Skidanje pelena na zabavan način

Nekim roditeljima odvikavanje deteta od nošenja pelena u jednom trenutku postaje misija od životnog značaja. Da li je moguće ovaj stresni proces pretvoriti u zabavu? Smatramo da jeste. Evo i kako…

Gledanje na odvikavanje od pelena kao na najvažniju stvar na svetu prva je i najveća greška koju roditelji čine. Ako tome dodamo i drugu – stavljanje na nošu u trenutku kada dete na to još uvek nije spremno – teško ćete izbeći “treći svetski rat” u sopstvenoj kući. Evo kako da taj, inače težak, period prebrodite bez nervoze i nepotrebnog stresa i to za samo četiri nedelje…

Opustite se

Duboko udahnite i odgovorite i na ovo pitanje: Poznajete li ijedno zdravo četvorogodišnje dete koje još uvek trčkara u pelenama? Teško da ćete dati pozitivan odgovor. To samo znači da će i vaše dete u jednom trenutku odlučiti (koliko god vam se to činilo nemogućim) da je noša bolje mesto za obavljanje nužde od pelena. Ne, neće se dogoditi čudo “za tri dana”, ali će doći trenutak kada će vaš mališan shvatiti da je ono što mu se lepi za guzu smrdljivo, izaziva neugodnost i da je jednostavno “bljak”.

I puzanje, hodanje, skakanje, pričanje i sve ostalo, vaše dete je naučilo pod svojim uslovima i onda kada je osetilo da je za to spremno. Ne onda kada ste vi to odlučili!

Kako, ipak, pomoći detetu?

Nakon što smo utvrdili da sve treba da teče svojim tokom i da stvari ne treba požurivati, evo nekoliko uobičajenih aktivnosti koje bi trebalo da praktikujete od najranijeg uzrasta mališana kako biste mu olakšali ovaj proces.

1. Ne sakrivajte sadržaj pelene od deteta

Priznajemo da je ovo “bljak” metoda. Ali, ako dete ne vidi šta sve izlazi iz njega i koliko je to “fuj”, kako će shvatiti da to ne želi da ima na svojoj guzi? Naravno, to ne znači da treba da mu gurate ukakanu pelenu pod nos, već da mu pokažete njen sadržaj, ne dozvoljavajući mu da ručicama dira kaku. Objasnite mu da je to “đubre” i da se baca u kantu za otpatke.

2. Nemojte nikada dozvoliti detetu da sedi u prljavoj peleni

Neki roditelji namerno ostavljaju dete u prljavoj peleni da bi mu se ogadila i da bi samo zatražilo da mu je skinete. Greška! Ako se mališan navikne da funkcioniše u mokrim pelenama, teže će razviti averziju prema njenom sadržaju.

3. Razgovarajte o sadržaju pelene

Opet dolazimo do gadljivog dela priče, ali vrlo je važno naučiti dete kakva je razlika između mokre i ukakane pelene. Ako se upiškilo, recite mu: “Vidiš, nema ništa u peleni, ali je mokra, pa moramo oprati pišu i promeniti pelenu”. Ako je pak ukakana, pustite ga da vidi kada njen sadržaj bacate u WC šolju i povlačite vodu. Tu “akciju” propratite rečima: “Kaka je prljava i ne želimo je u našoj kući”.

4. Ne stvarajte misteriju od odlaska u toalet

Kada koristite toalet, objasnite detetu zašto tamo idete i šta radite. Napomenite mu da je ono još uvek malo da bi koristilo WC šolju, ali da zato slobodno može da sedne na svoju nošu. Bilo bi dobro da nabavite onu koja ima naslon, jer će je dete u početku koristiti kao stolicu, a kasnije i kao “WC šolju”.

5. Presvlačite dete na mestu s kojeg može da vidi nošu

Bitno je samo da vidi kupatilo. Dok ga presvlačite, govorite mu (ali ne prekorevajućim tonom) da se noša nalazi u kupatilu i da ga čeka. Ne požurujte ga, već ga pustite da samo traži nošu, čak i onda kada uopšte nema nameru da je upotrebi. Najvažnije u procesu odvikavanja od pelena jeste da dete ne oseti pritisak, grdnju ili prisilu, već da celokupno odvikavanje doživi kao zabavu koja ima svoj cilj.

6. Pričajte mu o osećaju u stomaku

Kada vaše dete pokaže interesovanje za nošu, pitajte ga da li oseća bol i napetost u stomačiću i pustite ga da vam svojim rečima objasni šta oseća. Svako će dete to učiniti na svoj način, a na vama je da ga razumete i pomognete mu da shvati da neprijatan osećaj (kako god ga mališan nazvao) nestaje nakon što obavi nuždu u nošu. Dogovorite se kako ćete “to” nazvati kao i o tajnom signalu koji će vam uputiti kada ponovo oseti ono o čemu ste razgovarali.

7. Dobijena bitka ne znači da je “rat” završen

Nemojte misliti da je vaše dete spremno na potpuno odvikavanje od pelena samo zato što je nekoliko puta uspelo da obavi nuždu u nošu. Najveća prepreka odlasku u kupatilo jeste prekid prethodne aktivnosti. Ne očekujte od mališana da prekine sa gledanjem omiljenog crtaća ili sa slaganjem kocaka samo da bi otišlo u WC, gde uopšte nije zabavno. Morate razmišljati kao dete da biste ga razumeli. Biće potrebno još dosta vremena dok ono ne shvati da je za obavljanje nužde potrebno samo nekoliko minuta i da nakon toga može ‘ladno da nastavi sa aktivnošću koju je obavljalo pre odlaska u toalet.

8. Nikada nemojte dovoditi dete u neprijatnu situaciju

Ako želite biti uspešan i mudar roditelj, nikada nemojte dete dovoditi u situaciju u kojoj će, ni krivo ni dužno, osećati stid. Primera radi, ništa nećete postići ako odvedete dete na igralište bez pelena, očekujući da vam “prijavi” da li mu se piški ili kaki. Ono će se najverovatnije zaigrati i zaboraviti da vam to saopšti, pa će se upiškiti u gaćice. Zbog toga će mu se druga deca smejati i zadirkivati ga, a vama sigurno neće biti drago da vidite uplakano lice svog mališana.

Izvor> Lepota i zdravlje

Podeli:

Komentari

 1. sabi says:

  Molim Vaš savjet za noćno mokrenje. Moj sin ima pune 4 godine i još uvijek po noću mokri, od kada sam ga odvikla od pelena postojao je problem noćnog mokrenja, ja sam načinila grešku da sam mu stavljala zadnju godinu dana po noću pelenu s tim da sam i pokusavala na sve moguće načine da ga odviknem, od buđenja (neka noć i bude uspješna ali većinom mokri) mene čudi da on i kad se popiški da ga to ne smeta spava u tome mokrom, i hladnom . Pokusala sam da vodim dnevnik, kada nije bilo mokrenja nacrtali bih sunce i ako bi bilo 4 noci “suncano” nagradila bih ga, međutim od 30 dana 8 dana bi bilo suncano ostalo kisa, i odustala sam od dnevnika,
  Neznam kako da ga odviknem od noćnog mokrenja, da i nedozvoljavam mu od 20 h tekucinu da unosi i to ima jako malo efekta.
  Nemam vise ideja!!!
  Unaprijed se zahvaljujem!!!

  • MojPedijatar says:

   Do punih 5 godina (nekada i duže) se može tolerisati noćno umokravanje. Ipak, ako u narednih par meseci ne bude pomaka (a Vi ste već uradili sve što treba – osim restrikcije tečnosti u večernjim satima nemate drugih opcija) ima smisla da se uradi pregled mokraće pa pregled kod Vašeg pedijatra, pa da se vidi šta dalje da se radi.

   • Roza says:

    rea_dxt21/05/2011Ovo je predobra ideja, prvi put vidim tak šta i govtoo da se nikad ne bi sjetila napraviti tortu od pelena! Sliku ću pospremiti u svoje foldere ideja, pa ću ih pokazati kolegicama s faksa i onda ćemo iznenaditi kolegicu koja se treba poroditi krajem 7.-og mjeseca! Hvala za ovo! ))

 2. aleksandra says:

  Moja devojcica ima 2 godine. Samo trckara,nece mirna ni sekund. Tj.nece da sedi ni na nosi. Kako da je naviknem?

  • MojPedijatar says:

   NE POSTOJI “prečica”

   Samo strpljivo i nežno – ako neće, NE mora, pa sačekajte par nedelja, pa sve iz početka

 3. Milica says:

  Moj sin za mesec dana puni 3 godine. Po ceo dan smo bez pelena nekad trazi nosu i sav je radostan i vice kao me je iznenadio ali nekad je u stanju da non stop piski i kaki i da ne oseca nikakvu nelagodnost.
  Preko dana kada spava nema pelenu i nikada se nije upiskio ali nocu stavljamo pelenu.
  Kada mu kazem hajmo da vidimo kako pisa puni nosu ne zeli, a kada kazem necemo da sedimo na nosi obavezno sedne…
  Ja stvarno vise ne znam kako da ga odviknem. Pokusavala sam da posle svakog uspesnog sedenja na nosi dobije nagradu makar lizalicu da vidi da je dobro to sto je uradio. Kupila nove nose raznih boja pa cak i adapter za wc solju i dalje ne zeli da saradjuje.
  Imate li neki predlog?
  Unapred zahvalna!

  • MojPedijatar says:

   Osim da ODMAH BACITE pelene, i budete strpljivi i uporni – NEMA drugog puta!

   Sve dok on zna da ga pelena čeka – NEĆE biti kompletiran proces odvikavanja.

 4. Tijana says:

  Dobar dan,htela sam da se posavetujem moje dete ima 3 godine skinula sam joj pelenu i desava se to da kad je stavim na nosu moze da sedi i po 3h a da ne piska.Odvikavanje nam traje vec 5 dana i vec je veliki problem zadrzava mokracu i samo piski jednom na dan,a 5 dana nije kakila.Strah me da ne napravim neki ozbiljan problem.Ona se zaceni od placa kad treba da piski kao da se boji da piski u nosu.Sve metode smo probali i nista.Cak sam u trenutku i vratila pelenu nije htela ni u nju da piski.Piski kad bas dodje do kraja da ne moze da izdrzi,ali samo jednom dnevno.Bas se bojim iskreno ne znam sta da radim.Hvala unapred.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA