Beba na planini

Može li beba od tri meseca da provede dvonedeljno zimovanje na planini čija je nadmorska visina oko 2.000 metara?

Foto> Pexels

Nije baš preporučljivo da tako mala deca borave na prilično velikoj nadmorskoj visini, daleko od svog prebivališta.

Razređen vazduh, ali i ekstremna hladnoća su uobičajeni na planini te visine u ovo doba godine. Jeste vazduh čist, ali je i hladan.

Šta znači bebi da bude tamo ako će većinu vremena da provede u hotelskoj sobi ili apartmanu. Ako i izađe napolje, to malo vremena će da bude umotana u skafander i ušuškana u kolicima.

Treba misliti i na zdravstveni aspekt zimovanja. Bebi će, verovatno, biti dobro. Ali, ako se nešto desi, retko kada je moguće dobiti pravu pedijatrijsku medicinsku uslugu van većih gradova. To znači: bebu u auto i nazad kući.

Strogo medicinski gledano, bebi mogu da se obezbede adekvatni uslovi na planini, ali je bolje odabrati neku manje «divlju» planinu, niže nadmorske visine (oko 1.000 metara).

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA