Beba na planini

Može li beba od tri meseca da provede dvonedeljno zimovanje na planini čija je nadmorska visina oko 2.000 metara?

Foto> Pexels

Nije baš preporučljivo da tako mala deca borave na prilično velikoj nadmorskoj visini, daleko od svog prebivališta.

Razređen vazduh, ali i ekstremna hladnoća su uobičajeni na planini te visine u ovo doba godine. Jeste vazduh čist, ali je i hladan.

Šta znači bebi da bude tamo ako će većinu vremena da provede u hotelskoj sobi ili apartmanu. Ako i izađe napolje, to malo vremena će da bude umotana u skafander i ušuškana u kolicima.

Treba misliti i na zdravstveni aspekt zimovanja. Bebi će, verovatno, biti dobro. Ali, ako se nešto desi, retko kada je moguće dobiti pravu pedijatrijsku medicinsku uslugu van većih gradova. To znači: bebu u auto i nazad kući.

Strogo medicinski gledano, bebi mogu da se obezbede adekvatni uslovi na planini, ali je bolje odabrati neku manje «divlju» planinu, niže nadmorske visine (oko 1.000 metara).

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. da se vidi da se zna says:

  Pitanje je šta Vi kažete na temu… Ja sam zapanjena brojem roditelja koji po svaku cenu žele na mora i planine sa ekstremno malim bebama koje tek što su progledale. Nema hotela ni apartmana koji bebi pružaju čistoću i mir kao kod kuće. Drugo bebu nije briga ni za more ni za planine već za san, majčino mleko i što manje neprijatnosti. I treće što ne shvatam (ali moj problem) je šta roditelji imaju od toga. Kao majka tromesečne bebe moj se život svodio na tročasovne cikluse dojenje-presvlačenje-pranje-spavanje i eventualno ako stignem do dve šetnje u toku dana. Posebno dolazi do peripetije kad beba počne da unosi čvrstu hranu. onda majka dobije još jedan aspekt u svom životu a to je kuvanje. E sad sve mi je to teško zamisliti van sopstvene kuće. U hotelskom kupatilu – nezamislivo!

 2. Danilo says:

  Smem li tromesečnu bebu voditi na Kopaonik u avgustu? Planiramo da ostanemo sedam dana. To je negde oko 1700 m iznad mora.
  Pozdrav

 3. Katarina says:

  Dobro vece. Planiram sad za desetak dana da vodim bebu od 11 meseci na Zlatibor. Bice temperatura od -15 do -5. Ostali bi smo 2-3 dana. Sta mislite o tom putovanju,da li bi bebi smetalo tako niska temperatura? Pozdrav

 4. Petar says:

  Postovani Pedijatre,

  Da li beba od 18 meseci sme na Kopaonik na nedelju dana boravka u julu mesecu i koliko je to preporucljivo posle 10-ak dana na moru (da se poveze).

  Srdacno,
  Petar

 5. Jelena says:

  Dobar dan da li mogu voditi bebu od 2 i po meseca na Zlatibor sad 14 juna?

 6. Danijela says:

  Da li moze beba od 8 meseci da ide na planinu sada u Februaru – Kopaonik je u pitanju? Da li je bezbedno za bebu zbog nadmorske visine?

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA