Beba na planini

Može li beba od tri meseca da provede dvonedeljno zimovanje na planini čija je nadmorska visina oko 2.000 metara?

Nije baš preporučljivo da tako mala deca borave na prilično velikoj nadmorskoj visini, daleko od svog prebivališta. Razređen vazduh, ali i ekstremna hladnoća su uobičajeni na planini te visine u ovo doba godine. Jeste vazduh čist, ali je i hladan. Šta znači bebi da bude tamo ako će većinu vremena da provede u hotelskoj sobi ili apartmanu. Ako i izađe napolje, to malo vremena će da bude umotana u skafander i ušuškana u kolicima.

Treba misliti i na zdravstveni aspekt zimovanja. Bebi će, verovatno, biti dobro. Ali, ako se nešto desi, retko kada je moguće dobiti pravu pedijatrijsku medicinsku uslugu van većih gradova. To znači: bebu u auto i nazad kući.

Strogo medicinski gledano, bebi mogu da se obezbede adekvatni uslovi na planini, ali je bolje odabrati neku manje «divlju» planinu, niže nadmorske visine (oko 1.000 metara).

Podeli:

Komentari

 1. Ja tek sad vidim da bebama nije preporucljivo da idu na visoku nadmorsku visinu. Mi smo vec drugi dan na kopaoniku sa bebom od 5 meseci. Imamo i starije dete pa smo vise zbog njega tu. Zanima me da li se to odmah vidi da bebi nesto ne prija ili posle nekoliko dana? Da li da se vratimo kuci?

  Odgovori na komentar
 2. Sa bebom od 8 meseci ( i decakom od 2,5 godine) smo trenutno na Zlatiboru. Temperatura se vrti oko -15. Mada je tiho, bez vetra. Da li uopste smem bebu da iznosim napolje?

  Odgovori na komentar
 3. Planiramo sredinom juna letovanje u Grčkoj. Po povratku bismo presekli put i 2-3 dana ostali na Staroj planini u smeštaju na 1700 m n.v. Šetali bismo do vrha na 2169 m n.v. Imamo dete od 5 godina, ali prvenstveno nas zanima beba, tada će imati 9 meseci, na pomenutim nadmorskim visinama.

  Odgovori na komentar
 4. Da li beba od 5-6 meseci sme da ide na Rtanj? U pitanju je Etno kompleks Balašević. Ne verujem da bismo sa bebom mogli do vrha ali bi se svakako šetali na planini. I da pitam za maj-jun period. Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA