Beba i voda

Dileme, dileme…
Uprkos brojnim pokušajima da se jednom zauvek razreši pitanje da li je bebi potrebna voda u periodu dok se hrani isključivo mlekom, ono ostaje jedno od najčešće postavljanih.

voda

Foto: Flickr

Iako se u praksi sreću različiti stavovi pedijatara, zvaničan stav najeminentnijih pedijatrijskih udruženja zasnovan na brojnim dobro potkrepljenim studijama, je jasan – voda nije neophodna bebi u prvih 6 meseci, ili dok ne počne da unosi nemlečnu hranu ( neki roditelji ranije počnu sa uvođenjem nemlečne hrane ).

Preporuka se odnosi na sve zdrave bebe, bilo da se hrane majčinim mlekom ili adaptiranom formulom, jer je procenat vode u njima sličan i iznosi oko 88%.

„Nije potrebno“ ne znači „opasno je“. Dakle, ako vam je ovo pitanje tolika glavolomka, možete ponuditi vašoj bebi vodu, ali: ne tokom prvog meseca života, ne pre podoja, nego isključivo između dva obroka, i vodite računa kakvu vodu nudite.

Voda mora biti mikrobiološki i biohemijski ispravna, dakle u obzir dolaze samo flaširane vode, najbolje one namenjene bebama, zato što je sadržaj minerala prilagođen njihovim potrebama ( pre svega nizak sadržaj natrijuma ), i vodovodska voda u krajevima gde je provereno ispravna.

Vodu iz vodovoda neophodno je prokuvati pre upotrebe ( da ključa minimum 5 minuta ). U vodu nemojte dodavati ništa – ni šećer, ni sok, ni limun… Šta da radite ako beba ne bude želela da pije? Vrlo jednostavno – prestanite da joj nudite!

Ukoliko mlečnu formulu pripremate sa flaširanom vodom, nije potrebno da je prokuvate, ali je nakon otvaranja morate čuvati u frižideru, i iskoristiti za sledeći obrok. Važno je i da vodite računa da su posude, merice i bočica koju koristite temeljno oprane, pa zatim sterilisane, da formulu čuvate u originalnom pakovanju, na način i u roku koji je na ambalaži označio proizvođač, da je pripremate opranim rukama, neposredno pre obroka, a ostatak ne čuvate za naredni obrok. Što je beba starija, to su manje rigorozne higijenske mere neophodne, ali ruke i posuđe se uvek moraju temeljno i redovno prati, a voda uvek mora biti ispravna.

Kada počnete sa uvođenjem nemlečne hrane, počnite redovno da nudite bebi vodu između obroka, ponovo bez ikakvih dodataka. Obzirom da se hrana bebama priprema bez šećera i soli, očekujte da vaše dete neće odmah biti zainteresovano za vodu, jer potrebu i dalje zadovoljava mlekom. Oduprite se iskušenju da ponudite sok, kako bi dete bar nešto popilo, da ne biste ustalili štetnu naviku, jer beba će uvek radije izabrati sok nego vodu. Prvo neka se navikne da pije vodu, na šta možete pričekati i puna 2-3 meseca, pa tek onda, ukoliko baš želite, dajte bebi ponekad sok ( zdravi su jedino sveže ceđeni sokovi ).

dr Ivana Veljić, pedijatar

Podeli:

Komentari

 1. upravu ste sto se svega tice.Ja sam mojoj Ani pocela da dajem vodu sa sedam meseci tj. tada je pocela da pije,a pre toga nije htela ni da lizne(nudila sam joj s vremena na vreme),dok je Veljko poceo da pije vodu(ponudila sam) sa tri meseca a sisao je tada.tako da je sve to individualno od deteta do deteta,probajte necete pogresiti.

  Odgovori na komentar
 2. Moj sin nije hteo da pije vodu ni kada je poceo da jede nemlečnu hranu, prosto je odbijao kad god da sam mu je ponudila. Bili su potrebni meseci I vise nemlečnih a manje mlečnih obroka da počne da je pije, što samo znači da mu nije bila potrebna

  Odgovori na komentar
 3. Ana Stameski 13.04.2018 u 18:25

  Beba od 5 meseci ima 2-3 nemlecna obroka, i 2-3 mlecna – adaptirano mleko. Vodu ne zeli da pije, odbija konstantno, zbog cega ima problem sa stolicom, zatvor. Molim Vas za savet, na koji nacin da regulisemo stolicu? Kada je par puta popio caj, stolica je bila formirana i uredna, ali je problem sto sada ne zeli da pije ni vodu, ni caj. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 4. Moja beba je u petom mesecu uveli smo pirincanu kasu u ishrani ,inace je na adaptiranom mleku Nan nece nikako ni vodu ni cajeve bas sam zabrinuta i veoma uporna dali to moze dali to moze da izazove neki problem ,ima jednu stolicu dnevno i jel moze neki savet kako je naterati da pije vodu unapred zahvalna zabrinuta mama

  Odgovori na komentar
 5. Imamo blizance od 5 meseci,od prvog dana su na adaptiranom mleku,Hipp combiotic,a vodu od 3. meseca piju po 120ml dnevno. Da li je to normalno ili treba da prestanemo sa davanjem vode? Jedno vreme su cak zamenili vodu i mleko,odnosno pili su oboje mnogo vode.

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA