju toaleta
  • bolja higijena genitalija
  • bolja komunikacija između deteta i roditelja itd.

 Yumama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA